9 juni 2014

30 dagen paleo: de eerste week


De eerste week zit er op. Deze week heeft er wel ingehakt. Overschakelen naar paleo ging wat eten betreft redelijk makkelijk, ik vind tot nu toe alles lekker wat ik in mijn mond stop en ik mis niets, maar het genereerde ook wel een enome drukte in mijn hoofd. Ik had/heb geen flauw idee meer van welke voorraden wenselijk zijn, dus plande ik een weekmenu dat achteraf gezien niet helemaal oké was. Ik besef me nu dat koolhydraten als granen en rijst erg vullen en dat het zoeken is welke hoeveelheid en welke vervanging voor voldoende verzadiging zorgt. Daarbij wil ik natuurlijk ook wel voldoende variëren. Het is wel cruciaal dat ik voldoende eet merk ik en ik heb echt moeten leren om zo een hele avocado naar binnen te werken of echt bij elke maaltijd voldoende eiwitten te eten in de vorm van of een ei, paddenstoelen of wat vis/vlees. Dat laatste wil ik niet té vaak eten, gezien de kosten (alles biologisch) en het feit dat ik overtuigd flexitariër ben. Eva van Cave-A was zo aardig om me wat op weg te helpen door haar ervaringen met betrekking tot planning en weekmenu's met me te delen. Helemaal super!

Het is echt zaak vooruit te denken, zo ging ik dit weekend naar het strand en was het wel even zoeken wat ik mee zou nemen. Uitgebreid op een strand met wind een bak groenvoer of een gevulde kokosmeelwrap naar binnen werken zag ik niet zitten. Uiteindelijk werd het een jampot chocomousse met noten en gojibessen, waar ik het wel zonder problemen de hele dag op deed.

Ontbijt is voor mij het moeilijkst nu. Ik ben iemand van regelmaat en ik had het afgelopen half jaar een vaste afwisseling van de ene dag een smoothie van rijstmelk en fruit met wat noten en havermout en de andere dag fruit en een gekookt eitje. Dat laatste kan ik natuurlijk nog steeds doen maar toch is het nu wat meer zoeken. De verschuiving zal toch iets meer richting groenten moeten zijn. Gisteren zette ik me over mijn weerzin heen en ontbeet met een salade van koude groenten en komkommer en tomaat met een gekookte eitje. Eigenlijk best goed te doen!

Ik ben nu halverwege het boek van Remko Kuipers, Het Oerdieet, en het boeit me mateloos. Goed geschreven en hij legt alles heel begrijpelijk uit. Ik begrijp nu eindelijk waarom koolhydraten uit geraffineerde granen zo slecht kunnen zijn. Omdat ze er voor zorgen dat je lichaam in een voortdurende staat van lage graadontsteking terecht komt, waarmee je vatbaarder wordt voor welvaartsziektes die meestal ook auto-immuunaandoeningen zijn. Die verklaring blijft beter hangen dan die van veel populaire koolhydraatarme diëten die vaak niet verder komen dan 'koolhydraten zijn de duivel en je wordt er dik van'. Voor mijn motivatie is het altijd beter dat ik iets begrijp. Anders houd ik iets niet vol. Ik wil overigens niet dat het een kwestie van volhouden is. Ik wil mijn voeding zo aanpassen dat het mijn lichaam voedt en weer de energie geeft waar ik naar snak.Dat daar zaken voor moeten wijken, vind ik niet erg. Dat doe ik al jaren. Wel is het zo dat ik niet meer weet wat wel zou kunnen werken, als ook Paleo voor mij niet werkt. Dat maakt dat ik de lat te hoog leg en de druk ook opvoer. Relax mens!

Que energie (waar het me allemaal om te doen is) maakte ik hoogtepunten én dieptepunten mee deze week. Ik had 2 dagen last van een stuiterbal in mij en daarna kwam de klap. Toen volgden er weer twee hele energieke dagen en ben ik vandaag weer niet vooruit te branden. Ik moet de energie vooral beter leren doseren! Lichamelijke bijwerkingen zoals afkickverschijnselen had ik eigenlijk nauwelijks op blaren in de mond na en één dag een knallende koppijn.

een heerlijk kokoskippensoep met 'noedels' van courgette (recept volgt later)
die tot mijn grote vreugde ook door het kind
 ( dat normaal als motto heeft: als er groente in zit is het verdacht)
naar binnen werd gewerkt

Mijn ontbijt van vanmorgen: custard van mango en eidooiers
met wat kokos, een appeltje en nootjes
De eidooiers zorgen dat het vult als een tierelier
en de bloedsuikerspiegel niet gaat stijgeren

Conclusie na 1 week: goed te doen, kan vooral beter wat mijn eigen houding betreft, ik moet niet verwachten dat alles meteen perfect gaat.  Tips zijn welkom!

2 opmerkingen:

 1. Het is ook lastig om de goede balans te vinden...daar heb ik ook altijd problemen mee. En ik had nooit genoeg aan groente en fruit dus ik blééf maar eten.
  In het begin (eerste 2 of 3 weken) kon ik me er prima aan houden maar daarna werd het minder omdat ik er meer van verwachtte dan het deed. Misschien ben ik wel te ongeduldig geweest want geduld met mezelf is niet mijn sterkste kant. Ik blijf je uiteraard volgen in je Paleo leefwijze, wie weet kan ik me er aan optrekken om het ook weer goed te doen zoals het zou moeten...en dan langer, wie weet wat het dan toch nog zal doen.

  Fijn dat het je op zich bevalt, succes met de voortzetting!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit klinkt zeer interessant!
  Ik ben benieuwd wat de effecten van dit dieet op je energieniveau zijn. Ik worstel zelf ook al een tijdje met een zeer laag energieniveau en heb de suikers er sinds twee weken uitgegooid.
  Deel svp veel recepten, er zal in ieder geval iemand (ik ☺) veel baat bij hebben.
  Groetjes ♥

  BeantwoordenVerwijderen