25 maart 2016

Geen paasei maar een?

Dit is santen-noten-pruimen-eh dinges. Maar wel lekker! Ik werd gisteren door een blogvriendin herinnerd aan mijn eigen recept dat ik op mijn oude kookblog plaatste. Zij voegde er nog cacao en honing aan toe en paste het recept aan naar haar eigen smaak. Dus besloot ik het ook eens met cacao en honing op te leuken.

Oorspronkelijk is dit een noten-santenreep. Ik maakte die een paar jaar geleden vrij regelmatig. Tot ik het bestaan ervan ineens vergat. Maar het is wel heel lekker en makkelijk te maken.
Noten-santenreep
 • flinke hand dadels of vijgen of pruimen of rozijnen
 • 100 gram (of zoiets) ongebrande gemengde noten
 • een blok santen
 • wat kokosschaafsel of rasp
en ook: een keukenmachien voor het hakwerk. Gooi de vruchten en de noten in een keukenmachine en hak kleiner. Het is goed als je de massa met je vingers een beetje bij elkaar elkaar kunt drukken en dat het dan een beetje blijft plakken. Haal aub wel eerst de stekker uit het stopcontact voordat je dit probeert.

Smelt ondertussen een blok santen au bain marie. Net als chocolade kan santen vrij snel aanbranden in een pan op het vuur, vandaar au bain marie. Is de santen gesmolten, dan giet je het noten-dadel/vijgenmengsel erbij in de pan en je schept het goed om.

Leg een vel bakpapier op een plaat. Leg het mengsel op de plaat en bestrooi het met kokosrasp of - schaafsel. Leg er weer een stuk bakpapier overheen. Rol of druk de massa uit. Ik gebruik een kleine bakplaat en krijg zo vrij makkelijk een vierkante vorm die makkelijk te snijden is.

Verdeel de massa alvast met een mes in stukken en zet de plaat dan een kwartier in de vriezer. Daarna zijn ze eetklaar. Bewaar in de koelkast. Je kunt ook een grote hoeveelheid tegelijk maken en een deel in de vriezer bewaren. Moet je op stap? Haal een stuk uit de vriezer, stop het in je tas en eet op als je trek krijgt. Het vult behoorlijk.

In de variant van Tineke doe je er ook cacao en honing bij, meng dat dan met de santen voordat je de noten en de rest erbij doet. Nog machtiger maar zeker een geweldig alternatief voor de paaseitjes die overal voorbij komende dit weekend!

3 opmerkingen:

 1. Ik heb hem zojuist gemaakt. Het ziet er niet zo mooi uit als bij jou, maar qua smaak is hij super. Ik heb er wel cacao en honing doorgedaan. Dat wordt genieten dit weekend:).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb nog nooit gehoord van 'santen'......liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Santen is geconcentreerde kokoscreme. Dat koop je als een blok. Is te krijgen bij tokos en soms ook in de gewone supermarkt. Groet Martine van, echt eten,puur koken

   Verwijderen