26 februari 2015

Stoof van rundvlees, knolselderij en wortel



Paleo eten, dat is toch met heel veel vlees? Neuh, met heel veel groenten! Ik eet wel regelmatig vlees of vis bij de lunch of avondeten, maar eet per keer kleinere porties. Ik houd dus geen 100 gram de man aan. Wil jij wel grote hompen vlees, dan moet je gewoon de hoeveelheden aanpassen.

Onderstaand recept is een bewerking van een recept dat ik eerder op mijn oude kookblog plaatste  en bij ons voldoende voor 6 porties. Wij aten het met wraps van kokosmeel en tapiocameel maar je kunt het natuurlijk ook eten met (zoete) aardappel of rijst.
  • 250 magere riblappen, in kleine blokjes gesneden
  • 1/2 knolselderij geschild en in blokjes gesneden
  • 2 winterwortelen in blokjes gesneden
  • 1 ui
  • 1 el kokosolie
  • 2 grote tenen knoflook
  • 1 thl kaneelpoeder
  • 1 thl kardamompoeder (heb je dit niet: gemberpoeder kan ook)
  • 1 thl saffraanpoeder (of wat saffraandraadjes oplossen in kokend water en toevoegen)
  • 500 ml gezeefde tomaten
  • 1 bouillonblokje
  • peper en zout
  • gedroogde peterselie (of als je hebt handje verse koriander of peterselie)
  • water

Bereiding:
Zorg dat het vlees op kamertemperatuur is, dus haal het een half uur voordat je gaat koken uit de koelkast.

Verwarm de olie in een pan met dikke bodem en bak de vleesblokjes op hoog vuur om en om, zodat ze dichtschroeien (dan zien ze er grijs uit). Voeg dan de gesneden ui en de knoflook toe en alle kruiden. Bak nog even om en om en giet dan de gezeefde tomaten toe. Breng aan de kook en gooi het bouillonblokje in de pan. Zet nu het vuur zo laag dat het nog net pruttelt, doe de deksel op de pan en ga zeker 2 uur wat anders doen. Roer wel af en toe even in de pan. Als het te veel inkookt, moet je wat water toevoegen.

Na 2 tot 3 uur is het vlees al lekker zacht geworden, wel even controleren of dat zo is Zo niet laat nog langer pruttelen. Als het vlees zacht is doe je er de knolselderij- en wortelblokjesblokjes bij en laat je het verder pruttelen, nog zeker een klein uurtje, voeg ook nog wat water toe, indien nodig. Maak af met peper en zout. Bestrooi met verse koriander of peterselie als je dat in huis hebt. Wat amandelsnippers er overheen doen het ook goed.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen