5 december 2014

Met appel gevulde speculaas

Met het heerlijk avondje voor de boeg zag ik op internet een paar heerlijke recepten voorbij komen voor glutenvrije gevulde speculaas. Leek me heerlijk een aangezien we het niet vieren maar wel altijd zin hebben in lekkers en ik wel had beloofd dat er warme chocomel met wat lekkers zou zijn, ging ik aan de slag. Consuminderen met plezier plaatste een heerlijk recept en zo ook Roosgoesgreen.
Echter, voor een echte lekkere amandelspijs moet je wel een paar dagen uittrekken, om de smaak goed tot zijn recht te laten komen en hier was het weer een voorbereiding van lik me vestje. Het gaat hier altijd zo: hé, goed idee, gaan we nu maken en dan zie ik dat ik de helft niet heb of dat ik een week geleden had moeten beginnen voor de spijs. Uiteindelijk knip en plak ik altijd zo dat het nog in niets lijkt op wat ik wilde maken.

Bovendien bevatten alle recepten die ik vond suiker, of palmsuiker en dat gebruik ik niet. Als ik zoet is het met dadels of vijgen of bananen of een enkele keer honing.

Een ander 'bezwaar' is de spijs. Ik ben niet zo van spijs en marsepein, hoewel ik wel dol ben op amandelmeel. Maar gevulde speculaas maken van amandelmeel en vullen met amandelspijs leek me gewoon te veel van het goede. Bovendien had ik net een pot amandelmeel van 750 gram besteld en ik wilde niet dat dit in een keer er doorheen werd gejaagd voor een gevulde speculaas. Ik geef graag geld uit aan gezond eten en gezondere alternatieven voor zoete lekkernijen, maar ik let ook op de centen.

Dus, wat een lang intro om to the point te komen zeg! - hier is mijn met appel gevulde speculaas, met dank aan eerder genoemde bloggers voor de inspiratie:


  • 150 gram amandelmeel
  • 40 gram boter
  • snuf zout
  • 2 eetlepels koekkruiden
  • 50 gram honing
  • 1 fris zuur appeltje, in kleine schijfjes gesneden
  • kaneel om over de appelstukjes te strooien
  • 1 los geklopt ei
  • 1 handje amandelsnippers
en ook: bakpapier

Verwarm de oven op 170 a 180 graden.

Meng het amandelmeel met het zout en de koekkruiden.
Snijd de boter in stukjes en meng dit door het amandelmengsel. Gewoon met je handen doen tot je een mooi kruimelig deeg hebt.
Nu giet je de honing erbij en ongeveer de helft van het los geklopte eitje en je mengt weer. Als het te vochtig is, doe je er gewoon nog wat amandelmeel bij.
As het deeg een mooie bal is, verdeel je deze in 2 delen. Als je net zo'n control freak als ik ben, weeg je de delen natuurlijk even afzonderlijk, zodat je met 2 gelijke stukken zit.

Vanaf hier wordt het een beeldverhaal....

Bak een stuk bakpapier en leg de ene helft van het deeg tussen het papier en rol het uit tot een vierkant of rechthoekige lap (of rond voor mijn part, als je daar blij van wordt). Haal de bovenkant van het papier voorzichtig los van de lap deeg. Leg nu de appelschijfje op het deeg:


Als alles ligt, bestrooi je met wat kaneelpoeder:


Pak het overgebleven deel en rol dat uit tot een lap van hetzelfde formaat:
eerst even erop leggen en een beetje uitdrukken
en het papier afknippen op het juiste formaat

en op maat rollen
Leg dan de uitgerolde lap voorzichtig ondersteboven op de andere lap en haal het papier heel voorzichtig los:


Bestrijk de bovenkant met ei, en strooi er wat amandelsnippers overheen:Schuif in de oven en bak af in ongeveer 30 minuten. Elke oven is anders, hou het daarom goed in de gaten want amandelmeel kan ineens verbranden. Ik draaide de plaat halverwege de baktijd om, omdat de ene kant van mijn oven warmer is dan de andere kant...
kijk links ging iets te snel, maar even bijsnijden en niemand die het weet...


Laat afkoelen als dat je lukt en val er op aan!Voor mij is dit absoluut zoet genoeg, maar ik eet al jaren vrijwel suikervrij. Pas de honing aan naar gelang je zoetbehoefte.

Fijne Sinterklaasviering!

1 opmerking: