5 april 2017

Tempehburger met aubergine





Er zijn veel recepten in omloop van veganistische of vegetarische burgers. Het voordeel van een burger op basis van tempeh is dat de bite echt super is.  Onderstaand recept is van Keetsmakelijk. Ik heb wat aangepast naar mijn eigen smaak én naar een glutenvrije variant.


Wat heb je nodig voor 8 burgers:

  • 1 ui gesnipperd 
  • 3 knoflooktenen gesnipperd 
  • 1 aubergine in blokjes gesneden
  • 300 gram tempeh in plakken gesneden
  • 60 gram walnoten gehakt
  • 50 gram amandelmeel 
  • 2 thl cajunkruiden
  • 2 thl sambal 
  • peper en zout 
  • olie om te bakken
Stoom de tempeh in een vergiet boven een pan met kokend water en dek af met een deksel. De tempeh wordt zo iets minder bitter en neemt beter smaken op.

Bak de ui, knoflook en aubergine met de kruiden tot alles zacht is en laat afkoelen.

Meng in een kom de tempeh met het auberginemengsel, de walnoten en het amandelmeel. Neem telkens iets van dit mengsel en maak het fijn in een keukenmachine. Als jij een grote keukenmachine hebt, kun je alles er in één keer in smijten maar bij mij moet dat in vier etappes. Maak het niet té fijn. 
Proef even af en maak het op smaak met zout en peper.

Vorm 8 burgers van het mengel. Gaat dat niet makkelijk en is het te poreus, voeg dan een of twee eetlepels pindakaas of tahin toe.

Laat de burgers even rusten in de koelkast. Zo zijn ze beter te bakken.

Bak in 5 tot 10 minuten in wat olie. Lekker als alternatief broodje bal of met aardappeltjes of met een salade. Ze zijn goed in te vriezen.





Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen