Dit maakte ik de laatst keer voor het verjaardagsfeest van kind. Dit is snel klaar en te combineren met van alles en de meeste mensen vinden het heerlijk:
Voor 12 tot 15 personen (afhankelijk van wat je erbij serveert)
- 2 flespompoenen, geschild en in blokjes gesneden (je kunt ook andere pompoensoorten nemen maar ik vind zelf flespompoenen het lekkerst en ze zijn hier bij onze Deen het hele jaar door verkrijgbaar)
- 1100 gram rundergehakt
- wat olie of vet om in te bakken
- 4 grote uien gesneden
- 5 tenen knoflook, gesnipperd
- 4 pakken gezeefde tomaten
- 2 el sambal (of meer als je van pittig houdt, je kunt altijd op het laatst nog wat toevoegen)
- 1 el gedroogde munt
- 1 el gedroogde peterselie
- 1/2 el paprikapoeder
- 1 el kaneelpoeder
- 1/2 chilipoeder
- 1 theelepel cayennepeper
- 1 mango geschild en in blokjes gesneden
- peper, zout
- verse koriander gesneden
Verwarm de olie of het vet in een grote pan met dikke bodem. Voeg de gesneden uien en de gesnipperde knoflook toe. Bak even en doe er dan het gehakt bij. Als het is los gebakken, doe je alle kruiden behalve de koriander erbij, samen met de pompoenblokjes. Schep even goed om en giet dan de gezeefde tomaten erbij. Breng even aan de kook en laat daarna op zacht vuur pruttelen tot de pompoenblokjes gaar zijn (afhankelijk van de grootte duurt dat 15 tot 30 minuten). Voegde de laatste 5 minuten de mangoblokjes toe. Proef af, voeg zout en peper naar smaak toe en bestrooi met koriander. Serveer met rijst. Maar ook lekker als vulling in wraps.
Flespompoenen hoeven niet geschild te worden omdat de schil in principe eetbaar is. Maar zo laat in de herfst/winter is deze schil toch wel taai, is mijn ervaring. Dus schil ik dan meestal wel als ik het verwerk in een saus of soep. Een flespompoen in de oven bereiden kan wel altijd met schil.
ps: in de zomer gebruik ik meestal verse peterselie en munt uit eigen tuin, dan is het nóg lekkerder.
(dit recept is eerder gepubliceerd op Min of Meer)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten