25 februari 2015

Cajun kruidenmix

Eén van de doelen in mijn leven (naast lekker eten, beter worden, schrijven, zwerfkatten opvangen en genieten van mijn gezin) is om mensen zover te krijgen dat ze zoveel mogelijk zelf bereiden, zonder gebruik van pakjes/zakjes kruidenmixen. Dat is niet alleen goedkoper maar ook gezonder zonder toegevoegde troep waardoor de kruidenmix houdbaar is tot het moment dat je kind het huis uitgaat. Brrr, moet je toch niet aan denken. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, ook ik gebruik voor noodgevallen wel eens een kruidenmix van Pit&Pit, die zijn zonder enge toevoegingen. Maar zelf maken is echt makkelijk, bijvoorbeeld een cajun kruidenmix. Onderstaand recept verscheen eerder op mijn oude kookblog:

Ik ben absoluut geen kenner van de Cajun keuken maar voor wie er nóg minder van weet: de Cajun keuken is een eetcultuur uit Louisiana met Afrikaanse, Franse, Indiaanse en Canadese invloeden, een echt stoofpotje van smaakachtergronden dus. Het woord Gumbo (okra) doet misschien bij velen wel een bel rinkelen, al is het alleen maar omdat Jamie Oliver in één van zijn kookprogramma's in New Orleans op zoek ging naar de beste Gumbo, een Cajun stoofschotel. Veel gebruikte ingrediënten in de cajunkeuken zijn ui, paprika, laurier en pepers.

Onderstaande mix is een suggestie. Hou jij van pittiger of juist van zoeter, dan pas je het gewoon aan naar je eigen smaak. Je kunt de kruiden overal bij gebruiken: vis, vlees, kip, door de couscous, over de gegrilde pompoen of over maiskolven.....

Naast de kruiden, heb je ook een potje met deksel nodig.

  • 2 thl zout
  • 3 thl paprikapoeder
  • 2 thl chilipoeder
  • 1 el knoflookpoeder (hoeft niet, je kunt op het moment zelf ook gewoon verse knoflook gebruiken)
  • 1 el uienpoeder
  • 1 el gedroogde tijm
  • 1 el gedroogde oregano
  • 1 el zwarte peper
  • optioneel: 1 thl cayennepeper en 1 thl gemalen laurier
Mengen maar. Blijft wel een paar maanden goed.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen