Over de kok

Welkom op Echt eten, puur koken! Echt eten, wat is dat? Daar zijn de meningen over verdeeld. Voor de één is koken uit pakjes en zakjes al echt eten, voor een ander is dat zoveel mogelijk onbewerkt biologisch voedsel.

Wat gezond eten is, daar zijn de meningen nog meer over verdeeld. De meesten erkennen wel dat groenten en fruit gezond zijn maar buiten dat is er weinig overeenstemming. Wel of geen granen/vlees, verzadigde vetten....achter de kijk op eten zit ook een wereld van fanatici en mensen die vanuit een bepaalde overtuiging koken, waarbij het milieu, het geloof of het voorkomen van dierenleed een leidraad kan zijn. Ook ontdekken mensen steeds meer over voeding, toch is het nog steeds zo dat veel voedselclaims nog niet wetenschappelijk onderzocht of bewezen zijn. Daarmee zijn ze niet per definitie niet onwaar, maar ook niet waar ook al roepen veel voedingsgoeroe's van wel. Je gezonde verstand gebruiken, niet alles zomaar aannemen en goed onderzoeken hoe jouw lichaam reageert op eten lijkt mij een goed uitgangspunt.


Gezond eten is voor mij een voortdurende zoektocht geweest (en nog steeds), we worden plat gebombardeerd met boeken en diëten met soms tegenstrijdige informatie en ook ontdekken we steeds meer. Eerst was verzadigd vet de duivel en nu blijkt dat kokosolie - ook een verzadigd vet - juist heel goed is, volgens de één en dat wordt dan weer ontkracht door de ander. Het valt door alle veranderde inzichten (en hypes) niet altijd mee om goede keuzes te maken. 

Ook ik kook vanuit een bepaalde overtuiging: die is dat eten kan bijdragen aan mijn gezondheid, sterker nog, dat het helpt mijn gezondheid te herstellen. Gezond eten betekent voor mij onbewerkt eten en liefst biologisch, maar mijn budget is helaas niet onbeperkt, dus ik moet keuzes maken.

In 2008 werd ik ziek. Na lange tijd bleek dat ik ME/CVS had, een hardnekkige en onbegrepen aandoening. Een frustrerende tocht langs behandelaars volgde. Positief was dat mijn interesse in gezond eten hierdoor wel een grote oppepper kreeg. Het werd nóg belangrijker voor mij om mijn lichaam te voeden met eten, in plaats van het te belasten. Met het beetje energie dat ik had kookte ik zittend op een zadelkruk in etappes evengoed de sterren van de hemel. Het genoegen dat ik haal uit koken, de geuren in huis, de smaaksensatie die lekker eten teweeg kan brengen, het heeft me behoed voor al te somber worden van mijn leven met beperkingen.

Die beperkingen zijn minder dan voorheen, ik heb veel vooruitgang geboekt. In 2012 vond ik een behandelaar met veel kennis van ME én ik verdiepte me nog meer in voeding. Het heeft al jaren mijn belangstelling, ik werkte zelfs een tijd als kok. Maar hoewel ik heel gezond at - vond ik dan toch - bleef ik last houden van voedselovergevoeligheden en de daarbij horende heel vervelende klachten. Een behandeltraject bij een diëtiste en voedingsdeskundige leverde op dat ik geen gluten & zuivel verdraag. Van melk wist ik het wel, maar het was voor mij een verrassing dat ik beter ook geen kazen en yoghurt kan nuttigen. Dat is best omschakelen maar ook nu is het mogelijk om lekker te eten. 


Ik heb door de jaren heen geleerd dat de neiging naar perfectie en altijd goed eten volgens mijn eigen maatstaven meer kwaad dan goed doet, dus eet ik vooral volgens de energie die ik op het moment zelf voel én plan goed. Ik kook veel vooruit, snij eens in de paar dagen groenten en kook wat peulvruchten, soep, quinoa, zodat maaltijden samenstellen relatief snel en makkelijk lukt. Ik eet 90 % van de tijd goed en vers voedsel maar eet ook wel eens gewoon patat of een glutenvrije diepvriespizza als ik geen energie heb of gewoon trek in 'zondig' slecht voedsel.  

Momenteel eet ik overdag veganistisch (Vegan before 6) en bij de avondmaaltijd twee of drie keer per week een stukje vlees, vis of kip. De overige dagen zijn helemaal vegetarisch. Ik overweeg om (opnieuw) vegetariër te worden maar denk wel dat ik dit langzaam en bewust moet aanpakken. Mijn gezondheid staat voorop. Nu eerst kijken hoe ik reageer op VB6 en vandaar uit weer verder zien.


Ik ben geen voedingsdeskundige, alleen een ervaringsdeskundige met een passie voor eten. Ik hoop mensen enthousiast te maken om zelf al het eten te bereiden, in plaats van voorgesneden groenten in de pan te gooien met een zakje kruidenmix erbij. Lekker en gezond eten op tafel te zetten hoeft niet duur te zijn en is zeker niet moeilijk! Zoveel mogelijk alles zelf maken, koken met groenten van het seizoen en in het groot inkopen (veel webshops geven een staffelkorting), zorgt dat gezond eten betaalbaar blijft. Ik hoop dat ik je op weg kan helpen!

Naast deze receptensite schrijf ik een persoonlijk blog op Min of Meer. Ik leef samen met mijn vriend M., onze zoon S. van 15 jaar en onze vier aanloopkatten.

Contact? Dat kan via het contactformulier rechts op de site.

1 opmerking:

  1. Hallo, ik ben nu 2 dagen bezig met Paleo en ik moet zeggen dat ik lekker heb gegeten. Ik zie dat je ME hebt en wil je een boekentip geven. Een man die zichzelf heeft genezen van ME. Hij heet Arjen Slijp en zijn boek heet De innerlijke bevrijding. Zie ook zijn site:deinnerlijkebevrijding.nl veel succes en bedankt voor je recepten en je mooie site, groet Francine

    BeantwoordenVerwijderen