25 november 2014

Zoet noten-pitten-vijgen-dadelbrood




Zoals beloofd is hier een zoetere versie van het noten-pitten-zadenbrood dat ik eerder plaatste. De zoete versie is met vijgen, dadels, kaneel en honing. Het resultaat is overweldigend lekker, al zeg ik het zelf.

Waarschuwing: lange wachttijd,je mengt alles de ene dag en bakt het pas de volgende dag af.

  • 50 gram zonnebloempitten
  • 100 gram gemengde ongebrande ongezouten noten
  • 115 gram vijgen en dadels zonder pit
  • 90 gram lijnzaad
  • 100 gram amandelmeel
  • 2 eetlepels chiazaad (niet weglaten, houdt de boel bij elkaar)
  • 4 eetlepel psylliumvezels (ook niet weglaten, ivm binding)
  • 45 gram gesmolten kokosolie
  • 3 eetlepel honing
  • 1 theelepel zout
  • 3 thl kaneelpoeder
  • 250 ml water
Ook nodig: een keukenmachine of blender om de noten en pitten fijn te hakken.

Doe alle noten, pitten, lijnzaad, vijgen en dadels (zonder pit!) in een kom.
Doe dan stapsgewijs telkens wat in de keukenmachine en hak fijn. Doe het fijnhaksel in een andere kom. Ga zo door tot je klaar bent.

Smelt de kokosolie met de honing in een pannetje.

Doe het zout, de kaneelpoeder de chiazaden, het amandelmeel en de psylliumvezels bij de gehakte noten-pittenmassa en meng het met een lepel.

Giet de gesmolten honingkokosolie en het water bij de gemalen notenpittenmassa en meng alles goed door. Het is geen soepel deeg mensen! Denk aan een iets stugge massa. Verdeel dit in een brood/cakevorm (ik gebruik een siliconenvorm, ideaal, hoef ik niet in te vetten), druk het even plat en aan met de bolle kant van een lepel of je handen en laat het nu lekker een nacht met rust, natuurlijk netjes afgedekt wegens hygiëne en zo.

Verwarm de volgende dag de oven op 180 graden en zet het in het midden op een rooster. Bak 45 minuten en stort het brood dan heel voorzichtig. Leg het weer op het rooster in de oven en bak nog eens 15 minuten (deze tijden wijken dus af van het oorspronkelijke brood, let op).

Laat goed afkoelen, anders breekt het als je het snijdt.

Heerlijk brood dat het goed doet met jam, appelstroop of honing maar ook met een plak hele oude kaas. gewoon een lik roomboter kan natuurlijk ook.

Bewaar dit koel in een goed afsluitbare bak. Het is ook prima in te vriezen. 

5 opmerkingen:

  1. Waar haal je die vezels? Ik zie het alleen in capsules?
    Het brood lijkt me heerlijk , ik wil het dus gaan maken .

    Bedankt.
    Siny

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Siny, ik gebruik psylliumvezels van het merk vital, dat is los en niet in capsules.Ik weet niet meer waar ik het kocht, gewoon online bij een drogist.

      Verwijderen
  2. Hmm, lekker Martine, dit recept bewaar ik...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb net de niet-zoete variant klaargezet om morgen te gaan bakken. Op welk moment voeg je de 250 ml water toe? Ik heb het aan het eind er bij gedaan en ik vond het echt niet zo'n taai mengsel als ik had verwacht..... Ben benieuwd hoe het gaat morgen, en als het lekker is probeer ik de zoete koek ook vast wel een keer.
    Ik leer trouwens steeds een beetje bij, had nog nooit van psyllium gehoord! Maar de rest van de ingrediënten heb ik inmiddels wel op voorraad.
    Ik vind je recepten altijd super! Laatst ook de pompoensoep met ballen, die heb ik al meerdere keren gemaakt. Dank!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. (vervolg) De niet-zoete variant is een hit! Heerlijk!
    Dus deze zoete variant ga ik zeker ook proberen.
    Nogmaals dank voor al je heerlijke recepten.

    BeantwoordenVerwijderen