24 juni 2014

30 dagen paleo: de derde week

Tijd voor een update! Volgende week woensdag zitten de 30 dagen erop, de tijd vliegt. Hoe gaat het? Wat eten betreft: super. Ik eet heerlijk. Paleo nodigt uit tot heerlijk experimenteren. We eten beduidend meer vis, gevogelte en vooral groenten dan voorheen en dat bevalt goed. Voor morgen staan er garnalen op het menu, iets wat voorheen absoluut niet in mijn routine zat. Ik ben duidelijk meer dan eerst bereid om eten uit te proberen.

Que energie - waar het me allemaal om te doen is - voel ik me op dit moment niet zo goed. Ik word verschrikkelijk moe wakker, sterker nog, ik heb uren nodig om op te starten. Iets wat ik wel herken (je bent niet voor niets ME-patiënt) maar het is erger dan normaal, lijkt wel. Ik heb in de avond vreemd genoeg juist meer energie (iets wat ik totaal niet herken) en daardoor lukt inslapen minder goed.

Omdat ik twee weken geleden een klein ingreep aan voet en been onderging, kon ik geen normale schoenen aan en was wandelen niet mogelijk. Iets wat ik wel een paar keer per week probeer te doen doen, in het kader van de revalidatie. Misschien dat dit ook de reden is dat ik nu in de avond energie over heb en niet goed kan slapen.

De moeheid voelt vooral mentaal, mijn hoofd is zwaar en wattig. Ik heb ook al twee weken een licht ontstoken linkeroog. Er gebeurt dus wel van alles. Nu is het in deze periode ook erg druk voor mij, en misschien zelfs drukker dan ik kan händelen. Mijn lichaam kan dat misschien wel aan, maar mijn hoofd niet (voor de onwetende lezer: ME zorgt ervoor dat prikkels moeizaam verwerkt worden, het zenuwstelsel werkt niet naar behoren). Dat kan ook de extra moeheid verklaren.

Natuurlijk laat ik me hierdoor niet ontmoedigen, Ik vind het eten tot nu toe veel te lekker en gevarieerd om zo maar op te geven. Bovendien is de score qua afvallen nu inmiddels 4 kilo en dat motiveert ook! Ik wil graag een gezonder gewicht en afvallen gaat bij mij normaal heel moeizaam, ondanks dat ik al jaren suikervrij eet. Dan ga je toch lekker sporten, hoor ik je denken, maar dat is gezien mijn aandoening niet zomaar een optie. Voorzichtig bewegen binnen de grenzen die er zijn: ja. Actief sporten om af te vallen: nee. Dat ik tegenwoordig een paar keer per week in een rustig tempo kan wandelen is al een enorme sprong voorwaarts.

Grote verrassing voor mij is dat mijn vriend veel mee paleo mee-eet dan ik vooraf had verwacht. Eigenlijk vind hij alles wel lekker wat ik hem voorzet. Ik geef hem tot nu toe vooraf telkens de keus: 'wil je rijst/pasta/aardappel erbij of doe je met mij mee' en steeds vaker kiest hij voor paleo.

Ik raak er wel steeds meer van overtuigd dat 'paleo het wel is' voor mij. Wat ik erover lees op internet, in boeken, blogs motiveert me enorm. Ik ga dus gewoon lekker door. Om mezelf extra te motiveren en het leven wat te vergemakkelijken schafte ik dit apparaat aan:

afb. van www omdat ik nu even te lui ben zelf een foto te maken

Een geweldig apparaat en het neemt minder ruimte in dat ik vooraf had gedacht. Ik kan er groenten in spiraalvorm mee snijden. Dus als de mannen bijvoorbeeld pasta eten dan is mijn pasta gemaakt van courgette of bataat. Lekker! Ik had al een paar maanden een kleine variant hiervan (de spirelli) maar daar kan je eigenlijk alleen maar courgette mee snijden. Bovendien vond ik hem moeilijk schoon te maken en haalde ik een paar keer mijn hand open tijden het schaven. Deze grotere spiralizer is handiger in gebruik, kan meerdere soorten groenten aan en is makkelijke schoon te maken. Ik ben er erg blij mee en heb hem tot nu toe bijna dagelijks gebruikt.

Tot zover de update! Volgende week de finale van 30 dagen paleo, en dan?

10 opmerkingen:

 1. Hey martine, ik kan je blog alleen in chrome laden, in de andere browsers krijg ik m niet open, vermoedelijk vanwege de kleurrijke achtergrond waar hij iedere keer op blijft hangen.
  Kun je daar een keer iets aan doen, ik lees graag je blog zonder iedere keer te moeten copy pasten enzo ;-), je andere bezuinig blog geeft geen problemen,

  Groetjes, jehanne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heb even geprobeerd, in chrome gaat het nog steeds wel, alleen wel traag, , internet explorer en dolphin bkijft ie flikkeren, aan en uit, heel irritant;-), maar als ik de enige ben, zet ik je blog wel in chrome :-)

   Verwijderen
 2. Zoals je al schrijft,je hebt (te)veel te doen momenteel (en de verandering van eten daarbij brengt ook misschien extra vermoeidheid...ontgiften ondanks dat je toch al gezond bezig was) Mooi dat het eten lekker is en zelfs je man steeds meer paleo mee eet met je. En dat apparaatstaat ook nog op mijn verlanglijstje, ik heb wel een kleine variant maar die is niet echt handig inderdaad. ... 'en dan?'....het bevalt je goed dus je gaat er vast mee door toch?
  Succes met de laatste 30-dagen-week!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. O,ik vind 'm ook zo geweldig, mag van mezelf niet kopen, weer een ding waar ik eigenlijk geen ruimte voor heb, maar ik begin nu zo te twijfelen na jou goede berichten hierover, groetjes Dirkje

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als je je zo wattig voelt, kan ook komen omdat je minder koolhydraten eet. Een kommetje bottenbouillon met wat (keltisch zee)zout kan dan wonderen doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Martine, a.s. zondag wil ik eigenlijk die quiche maken waar je het over had....met rode kool en baat. Denk je dat het lukt om tegen die tijd het recept online te hebben? Of vraag ik nu teveel?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nee gaat echt niet lukken Marga, deze week veel te druk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oké, jammer maar dan heb ik nu mooi de tijd iets anders inplannen.

   Verwijderen