9 augustus 2015

Komkommersaus - paleo raita of tsatsiki


Vroeger was ik dol op tsatsiki of raita. Nou ja, eigenlijk ben ik er nog steeds dol op. Beiden sauzen zijn een dip van komkommer met yoghurt en knoflook. Door de Griekse variant deed ik dan ook munt, peper en zout en door de Indiase variant deed ik wat honing en kaneel.

Nu eet ik al heel lang geen yoghurt vanwege de lactose maar ik mis deze saus nog steeds. Ik maakte het daarom wel eens op basis van mayonaise maar dat was me...iets te veel mayonaise. Té machtig. Toen ik op een potje met kokoswater stuitte in de koelkast, bedacht ik me dat ik dat natuurlijk ook kon gebruiken. Omdat ik van een blikje kokosmelk regelmatig alleen de room eruit schep, blijf ik nogal vaak met het kokoswater zitten. Dat gooi ik meestal door smoothies maar er zijn natuurlijk meer mogelijkheden.

Dus:
  • 1/2 geraspte komkommer
  • 1 teen knoflook geraspt
  • mayonaise
  • kokoswater
  • kaneelpoeder
  • honing
  • peper en zout
Hoeveelheden zijn wat indicatief. Ik mengde iets van 4 el mayonaise met een flink scheut kokoswater. Dat deed ik in een kom met de knoflook, komkommerrasp, snufje kaneelpoeder en 1 tl honing. Even roeren, klaar. Zet koud weg in de koelkast en laat minstens een uur even de smaak er goed in trekken. Lekker voor bij de BBQ of gegrild vlees of als dip voor rauwkost.

Je kunt natuurlijk ook gewone kokosmelk of alleen de room gebruiken en wat minder mayonaise. Dan overheerst de kokossmaak natuurlijk meer.

2 opmerkingen:

  1. Maak jij de mayonaise zelf?ik durf geen mayo meer te eten en zoek nog een goed alternatief.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee meestal niet. Wij gebruiken heel weinig mayonaise en als ik zelf maak moet ik altijd weg gooien. Ik koop daarom meestal bij de ekoplaza glutenvrije mayo

      Verwijderen