26 mei 2015

Aardbei-framboostaart met notenbodem


Kijk, dit dotje (of dot, het vult nogal) maakte ik voor de verjaardag van mijn vriend afgelopen weekend. Zonder enige overdrijving kan ik stellen dat deze taart levensvreugdeverhogend werkt. 'Dit is de lekkerste tot nu toe' zei M. terwijl hij zijn stuk naar binnen schoof. En met 'tot nu toe' wordt bedoeld: sinds ik glutenvrij. lactosevrij en suikervrij bak.

Is deze taart gezond? Neuh, dat wil ik nu ook weer niet beweren. Maar gezien de ingrediënten een stuk minder slecht dan wat je normaal in de winkel koopt, want geen geraffineerde suikers of bloem. Maar let op, even goed bomvol calorieën door het gebruik van vet in de vorm van olie, noten en kokosroom. Dus de sterke neiging die ik voel om deze taart elk weekend te gaan bakken, kan beter worden onderdrukt.

Lekkere taart voor als het feest is:

Voor de bodem:

  • 150 gram ongebrande gemengde noten
  • 30 gram kokosmeel (evt. te vervangen door 100 gram amandelmeel)
  • 125 gr. kokosolie (evt. te vervangen voor 125 gram roomboter als je dat verdraagt, of ghee)
  • 3 eieren
  • 1 thl kaneelpoeder
  • 1 banaan
  • 8 dadels zonder pit
  • 100 gram honing
  • snuf zout
Voor de vulling:
  • 1 blikje kokosroom (of een blik kokosmelk van een merk waarvan je weet dat het veel room bevat/volvet is (ik gebruik die van Fair Trade Original)
  • mespunt vanillepoeder en theelepel kaneelpoeder
  • 1 el honing
  • stukje pure chocolade of wat geraspte kokos (of allebei als je daar gelukkig van wordt)
  • 1 bak aardbeien en frambozen, voldoende om een taartbodem mee te vullen
en ook:
een taartvorm van ca. 25 cm in de rondte...

Bereiding:
Verwarm de oven op 180 graden. Weeg alle ingrediënten af. Hak de noten fijn. Smelt de boter.
Doe in een kom de eieren, honing. het kokosmeel, het kaneelpoeder, de banaan, de dadels, de gesmolten boter en het zout en zet de staafmixer erop. Het wordt een vrij dikke massa want kokosmeel bindt heel snel. Voeg aan dit beslag de gehakte noten toe.

Vet de taartvorm in en giet het beslag erin. Bak af in het midden van de oven in 30 tot 45 minuten. Moet er goudgeel uitzien dus haal hem eruit als het zover is. Laat de taart dan goed afkoelen.

Was de frambozen en de aardbeien en laat even uitlekken.

Nu de roomlaag:
Er zijn verschillende mogelijkheden.  Je moet in ieder geval een volvette kokosmelk gebruiken die niet is aangelengd met water of teveel toevoegingen kent óf echte kokosroom kopen. Hoe kouder de room, hoe beter je de roomlaag van de melk laag kunt scheiden.

Optie 1) Koop je net als ik kokosmelk van een merk waarbij na opening van het blik de melk vooral al room is geworden met eronder een laagje waterige melk dan maak je het blik open en lepel je heel voorzichtig de hardere room er uit en doe dat in een kom. (Het melkwaterlaagje eronder gebruik je voor een smoothie of zo)



Meng deze room met de honing, vanille en het kaneelpoeder. Je kunt de room zelfs wat opkloppen voor een steviger effect.

Het merk Aroy-D verkoopt kokosroom/melk zonder enige toevoeging en is ook heel geschikt hier voor. Mijn toko/Turkse winkel heeft die helaas niet altijd. 

Optie 2) Kun je nou alleen maar aangelengde kokosmelk met toevoegingen krijgen (en die dus te dun is) dan gebruik je een half blikje kokosmelk en daar voeg je iets van 100 gram gesmolten boter aan toe (gok ik, moet je even mee experimenteren) en de kaneel/honing/vanille en laat dat afkoelen. Maar niet te veel afkoelen, anders kun je het niet meer uitsmeren....

Dan verder met de bodem
Oké je 'slagroom' is klaar en op smaak gebracht en dat verdeel je over de afgekoelde taartbodem:



Dat bedek je royaal met aardbeien en frambozen in een door jou bedacht en natuurlijk enorm fantasierijk patroon, bestrooi het geheel met wat geraspte chocolade en/of kokosrasp en nu komt het moeilijke: je eet de taart niet meteen op maar zet hem even koel weg, minimaal een uurtje. Dan kan de room wat steviger worden en het komt de smaak ten goede. En dan, geniet!

ps: kun je niet tegen roomboter vanwege de lactose maar vind je het wel heel lekker? Maak dan eerst geklaarde boter of ghee. Gebruik dan wel minder honing in het recept want geklaarde boter is een stuk zoeter.

2 opmerkingen:

  1. Dat klinkt véél te lekker Martine! :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wow, dit lijkt me een hele lekkere taart, die ga ik zeker een keer uitproberen.
    Inmiddels je andere blog ook gevonden en me aangemeld als volger. Die ga ik binnenkort ook eens uitgebreid bekijken, leuk!

    BeantwoordenVerwijderen