29 augustus 2015

Over paleo eten, afvallen en wat ik at deze week....


Met een gezin van 1 paleojer (ik), een halve paleojer (man) en een 'ik-eet-het-alleen-als-er-niet-te-veel-groente-in-zit'- persoon (kind) is het soms wat gedoe om eten op tafel te zetten waar iedereen tevreden over is of wat niet te veel van mijn schaarse energie rooft. Inmiddels heb ik wel door dat het zit in grotere hoeveelheden koken én in slimme combi's maken. Zo eten we inmiddels vaak allemaal een bak fruit in de ochtend door de week, maar ik doe er dan wat kokosmelkvla of kokosmelk met gepureerd fruit en een beetje noten'muesli' bij en de mannen eten het fruit met wat yoghurt en wat echte muesli. Makkelijk voor te bereiden de avond ervoor.

Ik zit nu weer vrij strak in het paleo-eten. Deze zomer smokkelde ik wel veel, hoeveel ijsjes ik naar binnen heb gewerkt, heb ik maar niet geteld (het was wel lekker!) en ik koos soms voor gemak en at weer regelmatig meer rijst en aardappelen. Toch kwam ik vreemd genoeg helemaal niets aan. In voorgaande jaren waren 2 ijsjes in de zomer garant voor aankomen maar nu helemaal niets, nada! En toen ik de teugels weer aantrok (al klinkt dat erger dan het is, ik stap telkens genaadloos weer over op paleo-eten) gebeurde er dit keer iets interessants: ik begon af te vallen.

Toevallig zag ik laatst wat ik 2 jaar geleden woog omdat ik dat had genoteerd op een intakeformulier. In het najaar startte ik toen een traject bij een orthomoleculair therapeute om van mijn darmproblemen af te komen én om af te vallen. Op haar advies ging ik glutenvrij eten. Ik viel 5 kilo af en mijn darmproblemen verminderden. En toen stopte het afvallen. In het voorjaar erop in mei 2014 begon ik met paleo eten. Het laatste restje darmproblemen verdween toen helemaal, alleen ik viel niet af. Soms een kilo, maar die zat er dan 2 weken later weer aan.

Achteraf realiseer ik me dat tijdens de periode dat ik bij de orthomoleculaire therapeute onder behandeling was, ik geen slaapmedicatie slikte, die ik daarvoor jaren slikte. Ik heb ME/CVS zoals jullie misschien weten en dat gaat vaak gepaard met een verstoorde slaap. Ik probeerde het een paar maanden zonder te doen. Dat deed ik van september 2013 tot maart 2014. Toen ging ik toch weer slikken en viel prompt niet meer af. Ondanks de jubelverhalen die ik vaak las op internet over paleo eten gebeurde er bij mij niets meer op dat gebied. Maar goed, het ging me niet om het afvallen alleen, ik was vooral op zoek naar een betere gezondheid en dát lukte. Dan maar een stabiel overgewicht en me iets beter voelen.

Tot ik toch weer stopte met de slaapmedicatie. Door de acupunctuurbehandeling van dit voorjaar lukte het me dat aan te pakken en ben ik vanaf maart gaan minderen en aan het begin van de zomer helemaal gestopt. Een paar helse weken volgden maar nu gaat het slapen heel redelijk, nog niet zoals het moet zijn, maar beter dan het was. En nu val ik ineens af terwijl ik niet heel anders ben gaan eten.  Ik eet gewoon overwegend paleo maar wel met elke dag een stukje puur geluk pure chocolade. Zou het dan toch? Afijn, hopelijk zet dit door!

Hier een kleine impressie van wat ik naar binnen werkte deze week. Zoals jullie zien komen sommige eetonderdelen meerdere keren terug. Ik maak vaak een voorraadje van iets, zoals vandaag een grote pan ratatouille en dat eet ik dan de ene keer met gehakt en een volgende keer met makreel of kip of tofu (niet paleo maar dat eet ik dus wel)Bietensmoothie,
met avocado en een banaan
(oude foto want de smoothie was sneller op'
dan fotograferen lukte...)
.


vers fruit met vla van kokosmelk

Links ontbijt van de man, rechts van mij: kokosmelk met framboos gepureerd,
met wat verse perzik en notenmuesli
(200 gram gehakte noten met zonnebloempitpasta en kokos

en wat honing in de oven beetje knapperig laten worden,
dan wat kokos erbij en wat moerbeibesjes,
Zeker 2 weken goed te bewaren in goed af te sluiten doos
Even goed nadenken wat dit ook al weer was.
O ja, courgettespaghetti met eigengemaakte pesto
en tonijn en daarbij een salade van broccoli en tomaat
in een mosterd-dressing

ratatouille met bataat en een 'gehaktbrood'muffin


Super lekkere en herfstige ovenschotel met knolselderij, gehakt,
bloemkool en zoete aardappelpuree (recept volgt) met daarbij de 
een salade van broccoli met tomaat en wat parmezaanse kaas 
met mosterd-dressing

En ook nog een vegetarische 'roti', courgettepasta met spekjes en verse kruiden, gevulde wraps, salade van bataat en avocado....te veel om op te noemen....De eetplannen voor komende week zijn ook al weer gemaakt, Het wordt in ieder geval een keer iets met stoofvlees, aangezien ik 6 kilo grasgevoerd rundvlees bestelde.

1 opmerking:

  1. Van diezelfde medicatie ben ik destijds 20 kilo aangekomen, ik kreeg in het begin een behoorlijke dosering en later ging ik naar alleen voor slapen medicatie. van de hoge naar de lage dosering viel ik ook ongeveer 5 kilo af. met stoppen ging het helemaal wat beter, maar door alle ellende toch weer de teugels laten vieren en bleef ik gelijk. Nu weer de teugels wat strakker en dan langzamerhand hopen dat het beter gaat. Ook niet teveel verwachten op dit moment helpt ook. Stress levert ook kilo s op. Als ik maar gelijk blijf.

    BeantwoordenVerwijderen