8 augustus 2015

Fijne pan gekocht!

Man, man wat gaf ik een geld uit aan pannen de afgelopen jaren, met als hoogtepunt honderden euro's voor 3 De Buyer pannen die ik niet te hanteren vond wegens echt heel zwaar. Bovendien heeft de De Buyer wok een hele zware steel, zodat de pan heel snel uit balans is. Het is me meerdere malen overkomen dat de wokpan met inhoud leeg stroomde over het gasfornuis. Een ander groot nadeel van deze pannen vind ik dat ze snel aanbranden. Ik waste ze op de hand af met een zachte lapje,  droogde ze meteen af en vette ze tot slot keurig na het afdrogen in met olie. En dan toch waardeloos in het gebruik. Ik heb meerdere malen de ingebruikname instructies herhaald (met olie inbranden) maar het hielp niet. Ook vond ik het heel erg lastig dat dat olie inbranden moest gebeuren na elke kookbeurt met tomatensaus. Wat een gedoe! En als ik nou een hele onervaren kok was, maar ik héb nota bene als kok gewerkt. Ik begreep er niets van want ik las op internet tot nu toe alleen jubelverhalen over dit merk. Maar niets zo persoonlijk als een pan blijkbaar.

Vervolgens probeerde ik keramieken pannen.Ik hielde me ook nu weer netjes aan de voorschriften maar elke keramieken pan begint bij mij binnen de kortste keren ernstig aan te branden. Dus kocht ik een BK koekenpan met ribbeltjesbodem. Dát is een hele fijne pan voor groenten en vlees. Maar de omeletjes en pannenkoeken die ik de kok in het filmpje op de site van de webshop zag bakken, bleven in mijn pan vastkleven en kwamen er pas weer uit na langdurig weken.

Ten einde raad kocht ik weer een tefal koekenpan bij de H.EMA. Om na een maand al weer krassen te zien, ondanks dreigementen aan iedereen in dit huis en alleen maar koken met houten spatel. Dus zocht ik weer verder.

Omdat mijn Le Creuset fluitketel zo goed bevalt, ging ik eens zoeken op pannen van dit merk. En daar vond ik de Le Creuset Les Forgées Koekenpan. En dat was meteen het einde van de zoektocht. Nog nooit zo'n fijne koekenpan gehad. Je kunt er alles in bakken van pannenkoek tot vlees, vis, groenten en eiergerechten. Het is een aluminium pan met een antiaanbaklaag binnenkant die niet giftig is. De pan is niet zwaar en heeft een roestvrijstalen handvat dat niet warm wordt tijden het koken.Én de pan heeft een levenslange garantie.  Ik kocht die van 26 cm doorsnee en ga nu sparen voor een paar andere formaten. De pan is niet goedkoop, ik  betaalde € 69,- maar dat is een schijntje in vergelijking voor wat ik voor de De Buyer pannen betaalde. Ik kocht hem van mijn verjaardagsgeld en ga nu sparen voor wat andere formaten!

22 opmerkingen:

  1. Wat goed dat je nu een pan hebt waar je wél tevreden mee bent! Kun je deze koekenpan ook in de oven gebruiken?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Fijn dat je nu een goede hebt. Ik kan ook nooit een goede vinden.
    Heb er ook al veel aan uitgegeven maar telkens is het niks.
    We hebben nu de keramische maar daar blijft de boel echt in vastbakken en aanbranden
    Dus ik ben ook op zoek.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Lijkt me een prima pan.
    Ik heb zelf de BK Balans wokpan. Die was ook iets van 79 euro.
    Hij heeft een keramische binnenkant en ik gebruik hem voor alles. Bakt helemaal niet aan.
    Ik heb zelf geen ervaring met Le Creuset maar ik vind wel de fluitketel mooooiiii!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Tja ik bak al jaren in gewone plaatstalen koekenpannen, ideaal. Niet echt zwaar, zonder antiaanbak laag en onverwoestbaar. Fijn dat jij ook een ideale pan hebt gevonden!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik wil gaan investeren in een goed keukenmes.ik heb een goed mes, maar het heft doet pogingen om eerdaags los te komen van het mes.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kijk eens op de site van Knives and Tools. Daar hebben ze mooie messen en slijpsystemen om je mes scherp te krijgen/houden. Gewone goede merken en ook Japanse messen. Ik heb daar ook slijpspullen gekocht om mijn keukenmessen scherp te krijgen. Het is een internetwinkel maar als je belt word je echt goed geholpen omdat ze weten waar ze het over hebben.

      Verwijderen
  6. Wat fijn dat je de juiste pan nu hebt gevonden! Zo belangrijk om goede pannen te hebben. Wij hebben jarenlang gietijzeren koekenpannen gehad. Echt hele fijne pannen maar op een gegeven moment kon ik ze niet meer tillen . Sinds die tijd gewoon ikea pannen gehad, wat ik verder uitprobeerde het werkte niet. Ik ga deze in ieder geval onthouden.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Beter duur dan niet te krijgen, noemt mijn schone pa dat. Wel fijn dat je nu een goede pan hebt gevonden.
    Gek hè dat pannen net zulke persoonlijkheden zijn als de mensen die er mee werken ;)
    veel kookplezier iig

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Da's een hoop geld. Hier een paar weken geleden 2 keramieken koekenpannen (groot en klein) gekocht en na een keertje aardappelen bakken had ik al bruine vlekken in de grote pan. zWeken, koken met water en azijn en eindelijk werd de pan weer bijna wit. Geloof niet dat deze pannen blijvertjes zijn. Ik houd je Creuset in gedachten. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Fijn om te weten! Op dit moment zit het er niet in (en baart mijn koekenpan mij eigenlijk zorgen), maar mocht ik ooit wat meer ruimte hebben en ik heb nieuwe pannen nodig, dan zal ik hier eens aan denken.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik kook al bijna 20 jaar op inductie waardoor ik niets heb aan aluminium pannen. Diezelfde 20 jaar heb ik er S.ping Christal pannen bij. Ook de gewone stalen koekenpannen. Alle pannen kunnen ook gewoon in de oven en hebben niet zo'n lelijke bodem als D.ebuyer pannen. Ze zijn schreeuwend duur maar ze zien er nog uit als nieuw. Ook zijn de pannen makkelijk schoon te krijgen, ook na aanbranden en koken met zetmeel. Ook de koekenpannen gaan gewoon in de vaatwasser. Als ik pannenkoeken of vis (zeetong) wil bakken (vis haal ik nooit door de bloem omdat ik dat niet zo lekker vind) dan maak ik de koekenpannen warm, wrijf ze in met olie en wrijf ze weer droog. Eventueel af laten koelen. Ik heb ook T.efal pannen maar daar bakt mijn man zijn eitje in. Ik vind het troep wat nog erg snel slijt ook.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Pannenkoeken gaan altijd in de 45 jaar oude pan van oma, de BK bubbeltjes pan.

    Ik heb een set van de Franse Makro van 12 tot 36 cm, soort tefal maar dan veel langer mooi.

    Ook een keramische van Tefal bij kr.idv.at voor 8 euro gekocht en die is ook erg fijn.

    Wat deed je met de oude zo dure pannen? verkopen?

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Bedankt voor de tip, heb meer dan 30 jaar een braadpan gehad van dit merk maar nu echt aan vervanging toe . Wil ook een koekenpan van dit merk want ook al tig pannen versleten. Waar heb je deze gekocht , ik kan geen pan met dit formaat vinden voor deze prijs ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bij oldenhof kocht ik mijn pan: http://www.kookwinkel.nl/webshop/38582-lecreusetlesforgeskoekenpan26cmaluminium.asp
      Maar dit formaat is nu ook in de aanbieding bij bol, ook voor 69 euro: http://www.bol.com/nl/p/le-creuset-les-forgees-koekenpan-26-cm/9200000009575399/
      De braadpannen zijn wel een tikkie duurder trouwens....

      Verwijderen
  14. Ga 'm onthouden, die pan van jou voor als deze stuk zijn.
    Mijn moeder had een pan met een bodem die op wafeldoek leek ofzo, van BK. Superfijn ding. Maar ben een beetje huiverig er een te kopen want mijn vorige BK pan was ook een drama na een paar maanden. Heb nu uit NL bij de action en de lidl pannen gekocht die het tot heden prima doen, maar die hebben ook het eeuwige leven niet natuurlijk...

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ik ben heel benieuwd hoe deze pan blijft als je hem langer gebruikt. De aanschaf van twee dure BK greenpannen was een enorme miskoop. Ik heb eeb paar roestvrijstalen koekenpannen. Maat voor gebakken eitjes en pannenkoeken gebruik ik vaak een teflon pan. Verder heb ik nog een Blokker koekenpannetje met keramische laag. Die doet het best goed, al ziet ie er niet meer uit. Dat was al na een paar keer gebruik. Ik had toen bakbananenpannenkoekjes gemaakt van rijpe bakbananen. Pluspunt was dat ze niet aanbakten in dit pannetje itt de anti aanbakpannen van Action. Ook rotdingen, maar ze kosten ook bijna niks.
    Mijn schoonmoeder had een bk pan met een soort wafelbodem. Die was daar ook zo blij mee. Bk zou die weer in het assortiment moeten doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Ik gebruik al 6 jaar Ikea koekenpannen, van 365+ serie. Ideaal vind ik, met anti aanbaklaag.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Al 20 jaar heb ik le Creuset koekenpannen en braadpannen. Dus het is best een hele uitgave maar je doet er ook ontzettend lang mee!. Ik heb natuurlijk wel ouderwetsche modellen....;-)
    Joanne

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Wat fijn om te lezen! Na wat doodgewone koekenpannen te hebben versleten (paar tientjes) hebben we BK greenpannen gekocht (weer paar tientjes), die gingen allemaal in de afwasmachine, wat natuurlijk niet echt goed is. Dus de laatste tijd mopperen we op de pannen en balen we dat we nog niet eens fatsoenlijk een ei kunnen bakken, het minste wat je zou moeten kunnen in de keuken. We kochten vorig jaar een Le Creuset grillpan waar we de laatste tijd, na wat speuren op internet, heel goed mee overweg kunnen. Na het afkoelen, doe ik een laagje water in de pan om een tijdje vuil te weken en hup onder de kraan afwassen met warm water en sop. Werkt perfect. Ik kocht van mijn verjaardagsgeld (ik vroeg specifiek geld voor deze pan, om ook maar geen prul te krijgen, wat m'n huis zou vullen als zijnde rommel) dit jaar een Le Creuset braadpan voor 6-8 personen. Nog maar 1 x gebruikt om soep te koken, dus nog weinig ervaring, maar de kerst komt er weer aan ;-)
    Ben blij met jouw enthousiasme, zodat ik nu een hele goeie reden heb om nóg een paar tientjes uit te geven aan koekenpan, maar dan eentje waarmee het uitgavenpatroon opdroogt na aanschaf. Dank je wel. Groet, Alien

    BeantwoordenVerwijderen