29 augustus 2015

Over paleo eten, afvallen en wat ik at deze week....


Met een gezin van 1 paleojer (ik), een halve paleojer (man) en een 'ik-eet-het-alleen-als-er-niet-te-veel-groente-in-zit'- persoon (kind) is het soms wat gedoe om eten op tafel te zetten waar iedereen tevreden over is of wat niet te veel van mijn schaarse energie rooft. Inmiddels heb ik wel door dat het zit in grotere hoeveelheden koken én in slimme combi's maken. Zo eten we inmiddels vaak allemaal een bak fruit in de ochtend door de week, maar ik doe er dan wat kokosmelkvla of kokosmelk met gepureerd fruit en een beetje noten'muesli' bij en de mannen eten het fruit met wat yoghurt en wat echte muesli. Makkelijk voor te bereiden de avond ervoor.

Ik zit nu weer vrij strak in het paleo-eten. Deze zomer smokkelde ik wel veel, hoeveel ijsjes ik naar binnen heb gewerkt, heb ik maar niet geteld (het was wel lekker!) en ik koos soms voor gemak en at weer regelmatig meer rijst en aardappelen. Toch kwam ik vreemd genoeg helemaal niets aan. In voorgaande jaren waren 2 ijsjes in de zomer garant voor aankomen maar nu helemaal niets, nada! En toen ik de teugels weer aantrok (al klinkt dat erger dan het is, ik stap telkens genaadloos weer over op paleo-eten) gebeurde er dit keer iets interessants: ik begon af te vallen.

Toevallig zag ik laatst wat ik 2 jaar geleden woog omdat ik dat had genoteerd op een intakeformulier. In het najaar startte ik toen een traject bij een orthomoleculair therapeute om van mijn darmproblemen af te komen én om af te vallen. Op haar advies ging ik glutenvrij eten. Ik viel 5 kilo af en mijn darmproblemen verminderden. En toen stopte het afvallen. In het voorjaar erop in mei 2014 begon ik met paleo eten. Het laatste restje darmproblemen verdween toen helemaal, alleen ik viel niet af. Soms een kilo, maar die zat er dan 2 weken later weer aan.

Achteraf realiseer ik me dat tijdens de periode dat ik bij de orthomoleculaire therapeute onder behandeling was, ik geen slaapmedicatie slikte, die ik daarvoor jaren slikte. Ik heb ME/CVS zoals jullie misschien weten en dat gaat vaak gepaard met een verstoorde slaap. Ik probeerde het een paar maanden zonder te doen. Dat deed ik van september 2013 tot maart 2014. Toen ging ik toch weer slikken en viel prompt niet meer af. Ondanks de jubelverhalen die ik vaak las op internet over paleo eten gebeurde er bij mij niets meer op dat gebied. Maar goed, het ging me niet om het afvallen alleen, ik was vooral op zoek naar een betere gezondheid en dát lukte. Dan maar een stabiel overgewicht en me iets beter voelen.

Tot ik toch weer stopte met de slaapmedicatie. Door de acupunctuurbehandeling van dit voorjaar lukte het me dat aan te pakken en ben ik vanaf maart gaan minderen en aan het begin van de zomer helemaal gestopt. Een paar helse weken volgden maar nu gaat het slapen heel redelijk, nog niet zoals het moet zijn, maar beter dan het was. En nu val ik ineens af terwijl ik niet heel anders ben gaan eten.  Ik eet gewoon overwegend paleo maar wel met elke dag een stukje puur geluk pure chocolade. Zou het dan toch? Afijn, hopelijk zet dit door!

Hier een kleine impressie van wat ik naar binnen werkte deze week. Zoals jullie zien komen sommige eetonderdelen meerdere keren terug. Ik maak vaak een voorraadje van iets, zoals vandaag een grote pan ratatouille en dat eet ik dan de ene keer met gehakt en een volgende keer met makreel of kip of tofu (niet paleo maar dat eet ik dus wel)



Bietensmoothie,
met avocado en een banaan
(oude foto want de smoothie was sneller op'
dan fotograferen lukte...)
.


vers fruit met vla van kokosmelk

Links ontbijt van de man, rechts van mij: kokosmelk met framboos gepureerd,
met wat verse perzik en notenmuesli
(200 gram gehakte noten met zonnebloempitpasta en kokos

en wat honing in de oven beetje knapperig laten worden,
dan wat kokos erbij en wat moerbeibesjes,
Zeker 2 weken goed te bewaren in goed af te sluiten doos
Even goed nadenken wat dit ook al weer was.
O ja, courgettespaghetti met eigengemaakte pesto
en tonijn en daarbij een salade van broccoli en tomaat
in een mosterd-dressing

ratatouille met bataat en een 'gehaktbrood'muffin


Super lekkere en herfstige ovenschotel met knolselderij, gehakt,
bloemkool en zoete aardappelpuree (recept volgt) met daarbij de 
een salade van broccoli met tomaat en wat parmezaanse kaas 
met mosterd-dressing





En ook nog een vegetarische 'roti', courgettepasta met spekjes en verse kruiden, gevulde wraps, salade van bataat en avocado....te veel om op te noemen....De eetplannen voor komende week zijn ook al weer gemaakt, Het wordt in ieder geval een keer iets met stoofvlees, aangezien ik 6 kilo grasgevoerd rundvlees bestelde.

27 augustus 2015

'Gehaktbrood' muffins


Hartstikke handig deze gehaktmuffins, het combineert met alles. Ik vries ze in en heb zo altijd wel iets op voorraad. Natuurlijk is dit heel makkelijk om mee te nemen naar je werk met een salade erbij van wat groenten en rauwkost. De klodder die je op bovenstaande foto ziet is zelfgemaakt mosterdmayonaise en smaakt er super bij.

Wat heb je nodig voor 10 muffins:

  • 125 gram amandelmeel
  • 1 el ras-el-hanout kruiden (ik koop dat bij Pit & Pit maar je kunt natuurlijk ook zelf een lekker mengsel maken bijvoorbeeld dit Marokkaanse kruidenmengsel, of gewoon er door gooien waar jij dol op bent...)
  • 250 gram rundergehakt
  •  2 eieren
  • 2 el olie
  • 2 el pijnboompitten
  • wat gehakte kastanjechampignons
  • 1 flinke teen knoflook, geraspt
  • handje verse peterselie (of 1 el gedroogd)
  • peper en zout
  • en misschien als je van pittig houdt ook 1 klein pepertje gesneden of 1/2 thl sambal oelek)
en ook: een muffinvorm (ik gebruik siloconen vormpjes, hoef je niet in te vetten)

Verwarm de oven op 180 graden.
Meng alles in een grote kom goed door elkaar en vorm met licht vochtige handen ballen. Doe elke bal in een muffinvorm en schuif alles zo de oven in. Laat in ca 25. minuten gaar worden. Maar gebruik vooral ook je eigen verstand: ziet het er eerder goed lekker bruin uit, dan is het klaar.

24 augustus 2015

Niet authentieke pesto - maar wel lekker


We kennen natuurlijk allemaal pesto. Goedkoop te krijgen in de supermarkt en op zich best lekker totdat je eens het etiket leest en je rot schrikt. Een beetje supermarktpesto bevat zetmeel, aardappelen, melkeiwit, melkzuur, bindmiddelen en verschillende smaakstoffen. Natuurlijk kun je het biologisch kopen maar dat is meestal bijzonder prijzig. En voor de prijs van een potje biologische pesto maak je een driedubbele hoeveelheid zelf. Bovendien is zelf maken natuurlijk veel leuker en gezonder. Ik probeer zo min mogelijk bewerkte producten te kopen maar vind het wel prettig om het gemak te hebben van soms even een potje te pakken.

Hoewel ik over het algemeen paleo eet, eet ik soms wel kaas. Alleen harde kazen, zachte verdraag ik niet. Ik geloof niet dat kaas gezond is of iets toevoegt aan de gezondheid. Ik eet het dus met mate en eigenlijk alleen als smaakmaker. Dus wat geraspte parmezaan over de courgetteslierten of door de pesto.

Onderstaand recept was goed voor 4 potjes pesto maar wijkt wel wat af van de officiële pestorecepten, te wijten aan een combinatie van vrekkigheid en gemakzucht.

In deze pesto deed ik Grana Pardano. Het goedkope zusje van Parmezaanse kaas. Het ziet eruit als parmezaan, smaakt naar parmezaan maar is het niet. Wat me weinig boeit overigens, het is wel heel lekker. Ik koop nooit geraspte kaas maar altijd een stuk en gooi dat in de keukenmachine. Dat is ook weer veel goedkoper.

Ik gebruikte geen pijnboompitten maar noten voor deze pesto. Soms gebruik ik zonnebloempitten. Het is eigenlijk maar net wat ik in huis heb. Ik vond het nu onzin om pijnboompitten te kopen terwijl ik nog 2,5 kilo ongebrande noten in de kast heb staan.

In bijna alle recepten staat dat je extra vergine olijfolie gebruikt voor de pesto. Dat omdat pesto een koude saus is. Alleen ik eet het meestal warm, gooi het door het eten. Ik vind het dan zonde om extra vergine olijfolie te gebruiken en gebruik dus voor de pesto een milde olijfolie die beter geschikt is om te verhitten.

Verder gebruik ik een staafmixer en een keukenmachine. Heb jij zin om met een vijzel je spierballen te trainen dan moet je dat vooral doen.

Wat heb je nodig?

  • 60 gram Grana Pardanokaas - of Parmezaanse kaas
  • een flinke hand ongebrande gemengde noten
  • ongeveer 3/4 van een basilicumplant. Ik gebruik overigens niet alleen de blaadjes maar ook gewoon de stelen, gewoon onthoofden die plant!
  • 100 tot 120 ml olijfolie, in ieder geval zo veel tot het de juiste dikte heeft
  • peper en zout
  • 2 flinke tenen knoflook
Brand de noten in een koekenpan zonder olie net zo lang tot het heel lekker ruikt. Laat afkoelen.
In de afkoeltijd rasp je de kaas in een keukenmachine of als je pech hebt op de hand.
Giet de olijfolie in een hoge kom. Niet te veel, begin met 100 ml of zo. Als de saus te dik wordt, kun je het restant gebruiken om het iets te verdunnen.
Doe de basilicumbladen in de kom bij de olijfolie en zet de staafmixer erop. Doe de geraspte kaas erbij en mix nogmaals. Hak de noten fijn in een keukenmachine en die doe je ook bij de basilicumolieprut. Zet nogmaals de staafmixer erop en kijk of er nog wat olie bij moet. Meng 2 tenen geraspte knoflook erdoor en wat peper & zout en zie het is geen prut meer, maar pesto ;-).

Schep over in kleine potjes, giet er een heel klein beetje olijfolie overheen en sluit af met een deksel. Dit blijft in de koelkast een week goed. Ik bewaar er meestal een in de koelkast en de rest gaat in de vriezer. 

17 augustus 2015

Makreel-avocadosalade


In de koelkast lag nog een klein stukje gerookte makreel en een halve avocado. Plus heerlijke zelfgemaakte mayonaise naar dit super recept van eetpaleo.

Dus men neme:

  • wat gerookte makreelfilet
  • 1 el mayonaise
  • 1/2 avocado in stukjes
  • peper en zout
  • beetje verse citroenrasp
  • 1 tomaat in stukken
Alles mengen en opeten. Ik at het met wat rucolasla en een wrap

9 augustus 2015

Komkommersaus - paleo raita of tsatsiki


Vroeger was ik dol op tsatsiki of raita. Nou ja, eigenlijk ben ik er nog steeds dol op. Beiden sauzen zijn een dip van komkommer met yoghurt en knoflook. Door de Griekse variant deed ik dan ook munt, peper en zout en door de Indiase variant deed ik wat honing en kaneel.

Nu eet ik al heel lang geen yoghurt vanwege de lactose maar ik mis deze saus nog steeds. Ik maakte het daarom wel eens op basis van mayonaise maar dat was me...iets te veel mayonaise. Té machtig. Toen ik op een potje met kokoswater stuitte in de koelkast, bedacht ik me dat ik dat natuurlijk ook kon gebruiken. Omdat ik van een blikje kokosmelk regelmatig alleen de room eruit schep, blijf ik nogal vaak met het kokoswater zitten. Dat gooi ik meestal door smoothies maar er zijn natuurlijk meer mogelijkheden.

Dus:
  • 1/2 geraspte komkommer
  • 1 teen knoflook geraspt
  • mayonaise
  • kokoswater
  • kaneelpoeder
  • honing
  • peper en zout
Hoeveelheden zijn wat indicatief. Ik mengde iets van 4 el mayonaise met een flink scheut kokoswater. Dat deed ik in een kom met de knoflook, komkommerrasp, snufje kaneelpoeder en 1 tl honing. Even roeren, klaar. Zet koud weg in de koelkast en laat minstens een uur even de smaak er goed in trekken. Lekker voor bij de BBQ of gegrild vlees of als dip voor rauwkost.

Je kunt natuurlijk ook gewone kokosmelk of alleen de room gebruiken en wat minder mayonaise. Dan overheerst de kokossmaak natuurlijk meer.

8 augustus 2015

Fijne pan gekocht!

Man, man wat gaf ik een geld uit aan pannen de afgelopen jaren, met als hoogtepunt honderden euro's voor 3 De Buyer pannen die ik niet te hanteren vond wegens echt heel zwaar. Bovendien heeft de De Buyer wok een hele zware steel, zodat de pan heel snel uit balans is. Het is me meerdere malen overkomen dat de wokpan met inhoud leeg stroomde over het gasfornuis. Een ander groot nadeel van deze pannen vind ik dat ze snel aanbranden. Ik waste ze op de hand af met een zachte lapje,  droogde ze meteen af en vette ze tot slot keurig na het afdrogen in met olie. En dan toch waardeloos in het gebruik. Ik heb meerdere malen de ingebruikname instructies herhaald (met olie inbranden) maar het hielp niet. Ook vond ik het heel erg lastig dat dat olie inbranden moest gebeuren na elke kookbeurt met tomatensaus. Wat een gedoe! En als ik nou een hele onervaren kok was, maar ik héb nota bene als kok gewerkt. Ik begreep er niets van want ik las op internet tot nu toe alleen jubelverhalen over dit merk. Maar niets zo persoonlijk als een pan blijkbaar.

Vervolgens probeerde ik keramieken pannen.Ik hielde me ook nu weer netjes aan de voorschriften maar elke keramieken pan begint bij mij binnen de kortste keren ernstig aan te branden. Dus kocht ik een BK koekenpan met ribbeltjesbodem. Dát is een hele fijne pan voor groenten en vlees. Maar de omeletjes en pannenkoeken die ik de kok in het filmpje op de site van de webshop zag bakken, bleven in mijn pan vastkleven en kwamen er pas weer uit na langdurig weken.

Ten einde raad kocht ik weer een tefal koekenpan bij de H.EMA. Om na een maand al weer krassen te zien, ondanks dreigementen aan iedereen in dit huis en alleen maar koken met houten spatel. Dus zocht ik weer verder.

Omdat mijn Le Creuset fluitketel zo goed bevalt, ging ik eens zoeken op pannen van dit merk. En daar vond ik de Le Creuset Les Forgées Koekenpan. En dat was meteen het einde van de zoektocht. Nog nooit zo'n fijne koekenpan gehad. Je kunt er alles in bakken van pannenkoek tot vlees, vis, groenten en eiergerechten. Het is een aluminium pan met een antiaanbaklaag binnenkant die niet giftig is. De pan is niet zwaar en heeft een roestvrijstalen handvat dat niet warm wordt tijden het koken.Én de pan heeft een levenslange garantie.  Ik kocht die van 26 cm doorsnee en ga nu sparen voor een paar andere formaten. De pan is niet goedkoop, ik  betaalde € 69,- maar dat is een schijntje in vergelijking voor wat ik voor de De Buyer pannen betaalde. Ik kocht hem van mijn verjaardagsgeld en ga nu sparen voor wat andere formaten!

7 augustus 2015

Lunch!




Wat was het weer lekker!. Courgetteslierten met knoflook gebakken. Een paar spekjes met gebakken aubergine en paprika, rauwe tomaat en een kwart avocado en een lepel avocadosaus met koriander.

De rest van de avocadosaus is voor vanavond, dan eten we een 'broodje' hamburger naar het recept van Marinka's Eetpaleo, ik ben heel benieuwd!

6 augustus 2015

Uitslag loting gratis exemplaar Nederlandse vertaling van het GAPS-boek

Vorige week plaatste ik een review van het door dr Natasha Campbell-McBride geschreven GAPS-boek, dat onlangs in een Nederlandse vertaling verscheen. Van de Nederlandse vertaalster Henderina Mantel mag ik één gratis exemplaar weg geven. Maar liefs 35 lezers mailden mij met een motivatie, ook al had ik verteld dat dit niet nodig was. Ik heb gewoon een lootje getrokken via een random generator. De winnaar is:

Nummer 25! De 25e mail was afkomstig van Anna en Arjan die ik inmiddels een mail heb gestuurd om ze te informeren. Ook alle verliezers zijn inmiddels op de hoogte gebracht.  Ik wens Anna en Arjan veel plezier met dit boek en hoop dat het mag bijdragen aan een betere gezondheid!



4 augustus 2015

Vla van kokosmelk

Sinds ik een tijdje geleden het recept voor mangovla ontdekte heb ik dat regelmatig gemaakt. Het is lekker, vult goed en heel makkelijk om mee te nemen als je op stap gaat. Maar ik heb niet altijd rijpe mango is huis. Kokosmelk heb ik wél altijd in huis. En de vraag of je ook vla kan maken van kokosmelk is volmondig ja!

Ik eet dit als ontbijt, voor een toetje vind ik dit echt té vullend en dat zegt wat, want ik kan best wat naar binnen werken. Onderstaande hoeveelheid is voldoende voor 3 porties, aangevuld met wat vers fruit.


  • 300 ml kokosmelk
  • 3 eidooiers (van grote eieren, zijn ze klein, gebruik er dan 4)
  • 3 el honing (optioneel)
  • 1 mespunt vanillepoeder 

Verwarm de kokosmelk op zacht vuur en doe er de losgeklopte eidooiers en de honing bij. Breng aan de kook en blijf roeren met een garde. Het moet heel zachtjes koken, kijk uit voor aanbranden. Als het toch wat klontert, zet je de staafmixer erop....
Kook net zo lang tot het de dikte van vla krijgt, bij mij duurde dat een minuut of 7,8. Als het afkoelt dikt het trouwens nog iets in. Bewaar in goed afgesloten potje in de koelkast.

Je kunt natuurlijk ook andere smaken maken: bijvoorbeeld met kaneelpoeder, cacao of verse citroenrasp.