8 december 2014

Boterbonen Blondies



Via blogger Valhalla leerde ik zwarte bonenbrownies kennen, zij verwees in haar blogs een paar maal naar het super recept van De Groene Vrouw. Die maakte ik, eerder uit nieuwsgierigheid dan in verwachting dat het echt lekker zou zijn, want van zwarte bonen? Mwahweetnietwatikdaarvanmoetvinden... Conclusie: schofterig lekker en voor herhaling vatbaar! Zelfs puber schoof het vol overtuiging naar binnen, waarbij het hielp dat ik pas achteraf zei wat er in zat. Wel vond hij later dat hij nog snoep had verdiend, want de eerder uitgedeelde lekkernij was gezond, tja...

Wat met zwarte bonen kan, kan vast ook met witte bonen dacht ik, met boterbonen om precies te zijn. Die zijn al wat zoet van smaak. Verder gooien we er vijgen, banaan en wat citroenrasp doorheen...

Wat heb je nodig voor 12 blondies:

  • 1 blikje witte boterbonen (*) (pot van 400 ml) 
  • 1 grote banaan of 2 kleintjes 
  • 120 gram zachte boter 
  • 5 gedroogde vijgen, fijngesneden 
  • rasp van een halve citroen 
  • 3-4 eieren 
  • 1 eetlepel tapiocameel (of arrowroot of psylliumvezels) 
  • 1 flinke theelepel bakpoeder 
  • 1 eetlepel vanilleextract 

(*) boterbonen zijn van zichzelf al iets zoet en meestal verkrijgbaar in Aziatische of Turkse winkels. Kun je ze niet vinden, gebruik dan gewone witte bonen.


Verwarm de oven op 180 graden.

Spoel de bonen af en doe samen met de boter in een kom. Zet de staafmixer erop en maak fijn tot een gladde massa.

Voeg de vijgen, de banaan en de eieren in een andere kom en maak dit ook fijn met een staafmixer.

Doe het één bij het ander en voeg tot slot het bakpoeder, het vanille-extract (of wat gedroogde vanille), de citroenrasp en wat kaneel toe. Goed mengen..

Giet het over in een ingevette vorm - of gebruik bakpapier. Ik koos ervoor om het in siliconen muffinvormpjes te gieten.

In kleine vormpjes bak je het in 30 minuten af, in een grote bakvorm toch wel in 50 minuten denk ik. Houd het vooral zelf even goed in de gaten want elke oven is anders. Bij mij waren ze heel lang heel zacht en 'ineens' stevig en goudgeelklaaromintehappen. Controleer de gaarheid sowieso even met een houten prikker.

Machtig en lekker!



8 opmerkingen:

  1. Hoi Martine, kun jij blikken bonen vinden zonder toegevoegde suiker? B.. duelle heeft een aantal soorten zonder maar b.v. zwarte bonen zijn met suiker. In biowinkels is het dan vaak biologische rietsuiker. Zelf weken en koken kan natuurlijk ook maar op het moment dat je wilt gaan bakken heb je dat natuurlijk net niet gedaan ;) En droge boterbonen heb ik eigenlijk nog nooit gezien. Gr. Leontine

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja hoor leontine, in het blik op de foto zit geen suiker, bovendien was het een BPA vrij blik. Het merk is BioItalia en deze zijn bij ons te krijgen bij de Turkse supermarkt.
      Anders gewoon goed spoelen. De suiker is eraan toegevoegd om het houdbaar te maken en goed spoelen helpt heus.
      Ik heb ook nog nooit droge boterbonen gezien trouwens. Ik koop alleen droge bonen van wat ik echt veel eet, dat is bij mij vooral linzen, kikkererwtenen en kidneybonen.

      Verwijderen
  2. Dank je wel, ik zal eens gauw gaan kijken bij de turkse winkel, want het recept lijkt me heerlijk.
    Dat spoelen helpt om de suiker te verwijderen wist ik niet. Ik ging er eigenlijk altijd van uit dat de suiker ook wel in de bonen zou zijn getrokken. Weer wat geleerd, gr. Leontine

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nou er zal wellicht wat intrekken maar het wordt vooral gebruikt voor conservering. Dus als je spoelt raak je toch wel het meeste kwijt.
      Ik maak wat dat betreft wel een onderscheid tussen sommige producten. Ik zal bijvoorbeeld geen mosterd of ketchup met suiker kopen, maar peulvruchten die je gewoon kunt spoelen wel.

      Verwijderen
  3. kun je ipv tapioca of arrowroot ook een minder paleo bindmindel gebruiken?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ja hoor, als je dat in huis hebt kan dat natuurlijk. Ik kan dan niet adviseren over de hoeveelheid, moet je dan zelf even uitproberen.

      Verwijderen
    2. Ik gebruik geen bindmiddel. Was niet in huis toen ik het voor de eerste keer maakte en het gaat dan ook prima zonder.

      Verwijderen
  4. Oh, deze klinken ook erg lekker Martine.
    Die zwarte-bonen brownies zijn heerlijk inderdaad.
    Ga ik deze volgend jaar eens proberen..

    BeantwoordenVerwijderen