12 december 2014

Salade met bataat, kerriekipfilet en witlof


tja, het was qua foto kiezen tussen met flits en zonder flits, beiden kwam niet goed uit
maar geloof me nou maar dat het héél lekker was!
Sorry dat ik geen foodblogger met fotografietalent ben....


Deze salade maakte ik in een portiegrootte die niet klopt met de grootte van mijn gezin - wat dacht ik eigenlijk toen ik dit maakte ;-). Helemaal niet erg trouwens want zo hadden we vandaag een overheerlijke lunch!

Ik heb de verhoudingen in het recept hieronder aangepast want ik gebruikte 3 grote zoete aardappelen en dat was te veel in verhouding met de kip. Sterker nog, die verhouding tussen de bataat en de kip was volledig zoek, M. zei aan het eind van de maaltijd, 'oh er zat ook kipfilet in, ja dat maakt het wel echt af!'

Voor de salade:
  • 2 zoete aardappelen, in blokjes gesneden en gaar gekookt (hooguit 5 minuten koken)
  • 300 gram kipfilet in blokjes gesneden en in wat olie en in 1 el kerriepoeder gebakken
  • 4 stronken witlof, gesneden
  • 1 mango, in blokjes gesneden
  • 150 gram doperwten, gekookt
Voor de dressing:

  • 1 teen knoflook
  • wat citroenrasp
  • peper en zout
  • 2 eieren, gekookt
  • 3 el mayonaise
Bereiding:
Nou ja: alles husselen en zo, meer is het niet. Je kunt het eventueel bestrooien met verse koriander (had ik niet in huis) en wat geroosterde amandelen (had wel amandelen maar niet geroosterd dus niet gedaan wegens geen tijd....)



8 december 2014

Boterbonen Blondies



Via blogger Valhalla leerde ik zwarte bonenbrownies kennen, zij verwees in haar blogs een paar maal naar het super recept van De Groene Vrouw. Die maakte ik, eerder uit nieuwsgierigheid dan in verwachting dat het echt lekker zou zijn, want van zwarte bonen? Mwahweetnietwatikdaarvanmoetvinden... Conclusie: schofterig lekker en voor herhaling vatbaar! Zelfs puber schoof het vol overtuiging naar binnen, waarbij het hielp dat ik pas achteraf zei wat er in zat. Wel vond hij later dat hij nog snoep had verdiend, want de eerder uitgedeelde lekkernij was gezond, tja...

Wat met zwarte bonen kan, kan vast ook met witte bonen dacht ik, met boterbonen om precies te zijn. Die zijn al wat zoet van smaak. Verder gooien we er vijgen, banaan en wat citroenrasp doorheen...

Wat heb je nodig voor 12 blondies:

  • 1 blikje witte boterbonen (*) (pot van 400 ml) 
  • 1 grote banaan of 2 kleintjes 
  • 120 gram zachte boter 
  • 5 gedroogde vijgen, fijngesneden 
  • rasp van een halve citroen 
  • 3-4 eieren 
  • 1 eetlepel tapiocameel (of arrowroot of psylliumvezels) 
  • 1 flinke theelepel bakpoeder 
  • 1 eetlepel vanilleextract 

(*) boterbonen zijn van zichzelf al iets zoet en meestal verkrijgbaar in Aziatische of Turkse winkels. Kun je ze niet vinden, gebruik dan gewone witte bonen.


Verwarm de oven op 180 graden.

Spoel de bonen af en doe samen met de boter in een kom. Zet de staafmixer erop en maak fijn tot een gladde massa.

Voeg de vijgen, de banaan en de eieren in een andere kom en maak dit ook fijn met een staafmixer.

Doe het één bij het ander en voeg tot slot het bakpoeder, het vanille-extract (of wat gedroogde vanille), de citroenrasp en wat kaneel toe. Goed mengen..

Giet het over in een ingevette vorm - of gebruik bakpapier. Ik koos ervoor om het in siliconen muffinvormpjes te gieten.

In kleine vormpjes bak je het in 30 minuten af, in een grote bakvorm toch wel in 50 minuten denk ik. Houd het vooral zelf even goed in de gaten want elke oven is anders. Bij mij waren ze heel lang heel zacht en 'ineens' stevig en goudgeelklaaromintehappen. Controleer de gaarheid sowieso even met een houten prikker.

Machtig en lekker!



5 december 2014

Met appel gevulde speculaas

Met het heerlijk avondje voor de boeg zag ik op internet een paar heerlijke recepten voorbij komen voor glutenvrije gevulde speculaas. Leek me heerlijk een aangezien we het niet vieren maar wel altijd zin hebben in lekkers en ik wel had beloofd dat er warme chocomel met wat lekkers zou zijn, ging ik aan de slag. Consuminderen met plezier plaatste een heerlijk recept en zo ook Roosgoesgreen.
Echter, voor een echte lekkere amandelspijs moet je wel een paar dagen uittrekken, om de smaak goed tot zijn recht te laten komen en hier was het weer een voorbereiding van lik me vestje. Het gaat hier altijd zo: hé, goed idee, gaan we nu maken en dan zie ik dat ik de helft niet heb of dat ik een week geleden had moeten beginnen voor de spijs. Uiteindelijk knip en plak ik altijd zo dat het nog in niets lijkt op wat ik wilde maken.

Bovendien bevatten alle recepten die ik vond suiker, of palmsuiker en dat gebruik ik niet. Als ik zoet is het met dadels of vijgen of bananen of een enkele keer honing.

Een ander 'bezwaar' is de spijs. Ik ben niet zo van spijs en marsepein, hoewel ik wel dol ben op amandelmeel. Maar gevulde speculaas maken van amandelmeel en vullen met amandelspijs leek me gewoon te veel van het goede. Bovendien had ik net een pot amandelmeel van 750 gram besteld en ik wilde niet dat dit in een keer er doorheen werd gejaagd voor een gevulde speculaas. Ik geef graag geld uit aan gezond eten en gezondere alternatieven voor zoete lekkernijen, maar ik let ook op de centen.

Dus, wat een lang intro om to the point te komen zeg! - hier is mijn met appel gevulde speculaas, met dank aan eerder genoemde bloggers voor de inspiratie:


  • 150 gram amandelmeel
  • 40 gram boter
  • snuf zout
  • 2 eetlepels koekkruiden
  • 50 gram honing
  • 1 fris zuur appeltje, in kleine schijfjes gesneden
  • kaneel om over de appelstukjes te strooien
  • 1 los geklopt ei
  • 1 handje amandelsnippers
en ook: bakpapier

Verwarm de oven op 170 a 180 graden.

Meng het amandelmeel met het zout en de koekkruiden.
Snijd de boter in stukjes en meng dit door het amandelmengsel. Gewoon met je handen doen tot je een mooi kruimelig deeg hebt.
Nu giet je de honing erbij en ongeveer de helft van het los geklopte eitje en je mengt weer. Als het te vochtig is, doe je er gewoon nog wat amandelmeel bij.
As het deeg een mooie bal is, verdeel je deze in 2 delen. Als je net zo'n control freak als ik ben, weeg je de delen natuurlijk even afzonderlijk, zodat je met 2 gelijke stukken zit.

Vanaf hier wordt het een beeldverhaal....

Bak een stuk bakpapier en leg de ene helft van het deeg tussen het papier en rol het uit tot een vierkant of rechthoekige lap (of rond voor mijn part, als je daar blij van wordt). Haal de bovenkant van het papier voorzichtig los van de lap deeg. Leg nu de appelschijfje op het deeg:


Als alles ligt, bestrooi je met wat kaneelpoeder:


Pak het overgebleven deel en rol dat uit tot een lap van hetzelfde formaat:
eerst even erop leggen en een beetje uitdrukken
en het papier afknippen op het juiste formaat

en op maat rollen
Leg dan de uitgerolde lap voorzichtig ondersteboven op de andere lap en haal het papier heel voorzichtig los:


Bestrijk de bovenkant met ei, en strooi er wat amandelsnippers overheen:



Schuif in de oven en bak af in ongeveer 30 minuten. Elke oven is anders, hou het daarom goed in de gaten want amandelmeel kan ineens verbranden. Ik draaide de plaat halverwege de baktijd om, omdat de ene kant van mijn oven warmer is dan de andere kant...
kijk links ging iets te snel, maar even bijsnijden en niemand die het weet...


Laat afkoelen als dat je lukt en val er op aan!Voor mij is dit absoluut zoet genoeg, maar ik eet al jaren vrijwel suikervrij. Pas de honing aan naar gelang je zoetbehoefte.

Fijne Sinterklaasviering!

2 december 2014

Omelet met broccoli en courgette



Gisteren kookte ik broccoli af en maakte er puree van. Ter voorbereiding op de lunch van vandaag. Maar toen puntje bij paaltje kwam had ik zó trek in iets anders, dat het iets heel anders werd. Een omelet met broccolipuree en geraspte courgette, uit de oven, want die stond toch al aan om de zwarte bonen brownies van De Groene Vrouw te maken (aanrader mensen!).

Dus lunch voor 4 (met wat sla erbij) of 2 (alleen omelet):

  • 1 gekookte broccoli, fijn gemalen tot puree
  • 1 courgette geraspt
  • 4 eieren
  • 1/2 eetlepel mosterd
  • 1 teen knoflook geraspt
  • 2 eetlepels gistvlokken (of kaas als je dat eet)
  • peper en zout
Verwarm de oven op 180 graden
Meng alles. Tja meer is het niet. Giet het over in een ingevette kleine taartvorm en bak af in de oven. 40 tot 45 minuten is voldoende. Ik vond hem koud lekkerder dan warm.
Je kunt de omelet natuurlijk ook op zacht vuur in een koekenpan bakken natuurlijk, wel met deksel op de pan.

Variëren kan eindeloos: met spekjes, ham, gerookte zalm, gedroogde tomaten, olijven, ansjovis, pittige kaas....

Man schrok een beetje van een groene omelet, want groen is ie door de puree. Ik stoor me daar niet aan maar je kunt natuurlijk ook de broccoli in hele kleine stukjes snijden in plaats er puree van te maken...