7 juli 2015

Gemak en ongemak van gezond eten

Soms baal ik wel eens. Ik lees regelmatig bij andere foodbloggers jubelverhalen over hoe fijn het is om gezond te eten. Het lijkt wel alsof de hele paleoblogwereld elke dag jubelend de maaltijden bereidt en naar binnen werkt. Bij mij is het jubelen vooral verbonden met het naar binnen schuiven, maar het bereiden, daar gaat het nogal eens mis. Of eigenlijk met het plannen.

Elke week maak ik een weekmenu. Ik plan alle lunches en avondmaaltijden. Het ontbijt is meestal weinig gevarieerd bij mij. Meestal een smoothie of wat fruit en een gekookt eitje. Maar de rest wordt wel gepland. De werkelijkheid is helaas altijd weerbarstiger dan de gedroomde versie en dus heb  ik geleerd dat ik ook altijd iets in de vriezer moet hebben. Meestal is dat soep.

Ondanks al dat denken over eten en de weekplanning, gebeurt het toch nog regelmatig dat ik mis grijp. Of dat ik - zoals vanmorgen na het doorbrengen in de keuken wegens bakken van taart voor het bezoek van morgen - ineens rond 1 uur denk 'o ja, lunch'. Dat zijn de momenten die ik wel eens vervloek. Want och wat was het heerlijk, die voorbije tijd dat ik dan gewoon een broodje kon smeren en naar binnen schuiven!

Het verbaast me ook elke keer weer dat verstoringen in het dagelijkse leven, zulke grote gevolgen kunnen hebben voor de planning. Heb ik het drukker dan anders dan is het veel moeilijker om me aan de planning te houden, of überhaupt een planning te maken. Of zoals vorige week toen er bij mij een slotjesbeugel geplaatst werd, kwam er die eerste week ineens een ander eetcriterium bij: voedsel moet makkelijk naar binnen kunnen worden geslobberd.

Gezond eten is een keus die ik elke dag opnieuw weer moet maken. Het is elke keer weer een balans vinden tussen wat ik aan energie heb en wat ik hoop te krijgen door beter en gezonder te eten. Beter en gezonder eten houdt voor mij in geen gluten en geen lactose. Heel beperkt suiker. Geen gluten en geen lactose zijn noodzaak, geen suiker is een overtuiging.

Ik vind het dus wel eens moeilijk. Om elke keer weer die keus te maken. Dat duurt meestal tot ik de eerste hap neem. In dit geval tot de eerste hap van mijn lunch van vandaag die bestond uit een roerbak van zoete aardappel, ui, knoflook, aubergine, courgette en kastanjechampigons. Met een kruiderij van chilipoeder, paprikapoeder kaneelpoeder en munt. Én een gebakken eitje. Dat nam al met al 20 minuten van mijn tijd in beslag. Maar dan heb ik ook nog over voor morgen...


9 opmerkingen:

  1. Ja hardstikke leuk.Drie keer per dag achter het vuur staan. Meestal ;-) Maar inderdaad die dat geplan. Warm eten voor s,avonds klaar hebben staan als ik de deur uit geweest ben is te doen.Maar dat tussen de middag . Dan mis ik even snel een boterham met pindakaas maken en naar binnen schuiven bij het aanrecht of in een plastic zakje een paar mee nemen voor onderweg soms wel heel erg .
    Nieuwe "dingen ontdekken is ook heel leuk .Las nu over kabeljouw lever in een blikje waar heel veel vit A en de goede omega 3 in zouden zitten .Het is nog lekker op een wafel of een maismeel pizza ook .En goedkoop en altijd in huis te hebben.
    Irma

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Misschien ben je te streng voor jezelf?Meestal eet ik een prakje vd vorige dag als lunch,met wilde tomaten en wat sla.En als ik werkelijk zin in brood heb,dan eet ik dat!Maar wél het beste brood wat er te vinden is. Voor mij is dat speltzuurdesem vd bio-bakker,met biologische brandnetelkaas of notenpasta. Maar ja ik eet ook niet paleo,maar gewoon biologisch,met zeer weinig brood,wel volkorenbasmati,volkoren couscous en bio-aard,mét schil,wel in kleine hoeveelheden,grSylvia

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heel herkenbaar.
    Als ik een weekmenu maakpakik er altijd mijn agenda bij om te zien welke dagen ik misschien geen tijd heb om te koken. Niet waterdicht maar het helpt wel. Ook eet ik sowiso regelmatig 2 dagen hetzelfde,veelminder werk en echt geen straf.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ja doe ik ook vaak, ik heb nu bijvoorbeeld 3 keer achter elkaar dezelfde lunch, de ene keer met een eitje, vandaag met een overgebleven gehaktballetje van gisteren en morgen met een beetje zalm.

      Verwijderen
  4. Waarom lunch je niet met het avondeten van de dag ervoor? Avocado, tonijn, zalm of ei erbij en klaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. PS havermout appel crumble, Google maar eens. Erg lekker als lunch en je kunt porties maken voor meerdere keren.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Omelette is altijd datgene wat ik maak als ik onverwachts eet. Heel snel: tomaat/roerei.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Herkenbaar! Ook voor mij is het nadeel alles klaarmaken. Als m'n vriend laat thuis komt van werk en ik heb geen energie om te koken, dan is het al snel heel makkelijk en verleidelijk om snel even ongezonde voeding te halen! Dat is voor ons dus ook de grootste valkuil, de tijd en energie die het toch wel kost. Voor de lunch hebben we dit opgelost door inderdaad meestal 's avonds dubbele porties te maken en dan de overschot als lunch te eten. Als we geen lunch hebben kunnen maken is het meestal een glutenvrij broodje (zonder e-nummers) met ei, of avocado.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Snel en ook nog gemakkelijk mee te nemen zijn sla wraps. Bladeren van ijsbergsla en dan vleeswaren of zalm er tussen met een prikkertje in een bakje en klaar is je take away! Als ik thuis ben neem ik vaak sla met een half blikje zalm, wat olijven ent tomatjes. Olga

    BeantwoordenVerwijderen