24 augustus 2015

Niet authentieke pesto - maar wel lekker


We kennen natuurlijk allemaal pesto. Goedkoop te krijgen in de supermarkt en op zich best lekker totdat je eens het etiket leest en je rot schrikt. Een beetje supermarktpesto bevat zetmeel, aardappelen, melkeiwit, melkzuur, bindmiddelen en verschillende smaakstoffen. Natuurlijk kun je het biologisch kopen maar dat is meestal bijzonder prijzig. En voor de prijs van een potje biologische pesto maak je een driedubbele hoeveelheid zelf. Bovendien is zelf maken natuurlijk veel leuker en gezonder. Ik probeer zo min mogelijk bewerkte producten te kopen maar vind het wel prettig om het gemak te hebben van soms even een potje te pakken.

Hoewel ik over het algemeen paleo eet, eet ik soms wel kaas. Alleen harde kazen, zachte verdraag ik niet. Ik geloof niet dat kaas gezond is of iets toevoegt aan de gezondheid. Ik eet het dus met mate en eigenlijk alleen als smaakmaker. Dus wat geraspte parmezaan over de courgetteslierten of door de pesto.

Onderstaand recept was goed voor 4 potjes pesto maar wijkt wel wat af van de officiële pestorecepten, te wijten aan een combinatie van vrekkigheid en gemakzucht.

In deze pesto deed ik Grana Pardano. Het goedkope zusje van Parmezaanse kaas. Het ziet eruit als parmezaan, smaakt naar parmezaan maar is het niet. Wat me weinig boeit overigens, het is wel heel lekker. Ik koop nooit geraspte kaas maar altijd een stuk en gooi dat in de keukenmachine. Dat is ook weer veel goedkoper.

Ik gebruikte geen pijnboompitten maar noten voor deze pesto. Soms gebruik ik zonnebloempitten. Het is eigenlijk maar net wat ik in huis heb. Ik vond het nu onzin om pijnboompitten te kopen terwijl ik nog 2,5 kilo ongebrande noten in de kast heb staan.

In bijna alle recepten staat dat je extra vergine olijfolie gebruikt voor de pesto. Dat omdat pesto een koude saus is. Alleen ik eet het meestal warm, gooi het door het eten. Ik vind het dan zonde om extra vergine olijfolie te gebruiken en gebruik dus voor de pesto een milde olijfolie die beter geschikt is om te verhitten.

Verder gebruik ik een staafmixer en een keukenmachine. Heb jij zin om met een vijzel je spierballen te trainen dan moet je dat vooral doen.

Wat heb je nodig?

 • 60 gram Grana Pardanokaas - of Parmezaanse kaas
 • een flinke hand ongebrande gemengde noten
 • ongeveer 3/4 van een basilicumplant. Ik gebruik overigens niet alleen de blaadjes maar ook gewoon de stelen, gewoon onthoofden die plant!
 • 100 tot 120 ml olijfolie, in ieder geval zo veel tot het de juiste dikte heeft
 • peper en zout
 • 2 flinke tenen knoflook
Brand de noten in een koekenpan zonder olie net zo lang tot het heel lekker ruikt. Laat afkoelen.
In de afkoeltijd rasp je de kaas in een keukenmachine of als je pech hebt op de hand.
Giet de olijfolie in een hoge kom. Niet te veel, begin met 100 ml of zo. Als de saus te dik wordt, kun je het restant gebruiken om het iets te verdunnen.
Doe de basilicumbladen in de kom bij de olijfolie en zet de staafmixer erop. Doe de geraspte kaas erbij en mix nogmaals. Hak de noten fijn in een keukenmachine en die doe je ook bij de basilicumolieprut. Zet nogmaals de staafmixer erop en kijk of er nog wat olie bij moet. Meng 2 tenen geraspte knoflook erdoor en wat peper & zout en zie het is geen prut meer, maar pesto ;-).

Schep over in kleine potjes, giet er een heel klein beetje olijfolie overheen en sluit af met een deksel. Dit blijft in de koelkast een week goed. Ik bewaar er meestal een in de koelkast en de rest gaat in de vriezer. 

2 opmerkingen:

 1. Ik verdraag helemaal geen zuivel en gebruik edelgistvlokken voor een kazig smaakje. Ik heb nog nooit pesto gemaakt. Gewoon eens doen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heerlijk zelfgemaakte pesto, ik maak het heel vaak, potjes koop ik nooit meer:(

  BeantwoordenVerwijderen