12 april 2017

Hummus


Met peulvruchten heb ik altijd een beetje problemen. Ik vind ze heerlijk maar mijn darmen hebben er wat meer moeite mee. Dat is dus wel even een dingetje nu ik zoveel plantaardig eet. Ik probeer de inname toch wat op te voeren want het is wel een belangrijke bron van eiwitten. Ik las toevallig de tip dat je azijn aan het kookwater kunt toevoegen, iemand daar ervaring mee?

Iets wat wél altijd goed gaat en wat ik al jaren regelmatig maak is hummus. Natuurlijk kun je dit kopen maar het is echt zo klaar en vers gemaakt veel lekkerder!

Wat heb je nodig:
  • 200 gram gare kikkererwten (die heb ik altijd klaar liggen in de vriezer)
  • 2 tot 3 flinke eetlepels tahin (maar pindakaas mag ook hoor)
  • wat sap van een citroen of een sinaasappel
  • 1 flinke teen knoflook, geperst
  • een flinke scheut olijfolie en een scheutje sesamolie
  • (evt een scheut water)
  • peper, zout, chilipoeder, paprikapoeder
  • optioneel: handje verse peterselie of munt of koriander
  • optioneel: wat geroosterd sesamzaad
  • een staafmixer en een hoge kom

Doe de kikkererwten, de pindakaas, het citroensap, de olie, de specerijen, peper en zout en de knoflook in een hoge kom en zet de staafmixer erop tot je een mooie gladde massa krijgt 

Maak af met de kruiden, de peper en het zout en proef even. Misschien moet er een scheut water of nog wat olie bij om het smeuïger te maken of misschien wat meer kruiden. Als je de komende dagen nergens heen hoeft of geen zin hebt in sociaal contact, kun je er natuurlijk ook veel meer knoflook door doen.

Je kunt hier eindeloos mee variëren. Ik deed er de laatste keer dat ik het maakte bijvoorbeeld ook zongedroogde tomaatjes (op olie) door. Maar olijven doen het er ook goed in! Heb je een kikkererwtenhater in je omgeving: wat eetlepels mayonaise door de hummus mengen doet wonderen.

Heerlijk bij alle soorten brood en rauwkost.

(dit recept verscheen eerder op mijn oude kookblog)

10 opmerkingen:

  1. Dit maak ik ook af en toe zonder olie.
    Erg smakelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik las op internet de tip om bonen te weken met zout. Voor 500 gram bonen heb je 2 liter water nodig en anderhalve eetlepel zout. Week de bonen 12-24 uur. Ik doe 24 uur. Giet de bonen af en kook zoals je gewend bent. Ik vond dit erg lekker en de bonen kookten mooi gaar. Al zijn witte bonen op een of andere manier altijd erg lastig. Die koken zeer vaak stuk terwijl ze nog niet gaar zijn. Koken mrt azijn heb ik geen ervaring mee. Meestal duurt koken met iets zuurs juist langer.
    Ik heb ook verteringsproblemen gehad met peulvruchten. Het is dan echt veel fijner om alleen peulvruchten uit pot of blik te gebruiken. Zelf koken komt later. Al lukt het met rode linzen wel goed. En die zijn lichter te verteren. Ik heb een heel lekker en makkelijk recept voor rode linzensoep. Paar dagen geleden weer een nieuw recept gevonden.
    Hummus en smeersels maak ik graag. De manier zoals ik nu kook is dat ik olie weglaat. Dat gaat verrassend goed, is heel lekker en naar wat ik lees veel gezonder. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat mijn lijf er blij mee is. Ik doe het niet om af te vallen, al wil ik niet aankomen. Elke kilo extra kost tenslotte meer energie om te verplaatsen :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. linzen zelf koken gaat goed, maar kikkererwten en andere bonen nog niet.

      Verwijderen
  3. En ik heb dan weer begrepen dat bonen lichter verteerbaar zijn als je ze kookt met wat Kombu (zeewier). Koken doe ik niet met azijn, maar het wéken wel. Er schijnt zuur nodig te zijn om fytinezuur te kunnen afbreken. En dat is toch éen van de redenen om bonen zo lang te laten weken.
    Deze informatie is natuurlijk ook weer allemaal uit tweede hand, maar het komt wel van bronnen die ik als betrouwbaar bestempel. :)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. http://bilthoven.nieuws.nl/2016/03/12/mind-your-food-weet-hoe-je-bonen-eet/
    Deze vind ik gisteren nog. Net als jij kan ik slecht tegen peulvruchten dus zoek ik ook naar een oplossing. Maandag kikkererwten balletjes gehad. Ging niet goed. Gepureerde soep verdraag ik ook slecht. Dat is dan weer vanwege weinig vezels. Apart hoe een lichaam werkt.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Leuk je receptjes! Dank!
    Ik heb hier eentje van shortbread met kikkererwten waar ik helemaal gek van ben, verteert ook licht en is heel snel te maken zonder oven, ik bewaar ze in diepvries, vegan http://thegreenhappiness.com/essential_grid/recept-shortbread-heaven/

    Groetjes!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Leuk je receptjes! Dank!
    Ik heb hier eentje van shortbread met kikkererwten waar ik helemaal gek van ben, verteert ook licht en is heel snel te maken zonder oven, ik bewaar ze in diepvries, vegan http://thegreenhappiness.com/essential_grid/recept-shortbread-heaven/

    Groetjes!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik heb een paar keer linzen gewoon laten weken, de rode. Niet nodig maar wel handig om ze wat verteerbaar te maken. Gewoon een scheutje citroensap erbij , uurtje weken . En ik kan er veel beter tegen. Nu ben ik linzensoep aan het maken en probeer ik het uit met citroensap gewoon een scheutje in de pan gedaan. Ben benieuwd hoe dat gaat.

    BeantwoordenVerwijderen