17 februari 2015

Notenkoek


Vorige week probeerde ik een paar recepten uit het Paleo Lifestyle Magazine uit en zoals dat gaat was ik over sommige recepten heel enthousiast en over andere baksels niet. Bijvoorbeeld de snackreep. Ik vond het veel te vet en bovendien vrij flauw van smaak. De toegevoegde amandelpasta vond ik bovendien wat te veel van het goede omdat de basis ook al amandelmeel is (en volgens mij was het de reden dat ik het te vet vond). De bite daarentegen vond ik erg fijn.

Wat nu als ik het recept wat aanpas en opleuk? Een theelepel kaneelpoeder doet bijvoorbeeld al wonderen en een snuf zout ook. Dus hier de snackreep op mijn manier:

Notenkoek:

  • 260 gram ongebrande noten
  • 130 gram amandelmeel
  • 50 gram geraspte kokos
  • 1 thl kaneelpoeder
  • snuf zout
  • 130 gram kokosolie, gesmolten
  • 1 el honing
  • 3 eieren
  • 1 banaan
  • 10 dadels zonder pit (of 5 gedroogde vijgen)
  • rasp van 1/2 citroen
  • 50 gram gojibessen
  • 25 gram lijnzaad

Verwarm de oven op 160 graden.

Hak de noten fijn maar niet te fijn, je moet wel bite houden.
Meng de noten met het amandelmeel, het kaneelpoeder, het zout en de kokos, 

Doe in een andere kom de banaan, eieren, gesmolten olie, honing en de dadels. Zet de staafmixer erop tot het een fijne massa is.

Meng de vloeibare massa met de droge ingrediënten. Voeg als laatste de citroenrasp, de gojibessen en het lijnzaad erdoor.

Giet uit op een plaat of vorm belegd met bakpapier. Ik deed het in een grote taartvorm. Die belegde ik met bakpapier en daar goot ik het deeg over uit. Omdat gojibessen nogal snel verbranden, strooide ik uit de losse pols nog wat geraspte kokos over de bovenkant.

Laat in 45 tot 50 minuten bakken tot mooi goudbruin. Goed afkoelen voor je het aansnijdt. Let bij de baktijd wel goed op: als je het deeg helemaal hebt uitgesmeerd over een bakplaat, controleer dan even na 20 minuten hoe het ervoor staat, want dan is de koek sneller klaar.

Voor feesten, partijen en andere hoogtepunten in het leven kun je roomboter in plaats van kokosolie gebruiken...

3 opmerkingen:

  1. Heerlijk maar behoorlijk veel kcalorien, echts iets voor gelegenheden en niet als tussendoortje voor mij.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. klopt, het vult behoorlijk. Vandaag was zo'n stuk koek met wat fruit mijn lunch...

      Verwijderen