4 juli 2014

30 dagen paleo: terugblik en nu?

De maand juni gebruikte ik om te onderzoeken of paleo eten geschikt is voor mij. In mijn niet aflatende zoektocht naar meer energie en minder klachten deed ik al veel de afgelopen jaren, niet alleen op het gebied van eten maar ook op het gebied van ME-behandelingen. Omdat ik sinds september glutenvrij eet en merkte dat ik daardoor minder fysieke klachten kreeg maar niet meer energie, besloot ik een stap verder te gaan en 30 dagen paleo uit te proberen.

Die 30 dagen vlogen om. Ik had in het begin best veel moeite met planning. De extra hoeveelheid groente die ik op deze manier at, zorgde ervoor dat ik moest wennen en uitzoeken welke hoeveelheid eten voor mij verzadigend werkt. De eerste week plande ik veel te veel in en kocht ik te veel, de tweede week greep ik soms mis. Maar eigenlijk zit ik sindsdien in een goed ritme.

Nu de grote vraag: bracht dit eetpatroon mij meer energie? Is het realistisch op zo'n korte termijn resultaten te verwachten. Misschien niet, maar die resultaten waren er wel! Als ik terugkijk op de afgelopen maand, deed ik veel, héél veel. Veel meer dan ik gewend ben. En ik ben niet zoveel gewend. Sterker nog: ik ging deze week naar het afscheidsfeest van mijn kind, die groep 8 nu achter zich laat. Ik was daar tot half 12 in de avond. Natuurlijk was ik daarna moe, dat ben ik nog steeds, maar niet een-dit-komt-nooit-meer-goed-moe. En bovendien: de avond zelf ging prima, terwijl ik grote delen van de avond moest staan. Na jaren bankliggen raakt dit me diep. Een grote belangrijke gebeurtenis voor mijn kind en ik hoefde niet verstek te laten gaan (wat in 8 jaar lagere school wel heel veel is gebeurd).

Buiten dat: ik at heerlijk en viel 5 kilo af. Ook natuurlijk een geweldige motivatie om door te gaan. Ik mis niets, helemaal niets. Af en toe stop ik wel een stukje chocola in mijn mond en vorig weekend bakte ik een paleoproof chocoladetaart om een feestelijk bezoek nog feestelijker te maken. Maar de hang naar slecht eten of zoet eten is weg. Ik ontbijt over het algemeen met smoothies of eieren, in de middag is het vaak soep of gegrilde groenten/salade en in de avond vis of vlees met veel groenten of alleen groenten in diverse bereidingsvormen.

Ben ik meer vlees gaan eten? Nee niet echt. Wel meer vis dan voorheen (ik ben minder vlees en meer vis gaan eten) en meer bakbanaan. Dat was echt de ontdekking van afgelopen maand. Veel vegetarische gerechten krijgen daar een wat mij betreft prettige bite door.  Voor paniek/geen tijd om iets voor te bereiden is er de vriezer met kokosmeelmuffins en op smoothies met avocado erdoor doe ik het uren en ook is dit handig als de lunch elders is en ik twijfel of er iets voor mij bij is. Jampotje vullen met een smoothie, handje noten en nog wat fruit mee en klaar.

Dus ja, ik ga voor de verlenging. Ik ben helemaal om. Het gezin is half om. M. vindt alles lekker wat ik hem voor zet - al jaren - dus die doet inmiddels voor 75% met mij mee. Kind niet, die is nog erg gesteld op zijn boterhammen overdag maar de avond maaltijden (waarbij ik wel vaak ook rijst/aardappelen aanbied aan hem) worden redelijk naar binnen gewerkt, ook als de maaltijd geheel paleo is (waarbij er dan wel iets van bataat zit).

Doorgaan dus. Ik ben zo blij dat ik deze stap heb genomen. Vreemd genoeg zat ik er al twee jaar tegenaan te hikken. Ik voorzag allerlei gedoe. Maar de angst om de angst was weer eens groter dan het leven zelf.

14 opmerkingen:

 1. Wat goed, wat fijn!
  He, geen bloedsuikerschommelingen? Die krijg ik momenteel van pure stress als ik dingen wil die ik niet aankan fysiek, ik heb dan echt het gevoel even koolhydraten nodig te hebben om mijn lijf te ondersteunen, havermout ed. Dat mis je kennelijk niet?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nee helemaal niet. Daar had ik juist last van toen ik nog brood at,. Enorme pieken! Heb soms wel een wat flauw gevoel maar dat is meer omdat ik soms te weinig heb gegeten, mijn hongergevoel is gewoon verdwenen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goh, wonderlijk!
  Ik ben wel beetje aan het experimenteren met minder granen, kan er beter tegen als verwacht..

  Enne, opvallend hem dat je hier volgens mij minder reakties krijgt, ik vraag me toch af of mensen dit blog niet geladen krijgen, want dit onderwerp boeit volgens mij juist veel mensen.
  Ik open het nu in IE of dolphin, en kopieer het dan naar chrome, wel gedoe, maar dan trekt mijn tablet het net, na een halve minuut laden.

  Even ter info voor je, niet als kritiek!:-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik kan nog eens experimenteren met de achtergrond en dan zonder fratsen, moet je wel even doorgeven of het dan uitmaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit is echt het meeste simpele ontwerp dat ik kan kiezen. Lukt dit niet dan kan ik er verder niets aan doen. Ik hoor wel vaker dat vanaf een tablet blogs lezen niet ideaal is, dat hoor ik ook via mijn andere blog. Wat ik vreemd vind is dat de vorige achtergrond (met die blauwe halve cirkel) hetzelfde was als die op mijn geldblog en dat je dat blijkbaar wel kunt lezen.
   Wat je kunt doen is je via mail op updates abonneren, dan krijg je de droge tekst in je mail (kun je alleen niet reageren)

   Verwijderen
  2. Yes, hij pakt m nu wel! Dank voor alle moeite!
   andere blogs kan ik wel lezen op mijn tablet, anders had ik niet even gevraagd en gecheckt hoe of wat, al is het ene blog zwaarder qua afbeeldingen als het andere,

   Alle goeds, jehanne

   Verwijderen
  3. Fijn, dan houden we hem zo ;-)
   (bedankt voor het doorgeven)

   Verwijderen
 5. Super hoor Martine dat het zo goed gaat nu met je datje zelfs naar het schoolfeest kon met je zoon! Het was al te voorzien dat je door zou gaan en logisch ook gezien de positieve veranderingen!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Geweldig voor je. En vooral dat afscheidsfeest.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een mooi positief nieuws!
  Ik zou bepaalde voeding missen: tomaten bijv. Ik eet ook graag soepen, salades en smoothies. Heerlijk en gezond. Ik hoop voor je dat de weg naar boven zo doorgaat!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik eet tomaten gewoon hoor. Nachtschade planten worden alleen weggelaten in het auto-immuunprotocol en dat heb ik niet gevolgd.

   Verwijderen
  2. Ah! Ik dacht dat t met helemaal niet gegeten werd.
   Fijn dat t helpt!

   Verwijderen
 8. Dat klinkt goed allemaal! Het lijkt me bepaald geen straf om paleo te eten.
  Ik zou de aardappelen en pasta waarschijnlijk wel een beetje missen. Ik heb zelf de stap nog niet helemaal gemaakt, maar ik schuif wel steeds meer de paleo-kant op. Straks ga ik pannenkoekjes bakken van amandelmeel, eieren en kokosmelk, met bosbessen en maple syrup. Geen idee of dit aan alle regels voldoet, maar in ieder geval weer eens wat anders, en lekker!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ja hoor dat is helemaal paleoproof met uitzondering van de maple syrup, in paleo zou je alleen honing gebruiken. Ik bak zelf de pannenkoekjes met amandelmeel, ei en water. Ik vind het al zo machtig, met kokosmelk zou het me helemaal te machtig zijn.
   Pasta at ik al lang niet meer (omdat ik niet tegen gluten kan) maar aardappelen mis ik niet echt. Ik vervang ze gewoon voor bataat, dat kan wel. En mocht het eens voorkomen dan schuif ik gewoon een aardappel in mijn mond hoor.

   Verwijderen