13 november 2014

KokosmelkAls ik het spel 'ik ga op reis en neem mee...' zou spelen, dan is het antwoord kokosmelk! Voor elke week dat ik wegblijf minimaal 3 blikken. Tenzij ik naar een land ga waar de kokosnoten aan de bomen hangen (en daar kom ik helaas nooit), heb ik geleerd dat kokosmelk in de gemiddelde Franse supermarkt bijvoorbeeld onbetaalbaar is.

In Nederland is het gelukkig goedkoper en er is veel keus. Helaas zit er tussen die keus ook veel troep, met water aangelengde kokosmelk of vol met toevoegingen. Het lekkerste vind ik de kokosmelk die vol en romig is en als je geluk hebt zie je na openen van het blik een heerlijk vette kokosrand, bijna net zo lekker als slagroom.

Maar goed, er gaan dus zo 3 blikken per week doorheen hier. Ik betaal voor een blik kokosmelk van mijn favoriete merk  € 1,18. Dat is op jaarbasis (euh, even excell er bij pakken) iets meer dan € 184! Best de moeite waarde om eens te proberen of het ook anders kan. Want blokken santen zijn veel goedkoper

Op internet dwalen wat recepten rond van hoe je met santen (kokoscrème) kokosmelk kunt maken. Maar geen één recept houdt dezelfde verhoudingen aan en bovendien lees ik over kaasdoek en filteren. Nu ben ik weliswaar gek op koken maar ook heel zuinig met mijn beperkte energie. Bij veel wat ik doe bedenk ik me of het ook eenvoudiger kan. Dat komt je nooit te weten als je nooit iets probeert. Dus voor de luie kok:

Kokosmelk:
 • 1 blok santen/kokoscrème van 200 gram (te koop in veel gewone supermarkten maar zeker bij een toko)
 • 500 ml water

Breng water aan de kook. Hak het blok in 2 of 3 stukken en leg het in het kokende water. Het lost vrij snel op, blijf wel roeren met een garde tot alles is opgelost. Koel af en klaar. Meer is het niet!  Pas de hoeveelheid water iets aan naar hoe dik of romig jij de kokosmelk blieft. Ik zie op internet dat meestal de verhouding van 100 gram santen met 500 ml water wordt gebruikt, maar ik houd van een dikke kokosmelk.  Wel altijd even schudden voor gebruik en koel bewaren in een goed afsluitbare schone pot! Er blijft wel wat prut achter soms, Dat is niet erg als je het kokosmelk in een saus gebruikt, maar als je het net als ik ook door je koffie gebruikt moet je erop bedacht zijn dat er wat 'prut' naar de bodem zakt. Het is ca. een week houdbaar mits goed koel bewaard.

ps: kijk wel welk merk santen je koopt. Go Tan bijvoorbeeld verkoopt zakjes in een verpakking van 3 x 50 gram en dat is verhoudingsgewijs veel duurder van de blokken van 200 gram die je bij een toko kunt kopen.

6 opmerkingen:

 1. Hier ook santen in huis om zelf kokosmelk te maken.
  Eerlijk gezegd weet ik niet precies hoeveel water ik erbij doe, zal het eens nameten.
  Heb wel altijd wat dikkere melk want das wel lekker....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bestaat er ook biologische santen?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja hoor, kijk bijvoorbeeld eens bij de biologischetoko.nl, die verkoopt santen van het merk Biona.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Reacties
  1. Die van Fair trade marloes, die vind ik zelf het lekkerst, is erg dik, daar houd ik van.

   Verwijderen
 5. Ik vind de kokosmelk die Lidl af en toe in het assortiment heeft fijn. Hij is lekker en er zit geen sulfiet in. Sinds een paar weken maak ik kokosmelk van santen. Jongste zoon is er helemaal aan verslingerd :-) Hij doet graag een flinke scheut in zijn zelfgemaakt 'cholademelk' (bij ons is dat cacao, oerzoet en heet water).

  BeantwoordenVerwijderen