14 september 2015

Het eten van de afgelopen 2 weken

De laatste tijd ben ik goed op dreef met eten zoals ik wil. Het lukt me beter dan een paar maanden terug om elke paar dagen wat basisvoorraad te maken of te snijden. Dus maak ik de ene dag wat kokosmelkvla, de volgende dag een pan soep en zorg dat er altijd wel avocado's en anders lekkers in huis is om door een salade te gooien. Sommige dingen maak ik tegenwoordig gewoon standaard eens per week, zoals mayonaise of een stapel wraps van kokosmeel en tapiocameel. En zo kom ik meestal de week goed door.

Wij eten al langer biologisch vlees. Ik bestel dat afwisselend bij okvlees.nl of natuurvlees.nl, bij beide leveranciers tot nu toe naar volle tevredenheid. Nu besloot ik een paar weken geleden om eens stoofvlees bij schotse hooglanders.nl te bestellen. Dit is vlees van - zoals de naam al zegt- schotse hooglanders, die mooie langharige rode runderen. Al vaker had ik gelezen dat vlees van alleen gras gevoerde runderen beter zou zijn, omdat in dit vlees de verhouding tussen omega 3 en 6 beter zou zijn. De runderen lopen het hele jaar buiten en worden niet bijgevoerd met krachtvoer. Ze zijn onderdeel van een kudde en mogen op hun eigen tempo groeien. De runderen krijgen niet preventief antibiotica.

kijk, dit is zo'n Schotse Hooglander, ik vind het prachtige beesten,
zelfs zo mooi dat deze foto die een paar jaar geleden werd gemaakt
bij ons op de buitenmuur van de schuur hangt, ter decoratie.
Naast dierenwelzijn en mijn eigen gezondheid is er natuurlijk ook een ander belangrijk aspect: de smaak! En man, man, wat is het vlees lekker en mals. Ik maakte nu 3 keer een lekker stoofpotje en alle keren was het onvoorstelbaar mals. Zo lekker heb ik het nog nooit gegeten! 

Schotse Hooglanders.nl levert niet alleen stoofvlees, ook gehakt en antibioticavrije kipfilet en bbq-pakketten. Ik deed dus gisteren een bestelling voor gehakt en kip dat morgen al weer wordt afgeleverd.

Natuurlijk betaal ik voor dit vlees iets meer dan voor het vlees dat ik in de supermarkt koop. In de supermarkt is ook steeds vaker biologisch vlees verkrijgbaar. Ik vind zelf het kwaliteitsverschil tussen het vlees uit de supermarkt en vlees dat ik bij bovengenoemde winkels koop echter enorm en daarom de moeite waard.

Zoals wij eten - ik overwegend paleo en de mannen doen zo half half mee - is zeker niet goedkoop maar ook zeker niet heel veel duurder. Ik koop immers heel veel ook niet. Geen voorbewerkte etenswaren, geen voor gekruide en gemarineerde kipkluifjes, geen pakjes en zakjes, geen liters cola per week, geen toetjes. Als ik wel eens kijken wat mensen in hun kar hebben en wat ze afrekenen dan wijkt mijn eindbedrag vaak niet eens af. Alleen heb ik dan vrijwel alleen maar verse producten gekocht. Bij de Lidl krijg ik wel eens opmerkingen van de kassamedewerkers - u koopt alleen maar gezonde dingen! - want wát ik afreken wijkt behoorlijk af van de gemiddelde kar.

Ik probeer natuurlijk wel op de prijzen te letten en eet wat groenten betreft met de seizoenen mee. Maar zeker niet allemaal biologisch. De reden is dat het voor ons dan onbetaalbaar wordt en dat ik niet tevreden ben over de biogroenten die er hier bij de e.koplaza liggen. Het ziet er te vaak te verlept uit. Dus koop ik meestal bij de d.een en de l.idl en indien aanwezig een biologische variant maar is dat er niet, ook goed. Zaken als ongebrande noten en kokosolie koop ik wel altijd biologisch en in het groot in via internet, dan profiteer ik vaak van een staffelkorting. Ik bekijk per keer bij een aantal biologische webwinkels wat waar het voordeligst is en sla dat dan in.

Wat eten we de afgelopen 2 weken. Nou natuurlijk een paar keer een stoofpotje maar verder....een kleine impressie:

Stamppotje van zoete aardappel, runderworstjes, paddestoelen en stukjes appel. Heel eenvoudig maar wel heel lekker!
Ik heb tegenwoordig een slotjesbeugel en het aandraaien van de beugeldraad levert telkens een paar dagen blaren op en geen zin om te kauwen. Dus dan is een drinkbare lunch heel handig, in dit geval van een halve avocado, een scheut kokosmelk, een handje aardbeien en een handje blauwe bessen. Op zich is dit ook heerlijk als ontbijt natuurlijk.
Lunch van avocado, tomaat, broccoli, komkommer en hier en daar wat kruiden en pijnboompitjes...Een snelle lunch van avocado, gerookte makreelfilet, zelfgemaakte mayo en verse kruiden. Zo uit de avocadoschil lepelen, lekker! En het vult als een tierelier.Bananenbrood lukt altijd en is handig om op voorraad te hebben. Ik eet dit soms bij het ontbijt maar geef het ook wel als plak cake aan visite. Kind eet het tegenwoordig ook regelmatig als ontbijt, met wat fruit erbij. Zo heb ik hem heel langzaam steeds meer losgeweekt van zijn traditionele heleboel boterhammen met hagelslag en jam-ontbijt.  

In de koelkast is het zeker een week houdbaar. Wat ik ook vaak doe is het snijden en in de vriezer bewaren. Nu zie ik tot mijn schande dat ik dit recept helemaal nog niet heb gepubliceerd. Het is niet zozeer een recept voor brood dan wel een basisrecept voor brood/cake/taart dat ik per keer aanpas. Dus dat ga ik binnenkort eens opschrijven hier!

Niet alles lukt! Ik dacht pap te maken van kokosmeel maar getverderrie wat was het vies! Het bindt niet goed. Uiteindelijk was het een warme korrelige massa die qua smaak oke was maar dat mondgevoel hè!


Dit biologische kippetje is overgoten en in gemasseerd met een marinade en gaat de komende uren in de koelkast goed op smaak komen. Hoef ik hem vanavond alleen nog maar in de oven te schuiven...


ps: o ja, ik krijg geen geld hoor van bovengenoemde webshops, dit is gewoon tevreden consumentenpraat.

3 opmerkingen:

  1. Wouw, fijn dat het grasgevoerde vlees zo goed bevalt. Mooi om te lezen! Groet Ymkje Kuipers

    BeantwoordenVerwijderen
  2. heerlijk he! hier ook een fan van goed vlees.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik neem het vlees van de natuurboeren bij ok. Ook heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen