Toen we nog in Amsterdam woonden, haalden we regelmatig Turkse pizza bij de bakker bij ons vlakbij. Echt een versnapering. Nu had ik dit al jaren niet meer gegeten en was ook nooit op het idee gekomen om dit zelf te maken. Tot kind een Turkse pizza bij me bestelde. Op zaterdag mag hij meestal kiezen wat we gaan eten en dit was zijn keus voor deze week.
Omdat het me zelf ook wel weer eens lekker leek, besloot ik te gaan voor een paleoproof Turkse pizza en deze te maken van mijn recept voor tortilla's. Gewoon iets dikker bakken en besmeren met lekkers, moet kunnen toch?
Voor een eerste poging was ik heel tevreden. De pizza's waren alleen een beetje te zacht geworden aangezien ik ze had gestapeld met telkens aluminumfolie er tussen en dat in de oven had geschoven om warm te houden. En volgende keer ga ik stapelen zonder folie. Wordt het vast minder zacht van. Het is natuurlijk geen echte Turkse pizza - ik heb eerlijk gezegd ook geen idee wat voor kruiden er gebruikt worden, maar het is wel heel lekker!
Onderstaande hoeveelheid was voldoende voor 9 pizza's.
Voor het gehaktbeleg:
- 250 gram rundergehakt
- 1 ui
- 2 grote tomaten
- paar takken verse peterselie
- 1 teen knoflook
- 1 klein rood pepertje, van zaadjes ontdaan
- 3 eetlepels tomatenpuree
- scheutje olijfolie
- peper, zout
- paprikapoeder
- chilipoeder
Voor de pizza:
Meng alle ingrediënten behalve het gehakt in een keukenmachine. Als alles goed fijn is, doe je het gehakt erbij en doe je nog een paar pulsen met de machine. Haal het eruit en controleer of het goed smeerbaar is. Zo niet doe er dan nog een scheutje olie door.
Maak het beslag:
Meng alles met een staafmixer. Let wel op dat het goed mengt, kokosmeel heeft de neiging heel snel te klonteren als er vocht bijkomt. Dus ook even goed langs de randen en de bodem van je kom gaan met de staafmixer.
Verwarm de oven op ca 50 tot 80 graden.
- 90 gram kokosmeel
- 160 gram tapiocameel
- zout
- 6 eieren
- 250 ml water
- wat vet om in te bakken
Meng alle ingrediënten behalve het gehakt in een keukenmachine. Als alles goed fijn is, doe je het gehakt erbij en doe je nog een paar pulsen met de machine. Haal het eruit en controleer of het goed smeerbaar is. Zo niet doe er dan nog een scheutje olie door.
Maak het beslag:
Meng alles met een staafmixer. Let wel op dat het goed mengt, kokosmeel heeft de neiging heel snel te klonteren als er vocht bijkomt. Dus ook even goed langs de randen en de bodem van je kom gaan met de staafmixer.
Verwarm de oven op ca 50 tot 80 graden.
Bak de 'pizza's: eerst de ene kant bakken en dan omdraaien. Op de bovenkant leg je nu een flinke schep gehaktbeleg en dat verdeel je met een spatel zo gelijkmatig mogelijk over de hele pannenkoek. Laat met een deksel op de pan in 5 minuten het gehakt gaar worden. Haal de pannenkoek uit de pan en houd hem warm in de oven. Zo bak je door tot je door je beslag heen bent.
Serveer met sla met kleine stukjes tomaat en komkommer die je over de pizza verdeeld. Door er wat flinke klodders knoflookmayonaise over, rol de pizza op en omwikkel het eind met wat aluminiumfolie. Met twee handjes vasthouden en zo naar binnen schuiven. Of gewoon met mes en vork de opgerolde pizza naar binnen werken, dat mag ook.
Wil je geen knoflookmayonaise dan kun je voor jezelf ook een lekkere pittige rode saus gebruiken.
Bij een volgende poging om dit te maken ga ik eens kijken of ik echt een deeg kan maken, misschien met rijstmeel en tapiocameel....
Serveer met sla met kleine stukjes tomaat en komkommer die je over de pizza verdeeld. Door er wat flinke klodders knoflookmayonaise over, rol de pizza op en omwikkel het eind met wat aluminiumfolie. Met twee handjes vasthouden en zo naar binnen schuiven. Of gewoon met mes en vork de opgerolde pizza naar binnen werken, dat mag ook.
Wil je geen knoflookmayonaise dan kun je voor jezelf ook een lekkere pittige rode saus gebruiken.
Bij een volgende poging om dit te maken ga ik eens kijken of ik echt een deeg kan maken, misschien met rijstmeel en tapiocameel....