30 augustus 2014

Paleo

Na 2,5 maand paleo-eten weet ik eigenlijk niet meer beter. Dit eetpatroon past bij mij en bevalt goed. Wel merk ik dat ik er nog lang niet ben en dat dit toch ligt aan mijn zwakke momenten, zoals drang naar chocolade.

Het goede nieuws is dat ik voor het eerst van mijn  leven op vakantie ging en niet aankwam. Ik nam bijna alle dagen een glas wijn en at regelmatig een stukje chocola maar verder hield ik me goed aan de eetregels: puur en onbewerkt eten, vooral groenten en fruit met wat vis/vlees/noten en/of eieren.

Op vakantie kostte het me zelfs geen enkele moeite. Waar ik thuis nogal eens de neiging heb in de keuken te duiken voor experimenten met bakken, hield ik het op vakantie - buiten een taartje van kokosmeel - bij eenvoudig doch voedzaam. Veel groenten en fruit, vaak iets met avocado of kokosmelk en klaar.  Ook uit eten gaan was makkelijk, Kiezen met gezond verstand, een stuk gegrild vlees of vis is vrijwel overal wel te krijgen, met wat groenten en sla, dessert voorbij laten gaan en klaar.

Een ander voordeel van paleo eten is dat ik heel voorzichtig concludeer dat mijn immuunsysteem beter wordt. Dat is al jaren in de war,  ik ben zeker niet de enige ME-patiënt die elke virusje of verkoudheid oppakt. Werd dat al stukken beter sinds ik niet meer werk en minder wordt blootgesteld aan virussen, tot nu tot nu toe was wel elk verkouden gezinslid goed voor een reactie van mij. En dan niet één week verkouden, nee meteen weken achter elkaar.

Teruggekomen van vakantie bleek S. een hardnekkige kou te hebben opgelopen en ik liep al weer met samengeknepen billen rond - nu ben ik weer aan de beurt - maar constateerde na een week dat mijn neus niet droop, mijn keel niet pijn deed en dat ik nog gewoon functioneerde. Dat is een enorme vooruitgang! Zou het dan toch?

Wat energie betreft weet ik het niet zo goed. Ik merk zeker dat ik sneller herstel van inspanning. Aan de andere kant veroorzaakt het voortdurend opschuiven van grenzen ook het oplopen tegen de grenzen. Als je hem niet opzoekt, weet je niet waar de grens ligt. Dus had ik afgelopen week een flinke energiedip door wat zelfoverschatting van wat allemaal kon en moest. Maar ook dat drijft wel weer over.

Cruciaal blijft vooruit denken en plannen. Ik moet echt elke paar dagen even de keuken in duiken en vooruit bakken/braden/mixen. Ik maak regelmatig als ontbijt:

  • deze bananenpannenkoekjes liefst gecombineerd met 'kwark' van avocado/roodfruit/en een scheutje kokosmelk. Lekker en heel vullend!
  • smoothies op basis van kokosmelk en avocado. Bijvoorbeeld met spinazie of biet
  • of gewoon wat gemengd fruit en een gekookt eitje
Lunch is tegenwoordig bijna altijd of restjes avondeten (ik kook ruimere porties zodat er meestal wel overblijft) of soep. Avondeten gebeurt altijd aan de hand van een weekmenu. Doe ik dat niet dan eet ik te weinig vis of kip en te vaak rood vlees merk ik.  Wel schuif ik vaak met de dagen als dat beter uitkomt.
Maar dat deed ik altijd al.

Mijn behoeften veranderen merk ik. In het begin was ik erg aan het vervangen. Als het gezin pasta at met vlees en groenten dan at ik dat met pasta van courgetteslierten of bataat.Hoewel ik dat heus nog regelmatig eet, komt nu net zo vaak voor dat ik alleen de groenten met het vlees of de vis of vleesvervanger (tofu of tempeh) eet. Ik eet minder kokosmeel en amandelbaksels, al maak ik het wel wekelijks want de mannen nemen dit mee als tussendoortjes naar school en werk.

De rest van het gezin eet lustig mee met mij. Ook al bied ik altijd rijst of pasta aan, soms hoeft dat niet eens. Zo kwam kind er laatst pas aan het eind van de maaltijd achter dat hij een omelet met kip en groenten naar binnen had gewerkt zonder rijst en daar ook niet bij stil had gestaan.

De laatste tijd ben ik bezig geweest me te oriënteren op het paleo AutoImmuunProtocol. Ik bespeur wel vooruitgang maar heb ook nog steeds darmklachten. Maar ik kwam tot de conclusie dat ik te snel te veel wil en dat ik dan eerst maar eens nog strikter de gewone eetregels moet volgen. Te vaak aan de ene kant een stuk chocola naar binnen werken of een beetje kaas (andere zuivel gebruik ik niet) als smaakmaker door het eten gooien en aan de andere kant mopperen dat het niet snel genoeg gaat is natuurlijk niet slim (zeker niet voor iemand die lactose-intolerant is). Voordat ik mezelf ook de eieren, nachtschadeplanten en noten (en nog wat zaken) ga ontzeggen eerst maar eens mezelf en mijn lichaam de tijd gunnen. En stoppen met het kinderachtige op een randje balanceren van 'als ik zoveel kaas eet gaat het net goed'.

Zo dus, tot zover mijn paleo-update!


3 opmerkingen:

  1. Sinds ik meer paleo eet heb ik zoveel meer energie, dat ik nu juist over mijn grenzen ga. Waar ik eerst niet vooruit te branden was en hierdoor altijd tegen grenzen aanliep, moet ik er nu aan wennen goed om te gaan met de nieuwe hoeveelheid energie. Anders ga ik veel te hard en kom ik er te laat achter dat ik tussendoor ook pauzes moet nemen. Heel herkenbaar dus. Wat fijn dat het zo goed met je gaat en dat je gezin lekker mee doet! Ik volg je blog met heel veel plezier

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Door vooral puur te eten ga ik ook kleine stapjes vooruit. Ik eet (nog) niet paleo; want wel aardappel en (glutenvrije) pasta. Dieetfouten merk ik wel direct in vermoeidheid en pijn. Ik vind je blog inspirerend!

    BeantwoordenVerwijderen