25 februari 2015

pannenkoek/tortilla/wrap/roti, euh, wat het ook is het in ieder geval lekker!



Soms word ik zó blij als ik iets ontdek wat:
a) lekker is, niet alleen voor mij maar ook voor de rest van het overwegend niet-paleo gezin
b) gezond is
c) niet te duur is.

Omdat paleo eten al duur genoeg is (nou ja, dat hoeft niet maar echt budgeteten is het bepaald niet), ben ik altijd op zoek naar goedkopere oplossingen. Tapiocameel is zo'n goedkope oplossing. Kost bijna niets, volgens mij betaal ik €1,50 voor 500 gram bij de Turkse winkel. En het is op veel manieren toe te passen.

Ik was dus meteen enthousiast toen ik in het paleo lifestyle magazine een recept voor tortilla's ontdekte, met tapiocameel. Echt lekker! Maar ook dit behoeft enige aanpassing - vind ik dan toch - want in het originele recept wordt amandelmelk gebruikt. Hartstikke lekker maar duur als je het koopt en bewerkelijk om zelf te maken. Zou het niet zonder kunnen en dan gewoon vervangen door water? Dat kan! De tortilla wordt qua structuur nu meer een rotipannenkoek maar is heel goed te vullen/rollen/dubbel te klappen. Dat is fijn.

Ook qua smaak mocht het oorspronkelijke recept wel wat worden opgeleukt. Ik gooide er al Cajunkruiden, Marokkaanse kruiden en soms ook gewoon wat kaneel/ chilipoeder/ paprikapoeder door.

Ik heb deze pannenkoeken heel veel gemaakt de afgelopen tijd en het maakt mijn leven echt makkelijker want kind vindt ze lekker! Kind eet alleen paleo indien het echt heel lekker is (naar zijn maatstaven) maar het komt er in de praktijk op neer dat ik alle dagen paleo, niet paleo (kind) en half paleo (man) kook. Maakt niet uit maar het is wel héél fijn als er eens iets op tafel staat dat door iedereen hier wordt gewaardeerd.

De pannenkoeken kunnen ook eenvoudig in een zoete variant worden gemaakt, zie onderaan de pagina....

Daar komt ie dan, goed voor zeker 8 tot 10 pannenkoek-roti-tortilla-wrapdingen:

  • 60 gram kokosmeel
  • 160 gram tapiocameel
  • zout
  • 6 eieren
  • 1 el Cajunkruiden of Marokkaanse (of iets anders wat jij lekker vindt)
  • 300 ml water
Nou alles mengen, meer is het niet, ik doe dat met een staafmixer. Let wel op dat het goed mengt, kokosmeel heeft de neiging heel snel te klonteren als er vocht bijkomt. Dus ook even goed langs de randen en de bodem van je kom gaan met de staafmixer.

nu nog wat lekkers er op, dát lezen jullie morgen: stoofpotje
Nu ga je bakken, per keer een beetje kokosolie in de pannenkoekenpan doen en bakken zoals je een gewone pannenkoek bakt. Vullen met alles wat je lekker vindt. Ik maakte er al eens enchilada's van (in de oven met gehakt gevuld), vulde het met salades en vlees, at het bestreken met humus. Je kunt het makkelijk vullen en oprollen en meenemen. Prak bijvoorbeeld een avocado fijn, smeer dat op je pannenkoek, plakje zalm erover heen, wat sla, rollen, in een bakje doen, ergens heengaan, uit het bakje halen, in je mond schuiven. De koek scheurt niet snel (wat wraps van kokosmeel wel doen) dus dat is echt fijn.

Bak niet op te hoog vuur. Doe je dat wel, blijf er dan bijstaan. Leuk detail: bak je het op hoog vuur dan wordt het een pita-pannenkoek, de bovenkant komt los van de onderkant. Om ze dan te vullen als een pita, is dit formaat helaas te groot, moet je ze bakken in een kleinere pan....

Heel lekker is het om de pannenkoek na het bakken royaal te bestrijken met knoflookolie en dan in vieren te snijden. Vervolgens leg je die vier stukken in een grillpan. Beide zijden grillen tot je een harde koek krijgt. 

En dan nu de zoete variant:

  • 60 gram kokosmeel
  • 160 gram tapiocameel
  • zout
  • 6 eieren
  • 1 thl kaneelpoeder
  • 1 thl vanille-extract
  • 100 ml kokosmelk (wordt het wat zoeter van)
  • 200 ml water
Nou, weer alles mengen met de staafmixer en bakken maar. Als je je pannenkoeken wat zachter blieft, kun je ze nu bakken in de roomboter (als je dat eet). Ik eet dit met fruit en suikervrije jam. 

Dit was toch wel een ongehoord lyrisch stukje over een pannenkoek. Als je na lezing niet onmiddellijk de keuken inrent om er eentje te bakken dan:
a) kun je niet lezen
b) heb je geen tapiocameel in huis
c) moet je misschien dit stukje nog eens overlezen....

19 opmerkingen:

  1. De kok die goede, lees smakelijke alternatieven, weet te verzinnen voor ingrediënten die erg duur zijn of toevallig niet voorradig is de ware kok wat mij betreft.
    Linda

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lukt het in dit recept ook met gewone geraspte kokos?
    Deze wraps lijken me heel lekker :-) Ik gebruik tapiocameel regelmatig als vervanging voor maizena en heel af en toe verwen ik mezelf met braziliaanse kaasbroodjes van tapiocameel.
    Je kunt deze mail nog voordeliger kopen bij de toko Amazing Oriental. Ik bestel het online bij ze. The wise man gedroogde shitakes zijn ook een aanrader bij ze. Heel lekker en erg gezond.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Binnenkort ga ik experimenteren om bkb te maken met edelgistvlokken en groentes ipv kaas.

      Verwijderen
    2. Nee kokosmeel kun je nooit vervangen voor geraspte kokos. Dan krijg je echt iets totaal anders. En ik weet het omdat ik het niet geloofde als anderen dat schreven ;-). Dus bespaar je de moeite.

      Verwijderen
    3. Ok, helaas. Dan maak ik ze wel van helemaal tapiocameel. Of ik mik een lading heel fijngesneden groente door het beslag :-)

      Verwijderen
    4. Ikzelf heb slechte ervaringen van beslag alleen met tapiocameel, omdat het dan niet voldoende bindt. Er is kokosmeel van aman prana met het gv logo? Of reageer je er evengoed niet goed op?

      Verwijderen
  3. Helaas nu geen keuken in de buurt, anders was ik inderdaad gelijk gaan bakken!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wel een keuken in de buurt, maar geen tapioca- en kokosmeel. Ben wel erg benieuwd hoe ze smaken.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ze zijn heel goed gelukt.
    Ook als shoarmawrap gebruikt (soort turkse pizza).

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ook lekker met knoflookpoeder in het beslag :)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Kun je het tapiocameel ook vervangen door speltmeel? Dat heb ik wel in huis namelijk. Kan ik dit vanavond proberen :)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Kun je het tapiocameel ook vervangen door speltmeel? Dat heb ik wel in huis namelijk. Kan ik dit vanavond proberen :)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Nee dat betwijfel ik, speltmeel is heel anders dan tapiocameel, ik denk dat de verhoudingen dan niet kloppen....

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Bedankt voor het doorsturen van deze link. Ze waren super lekker!!!!

    BeantwoordenVerwijderen