12 februari 2015

Betaalbaar paleo

Na 9 maanden paleo eten vind ik dat ik het wel onder de knie begin te krijgen. Op zich is paleo eten niet echt veel moeilijker en  bewerkelijker, maar het vraagt wel planning. Hoe houd ik het betaalbaar?

Hier is mijn lijst met 15 tips. Nou zijn deze tips natuurlijk in alle eetsituaties van toepassing, of je nu paleo eet of niet. Maar ik merkte dat door paleo te gaan eten voor mij de noodzaak wel groter werd om met meer beleid te koken en te kopen. Nou, daar zijn ze dan, mijn 15 tips:

1) Minder variatie
De grote valkuil in het begin is als een idioot allemaal recepten verzamelen en uitproberen. Nu doe ik dat veel minder. Gewoon iets maken en als het op is maak ik weer iets. Dus eet ik rustig een paar keer achter elkaar hetzelfde ontbijtje van paleocruesli met amandelmelk. Zo gaat alles ook echt op en gooi ik niets weg.

2) Probeer nieuwe dingen voorzichtig uit 
Hoe vaak ik al niet een recept heb uitgeprobeerd dat niet te hachelen bleek, kan ik niet meer tellen (dat geldt niet alleen voor paleorecepten trouwens). Veel recepten zijn het net niet, vooral op het gebied van muffins/koekje in paleo alternatieven. Veel dingen vallen in de categorie 'gaat wel maar hoeft niet nog een keer'. Dat heeft natuurlijk alles te maken met voorkeur en smaak maar in geval van niet lekker vinden moet je ook nog een hele plaat van het één of ander naar binnen werken. Overkwam me laatst nog met de snackrepen die ik in het paleo lifestyle magazine tegenkwam. Daar ging maar liefst 260 gram noten door. Echt veel en noten zijn hartstikke duur. Dus halveerde ik alles in het recept omdat ik het voor het eerst uitprobeerde. En dat is maar goed ook want ik vond het niet lekker. Veel te veel vet en weinig smaak. Tegenwoordig halveer ik daarom voor de zekerheid de hoeveelheden in een recept en probeer het dus op kleine schaal uit.

3) Denk in vervangingen 
Veel recepten maken gebruik van amandelpasta. Nu weet ik niet hoe het met jullie portemonnee is maar ik krijg buikpijn van de prijs van amandelpasta. 170 gram voor bijna € 4 vind ik echt niet normaal. Wist je dat je zonder probleem amandelpasta kunt vervangen voor tahin of zonnebloempittenpasta? En dat je in veel paleorecepten met kokosmeel rustig een ei kunt vervangen voor 100 ml kokosmelk. Of gewoon wat chiazaad toevoegen.

4) Maak een weekmenu 
Plan niet alleen de avondmaaltijden maar ook het ontbijt, lunch en eventuele tussendoortjes. Dit scheelt verspilling en weggooien. Investeer elk seizoen in het verzamelen van fijne lekker recepten en rouleer die dan gedurende dat seizoen. Zo zorg je ervoor dat je niet telkens opnieuw het wiel uit moet vinden. Ik kijk regelmatig naar mijn weekmenu van een paar weken geleden en kopieer dat dan zo in zijn geheel. Prima toch?

5) Eet met de seizoenen 
Ik zie vaak heerlijke dingen voorbij komen op paleoreceptensites maar dan met bloemkoolrijst of courgettepasta. Nou was de bloemkool de laatste weken in mijn supermarkt niet onder de € 3 dus no way dat ik dat dan eet. Als je met de seizoenen mee eet dan scheelt dat sloten met geld. Dus nu betekent dat in deze tijd kool, kool en kool. En spruitjes en knolselderij en o ja, had ik al kool gezegd? ;-).

6) Koop groot in
Bij veel webwinkels krijg je korting als je meer koopt (bijvoorbeeld bij de biologischetoko.nl  en pit & pit . Vooral met noten kan het enorm schelen als je bijvoorbeeld 2,5 kilo tegelijk inkoopt. Of 12 pakken amandelmelk. Moet je natuurlijk wel plek hebben om al die pakken amandelmelk kwijt te kunnen. Maar wist je dat je bijvoorbeeld bij fysieke winkels zoals de Ekoplaza ook bij kleinere hoeveelheden soms korting krijgt? Dus 1 pak ongezoete amandelmelk kost normaal €2,89 maar bij 3 pakken wordt het € 2,59 per stuk. Kijk dat scheelt al weer. 

7) Koop gericht in en spaar voor je voorraad 
Dat heeft alles te maken met omgaan met geld. Ik heb een maandbudget voor boodschappen. De ene maand moet ik die boodschappen over meer dagen verdelen dan de andere maand. In de kortere maanden koop ik grotere voorraden in. In het begin was het even puzzelen maar nu doe ik bijvoorbeeld de ene maand een bestelling van bijvoorbeeld noten, zaten, pitten en kokosolie bij een webwinkel en andere maanden sla ik bijvoorbeeld vlees in (of kattenvoer, die beesten moeten ook eten). Ik koop dus indien mogelijk telkens voor 2 maanden tegelijk in. In het begin maakte ik een paar missers omdat ik niet goed hoeveelheden kon inschatten maar nu loopt dat aardig. Sowieso zet ik altijd het geld dat ik overhoud van de maandboodschappen (als er iets overblijft) opzij voor die momenten dat ik minder goed uitkom.

8) Gooi niets maar dan ook niets weg
Elke lepel groente die je overhoudt kan de basis zijn voor je lunch van morgen. Die hele kip die je vandaag in de oven hebt klaargemaakt, is een heerlijke restjesmaaltijd morgen en overmorgen trek je van het karkas een heerlijke bouillon.

9)Laat je niet gek maken 
Gojibessen, tarwegras, moerbeibessen, cacaonibs, je portemonnee loopt zo leeg op superfoods. Bedenk dat de echte superfoods vooral gewoon groenten zijn in wisselende vorm en zo gevarieerd mogelijk klaar gemaakt. Beschouw eventuele superfoods als een extraatje wat je heus niet elke dag en in enorme hoeveelheden naar binnen moet werken.

10) Houd de aanbiedingen in de gaten
Ja, natuurlijk een open deur van jewelste maar wel heel belangrijk. Kokosolie is eens in de zoveel tijd flink in de aanbieding bij de biologische toko.nl of bij de Tuinen. Sla dan je slag. Ik koop dan tegenwoordig zo drie emmers van 2,5 liter. Om te weten of iets echt een aanbieding is, loont het dus de moeite een prijzenschrift te maken. Verzamel gedurende een paar weken al je bonnen, werk het uit en klaar is je overzicht. Noteer waar je wat kocht en noteer ook wat hetzelfde product met een aanbieding kost. 

11) Doe sober
Hoewel ik dol ben op bakken is paleo eten toch eigenlijk gewoon veel groenten met daarbij wat vlees/vis/ei, wat fruit en wat noten/pitten. Een maaltijd kan zo klaar zijn.

12) Combineer aanbiedingen met je succesrecepten en kook en bak in het groot
Rundergehakt in de aanbieding? Sla in en maak een paar van je lekkerste recepten en vries het in. Zo bakte ik laatst bakken vol met kleine gehaktballetjes en die doen dienst in de tomatensaus met groentenoedels, bij de lunch met roerbakgroenten, bij het avondeten met een dip, in een ovenschaal met ander lekkers. Scheelt tijd en geld. Als je elk weekend een uur investeert in dit soort vooruit koken, heb je in korte tijd een enorme voorraad.

13) Maak het zelf  
Je kunt natuurlijk tegenwoordig alles kopen: amandelmelk, kokosmelk, paleo verantwoorde tortilla's van kokosmeel, er is zelfs kant en klare paleo taartdeegmix. Tja. Afhankelijk van je tijd, geld en energie valt hier veel winst te behalen. 7 paleowraps voor €9,95 die gemaakt zijn van kokosmeel en kokoswater? Kom op zeg, doen we wel zelf!
Aanvulling van Karien: maak zelf je amandelpasta en zoek het recept van kruidemixen op internet op.
Aanvulling van Het is zoals het is: maak je amandelmelk zelf en gebruik de pulp om te bakken, hoef je geen amandelmeel te kopen.

14) Eet vaker soep 
Ideaal voor restverwerking, vult als een tierelier en kan dienen als maaltijd, voorafje en tussendoortje. Een groot voordeel is bovendien natuurlijk dat je van bijna alles soep kunt maken.

15) Omarm de bakbanaan
Ja dat is een beetje flauwe tip maar ik wilde per se aan de 15 tips komen ;-). Maar het is wel gemeend: voeg de bakbanaan toe aan je leven! Kost weinig, vult goed en smaakt overal bij (vind ik dan toch)

Heb jij nog aanvullingen?

14 opmerkingen:

  1. Leuke tips! Ik had het zelf kunnen schrijven :-) Ik wil graag je tip versterken van het zelf maken. Je schreef over amandelpasta, dat je die zou vervangen, maar juist zulke dingen kun je ook zelf maken, in een vijzel of keukenmachine. En heb je misschien ergens hazelnoten geraapt in de herfst, dan kun je dat natuurlijk gebruiken.
    Op andere vlakken kun je ook besparen door zelf te maken, bijv. kruidenmixen. Voor veel mixen is er wel een recept te vinden op internet, waardoor je je een duur zakje bespaart.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klopt je makkelijk amandelen maken. Maar amandelen zijn nu eenmaal duur, bijvoorbeeld bij pit en pi ca 1 kilo voor 17. Terwijl zonnebloempitten iets van 5 euro voor een kilo zijn. En in veel recepten gaat het niet eens om de amandelsmaak, maar om de smerigheid, begrijp je wat ik bedoel.
      ja kuridenmixen vanzelfsprekend, Maar ik mag hopen dat iemand die paleo eet geen pakjes en zakjes meer gebruikt, dat was het toch allemaal om te doen ;-)

      Verwijderen
    2. De kruidenmixen die ik gebruik zijn tandoori, massala, currypasta en 5-spices buiten peper en zout. Die mixen zijn redelijk paleobestendig denk ik, ze zijn al zolang geleden "uitgevonden.

      Verwijderen
    3. haha ja Lot, klopt, die gebruiken ze in de oertijd ook ;-).
      Ik dacht ook meer aan de honig- en knorr mixen vol met MSG toen ik dat schreef....

      Verwijderen
    4. "honig- en knorr mixen vol met MSG" die zijn we toch al lang vergeten? zit niet meer in mijn systeem.

      Verwijderen
    5. Nee joh, ik bedoel ook de mixen zoals tandoorikruiden. Je hoeft er maar op te googlen en je vindt het. Amandelen koop ik als amandelmeel vrij goedkoop, dat kan ik dan nog verder malen tot pasta (maar dat doe ik niet vaak)

      Verwijderen
  2. Goede tips ja, soms is het handig om ze weer even voorbij te zien komen.
    Zelf maken scheelt inderdaad zoveel.
    Ik maak ook de amandelmelk inderdaad altijd zelf want de pakken zijn idioot duur.
    De pulp daar kan je weer mee bakken, hoef je ook geen amandelmeel te kopen ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb je tip er boven bijgezet. Zelf maak ik nooit amandelmelk Ik ben erg slecht in recepten waarbij je pulp moet opvangen met kaasdoek en zo. Voor je het weet zit de hele keuken onder bij mij, want dan struikel of val ik....Ik weet het, erg bedroevend voor de keukenprinses die ik ben maar dit zijn de harde feiten ;-)

      Verwijderen
  3. Misschien nog 2 handige tips
    - de wildplukwijzer: site + app waarop je kunt kijken of je in de buurt gratis noten, fruit, groenten, kruiden etc kunt oogsten. lokaal, gratis, verpakkingsloos en altijd in het juiste seizoen.
    - misschien niet de allerbeste tip voor echt die-hard paleo's ding maar zelf houd ik een soort 'paleo light' aan. Hierdoor komen meer goedkope ingredienten in aanmerking. Voorbeeld: kikkererwten zijn in echte paleo niet toegestaan. Deze worden misschien geen 10.000 jaar maar wel al enkele honderden jaren gegeten (en voor zover ik weet zonder al te veel problemen) rondom de middellandse zee en het mediterrane dieet staat bekend als zeer gezond. Kikkererwten zijn goedkoop en je kunt er heerlijke dingen zoals hummus en falafel van maken. Voor mij vallen in deze categorie ook dingen als aardappelen, havermout, (volle biologische) zuivel en kaas, pinda's etc.
    Lara

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ja goeie tips lara. Ik eet zelf ook zo, ik noem dat neo-paleo. Dus een enkele keer wel idd kikkererwten of zo of iets met linzen, daar reageer ik wel goed op.
      Aardappelen ook maar die mogen ook wel binnen paleo, mits beperkt, daar zijn de meningen namelijk al weer over aangepast las ik laatst.
      Havermout verdraag ik niet, net als zuivel.
      Zo heeft iedereen dingen die wel en niet kunnen, t is ook afhankelijk van de reacties van je lijf, je portemonnee en je motivatie.

      Verwijderen
  4. Leuke tips! Zooo gek, vorig week dronk ik een shot (klinkt erger dan het is..) tarwegras van vers geslowjuiced (zzzucht) tarwegras. En dat was toch verrassend lekker! Jammer dat dat spul zo duur is, per ingevroren cupje rond de 2 euro, Denk dat ik het bij spinazie, boerenkool enzo hou... Maar, ik vond het dus wel verrassend lekker... #nooitgedacht

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Maar je kunt zelf héél goedkoop tarwegras maken! Het is niets anders dan tarwekorrels die tot gras uitgroeien, ik heb het vorige week nog gedaan. Tarwekorrels kosten 1,30 per kilo (niet-biologisch), die laat je gewoon in wat vocht ontkiemen en net zo lang groeien tot ze lang genoeg zijn. Kijk, dat scheelt!

      Verwijderen
  5. Ik word wel blij van die tips en helemaal van die laatste. Dat is geen flauwekul, dat meen ik. Met al mijn intoleranties en supergevoelig voor gluten ben ik altijd op zoek naar producten die glutenvrij en veelzijdig zijn.

    BeantwoordenVerwijderen