18 juni 2014

Noedelsoep



Kind houdt van noedelsoep vertelde hij laatst. Hij kreeg dat ergens te eten en vond dat zalig. Een verhoor leverde op dat de noedelsoep zo klaar was, kwam uit een plastic bakje, deksel eraf, water er bij, opwarmen in de magnetron en eten.

Tja. Hoe kan ik daar tegenop? Nou best heel makkelijk bleek: noedelsoep met kip en kokos. Mijn opmerking vanmorgen dat we dit vanavond gingen eten, werd met gejuich ontvangen want het experiment van 2 weken geleden was méér dan geslaagd.

Voor mij betekenen noedels overigens: noedels van courgette, gemaakt met een spiralizer. De mannen eten wel echte noedels.


Soep voor 6 personen:

Nodig voor de bouillon:

  • 500 gram kippenbout/poot
  • 1 liter water
  • 4 pimentkorrels
  • 1 teen knoflook in stukjes
  • 1 laurierblaadje
  • 1 ui
  • het groen van wat prei, in stukken gesneden

Nodig voor de vulling

  • de gare kip uit de bouillon die je net maakte
  • beetje kokosolie of olijfolie
  • 1 ui, gesneden
  • 1,5 el kerriepoeder
  • 1 limoenblaadje
  • klein stukje gember, geraspt
  • 1 teen knoflook
  • 1 rode peper, gesneden
  • 1 prei, fijn gesneden
  • 4 grote wortelen, gesneden
  • 1/2 blikje kokosmelk
  • andere restjes groenten waar je van af moet
  • verse koriander
  • peper, zout
plus:
Wat afgekookte noedels of noedels gemaakt van 1/4 courgette per persoon.

Trek eerst de bouillon: doe de kippenpoten in een pan met alle ingrediënten voor de bouillon en 1 liter water.

Breng aan de kook en laat minimaal 2 uur langzaam trekken.

Giet de bouillon door een zeef (en vergeet het niet op te vangen, ik liet werkelijk waar twee weken geleden de helft zo door de gootsteen verdwijnen voordat ik me realiseerde hoe suf ik bezig was). Laat de kippenpoten afkoelen en haal het vlees eraf, snij of pluk het fijn.

Verwarm wat kokosolie in de pan en bak de ui en knoflook met de kerriepoeder, gember, pepertje. Doe dan de rest - behalve het kippenvlees, de koriander en de noedels - erbij en laat pruttelen tot de wortelen gaar zijn. Voeg dan de kip toe en breng op smaak met peper en zout. Is het te flauw dan kun je evt. een bouillonblokje erbij doen.

Verwarm de noedels (ik deed ze even in het vergiet onder warm stromend water) en leg in elke kom wat noedels. Schenk de soep erop en bestrooi met wat fijngehakte koriander.

Als je net als ik courgettenoedels eet: die kunnen gewoon rauw in de kom worden gedaan.

Tip: Voeg wat eetlepels pindakaas aan de soep toe, lekker!

1 opmerking: