8 februari 2015

Review Paleo Lifestyle Magazine

Eind december vorig jaar verscheen het eerste Nederlandstalige Paleo Lifestyle Magazine. De hoofdredacteur is Mitchel van Duuren die een bekende naam in de paleowereld is. Met zijn site paleo.nl, boeken, vrijdagse vraag maar raak video's, facebookcommunity maakt hij veel mensen enthousiast over paleo eten en leven. Ik begrijp dan ook wel waarom de initiatiefnemers hem hebben benaderd.

Deze eerste uitgave bevat 84 recepten en beknopte inhoudelijke informatie over wat paleo eten inhoudt, plus wat lijstje met do's en don'ts. De recepten zijn zo ingedeeld dat je heel overzichtelijk suggesties krijgt gepresenteerd voor een compleet weekmenu, van ontbijt en lunch tot diner en tussendoortjes met daarbij ook aandacht voor kinderwensen (paleo kipnuggets), en paleomeeneemlunches en onderweghapjes. Ook is er aandacht voor veel gebruikte ingrediënten in de paleokeuken en waar je dit koopt.  Alle recepten in het tijdschrift zijn van Sjanett van MijnPaleoKeuken.nl. Zij schreef ook al paleokookboeken, volgens mij in samenwerking met Mitchel van Duuren

Wat vind ik ervan? Allereerst, het ziet er schitterend uit. Mooie opmaak, fijne foto's. Dat het tijdschrift is gedrukt op dik papier vind ik een pluspunt, dit is duidelijk gemaakt om op een aanrecht neer te leggen. Hier kan je kokosolie op morsen zonder dat dit geknoei je tijdschrift verknalt.

Het is zeer inspirerend en  het enthousiasme knalt er van af. Ik eet zelf overwegend paleo sinds mei 2014 en het is voor mij leuk om eens nieuwe inspiratie te krijgen. Er staan een paar echt heerlijke recepten in die ik vandaag wil gaan maken, zoals de tropische cruesli en het bananen-gehaktbrood.

Wel vind ik het in zijn totaliteit heel erg veel vlees. Maar liefst 45 recepten bevatten vlees of vis, meer dan de helft dus. Bijna alle lunch- en avondgerechten zijn met vlees. Dat is meer vlees dan ik ooit eet. Voordat ik paleo ging eten, was dat ook mijn angst: dat is toch die eetwijze waarbij je heel veel vlees naar binnen werkt? Inmiddels heb ik geleerd dat dit niet hoeft. Ik eet niet meer vlees dan voorheen, wel iets meer vis dat ik daarvoor at en in meer afwisseling.

Paleo eten is vooral groente eten heb ik zelf geleerd en ik kan me voorstellen dat het tijdschrift mensen afschrikt die net als ik niet heel erg vleesgericht zijn. Bovendien kom ik bewerkte vleessoorten tegen waarbij ik zelf vraagtekens zet, zoals chorizo, runderworstjes en salami. Wat nu echt paleo is en wat niet daar verschillen de meningen nogal over maar in mijn ogen zijn genoemde vleessoorten erg bewerkt en daardoor minder geschikt. Het wordt mij dan niet goed duidelijk waarom volgens de makers deze worstsoorten wel mogen en andere bewerkte producten niet. Bovendien vond ik het vreemd een paar keer kokosbloesemsuiker als ingrediënt tegen te komen. Suiker blijft suiker, ook al is kokosbloesemsuiker niet geraffineerd en de meest duurzame suiker die er is, het is nog steeds suiker.

Nu ben je wellicht een kniesoor die daarop let. Ik eet zelf ook niet geheel paleoproof omdat ik bijvoorbeeld wel sporadisch peulvruchten, tempeh en tahoe eet, maar ik publiceer dan ook geen paleotijdschrift waarbij ik 'het paleo eten' wens te promoten.

Conclusie? Leuk initiatief ondanks de hele kleine minpunten. Ik vind het tijdschrift leuk genoeg om nummer 2 te willen hebben als het verschijnt. Of dat gebeurt is de vraag, het tijdschrift is een experiment, bij voldoende belangstelling is het de bedoeling dat het 4 keer per jaar verschijnt en zou het volgens de makers verkrijgbaar moeten zijn in de supermarkt.

Ik kan me voorstellen dat er in eventuele volgende nummers ook aandacht is voor de prijs van paleo eten, hoe houd je het betaalbaar? En hoe organiseer je het, hoe timmer je een mooi weekmenu in elkaar waarbij je optimaal gebruik maakt van je voorraad en niets weggooit? Waar ik zelf bijvoorbeeld tegenaan loopt is dat veel paleo alternatieven voor rijst en pasta zoals bloemkoolrijst en courgettenoedels soms (zoals in de winter) echt onbetaalbaar zijn. Ik houd graag rekening met de seizoenen als ik eet. Dus maak ik in deze tijd iets vaker noedels van zoete aardappel. Want ook de prijs van je nieuwe leefstijl maakt of je het volhoudt of überhaupt wil overwegen eraan te beginnen.

PaleoLifestyle Magazine - € 6,92 inclusief verzendkosten

ps: o ja, het is een verademing dat het tijdschrift advertentievrij is, met uitzondering van de verwijzing op pagina 2 naar een aantal in samenwerking met of door Van Duuren gemaakte boeken,

2 opmerkingen:

  1. Klinkt goed Martine!
    Maar inderdaad lastig dat er nogal verschillend wordt gedacht over wat er wél of niet mag qua eten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hey Martine, wij hebben dit tijdschrift ook en ik viel over dezelfde dingen als jij. Als je bijvoorbeeld runderworstjes bij de biologische slager koopt, kan je gewoon vragen wat er in zit en hoe gemaakt.
    Bij mijn slager kan ik ze gewoon eten. Het blad is trouwens ook bij Bruna en AH te koop.
    Groet Dirkje

    BeantwoordenVerwijderen