18 november 2014

Noten-pitten-zadenbrood

notenbrood met een lik boter en wat honing, hmmm

Nu het toch echt wel herfst is, heb ik meer behoefte aan steviger voer. Geen salades meer maar tussen de middag warm eten, vaak een restje van het avondeten van de vorige dag. Met het ontbijt kom ik nu wat klem te zitten. Een smoothie vind ik echt minder fijn zo met kouder weer. En omelet bij het ontbijt wil ik ook niet dagelijks.

Brood, ik wil brood! Maar dat verdraag ik niet ;-(. Ik kocht weer een paar keer glutenvrij brood maar och wat zit daar toch een troep in. Hoewel mijn darmen er wel goed op reageren krijg ik een keiharde buik als ik dit vaker eet. Ineens schoot me te binnen dat ik voor de zomer regelmatig een noten-pittenbrood bakte. Waarom vergeet ik toch zo vaak dingen die best wel handig en lekker zijn?

Niet mijn eigen recept maar afkomstig van mynewroots.  Blogster roosgoesgreen vertaalde de amerikaanse cups naar Nederlandse grammen en ik, nou ja, ik plaats het hier dus ook omdat het echt een aanrader is. Ik heb een paar kleine wijzigingen aangebracht. De verhoudingen pitten, noten en zaden maken allemaal niet zo uit, als het totaal aan vaste massa maar klopt in grammen. Zo had ik nu geen pompoenpitten in huis en gebruikte ik een deel noten en een deel zonnebloempitten. De in het oorspronkelijke recept genoemde ahornsiroop heb ik nooit in huis en kan makkelijk worden vervangen door honing. En zo vervang ik ook de havervlokken (eet ik niet) voor amandelmeel.

Waarschuwing: lange wachttijd,je mengt alles de ene dag en bakt het pas de volgende dag af.

  • 100 gram zonnebloempitten
  • 100 gram pompoenpitten
  • 65 gram gemengde ongebrande ongezouten noten
  • 90 gram lijnzaad
  • 100 gram amandelmeel
  • 2 eetlepels chiazaad (niet weglaten, houdt de boel bij elkaar)
  • 4 eetlepel psylliumvezels (ook niet weglaten, ivm binding)
  • 45 gram gesmolten kokosolie
  • 1 eetlepel honing
  • 1 theelepel zout
  • 250 ml water
Ook nodig: een keukenmachine of blender om de noten en pitten fijn te hakken.

Doe alle noten, pitten en lijnzaad in een kom.
Doe dan stapsgewijs telkens wat van de noten en pitten in de keukenmachine en hak fijn. Doe het fijnhaksel in een andere kom. Ga zo door tot je klaar bent (in het oorspronkelijke recept hak je alleen de helft van de noten en pitten, maar ik vind een meer fijngemalen structuur lekkerder, het eindresultaat doet me zo denken aan roggebrood en is wat compacter/valt minder snel uit elkaar).

Smelt de kokosolie met de honing in een pannetje.

Doe het zout, de chiazaden, het amandelmeel en de psylliumvezels bij de gehakte noten-pittenmassa en meng het met een lepel.

Giet de gesmolten honingkokosolie en het water bij de gemalen notenpittenmassa en meng alles goed door. Het is geen soepel deeg mensen! Denk aan iets stugge massa. Verdeel dit in een brood/cakevorm (ik gebruik een siliconenvorm, ideaal, hoef ik niet in te vetten), druk het even plat en aan met de bolle kant van een lepel of je handen en laat het nu lekker een nacht met rust, natuurlijk netjes afgedekt wegens hygiëne en zo.

In die rusttijd gebeurt er niets zichtbaars - het is geen 'echt brooddeeg'dat moet rijzen - maar wel wat mondgevoel betreft. Door het langer staan van het deeg worden de noten en pitter wat zachter en dat is lekkerder. Ik heb het ook wel eens meteen gebakken - kan - maar dat geeft een minder resultaat vind ik.

Verwarm de volgende dag de oven op 180 graden en zet het in het midden op een rooster. Bak 30 minuten en stort het brood heel voorzichtig. Leg het weer op het rooster in de oven en bak nog eens 30 minuten.

Laat goed afkoelen, anders breekt het als je het snijdt.

Dit is echt lekker en bevredigt de kauwtrek! Lekker met jam of honing of een gekookt eitje of wat tomaat of avocado of humus, och ik draai weer door.....afijn voor elke snee is wel een lekker beleg te vinden dus.

Bewaar dit koel in een goed afsluitbare bak. Het is ook prima in te vriezen.

Op zoek naar een zoete versie van dit brood? Met dadels en vijgen wordt dit broodje helemaal onweerstaanbaar! Kijk hier voor het recept.

9 opmerkingen:

  1. Lekker!
    Maak ik ook af en toe...wel ander recept dan maar ook lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Is het wel goed om lijnzaad te verhitten? Ik dacht dat het gaat oxideren als het wordt verhit en dat de smaak dan ranzig kan worden. Ik ga dit brood wel uitproberen in elk geval.
    Groet, Yvonne

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ga het zeker eens proberen. Marja

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Gisteravond de voorbereiding gedaan en vanmorgen gebakken. I.p.v. psylliumvezels had ik vlozaad, maar dit heeft dezelfde werking. Wat een steengoed recept en wat een heerlijk brood, Martine! Je 'proeft' gewoon dat het goed is voor je lijf! Bedankt dat je dit erop hebt gezet.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Probeer haar life changing crackers ook maar eens, die zijn nog lekkerder! Vooral met suikervrije vijgenjam en brie! K

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dat ziet er superlekker uit! Ik denk dat ik ga voor deze hartige versie (las net ook het andere recept, maar ik hou minder van zoetigheid).

    BeantwoordenVerwijderen
  7. mijn zaden worden na het bakken groen, hoe kan dit?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. euh, geen flauw idee, ik heb dit al zo vaak gemaakt maar mijn zaden worden niet groen!

      Verwijderen
  8. Ja dat gebeurt mij ook. Is dit schadelijk? Ziet niet erg smakelijk uit.

    BeantwoordenVerwijderen