12 juni 2014

Paleo en planning


Voorraad groenten gehaald, zou het voldoende zijn ;-)

Met frisse moed maakte ik een nieuw weekmenu. Ik leerde veel van die van vorige week. Zo had ik niet alleen het avondeten vooruit gepland, maar ook alle lunches en ontbijtjes. En dat is niet handig, weet ik nu. Er blijft vaak iets over dat bij de lunch kan worden gegeten. Het is vaak vooraf niet te overzien, vooral ook omdat mijn vriend soms wel, soms niet met mij mee eet. Tot nu toe pikt hij eruit wat hij lekker vindt en laat sommige zaken aan zich voorbij gaan. Dat maakt plannen best moeilijk. Maar ik vind het al lang best want ik hoop natuurlijk stiekem dat hij helemaal overstag gaat. Wat het kind betreft: die richt zich op de paleolekkernijen, bijvoorbeeld suikervrije kokosmeelbananenmuffins. Maar mijn kokosballen van bakbanaan bliefde hij niet, mangocustard bliefde hij juist weer wel.

Er is dus geen peil op te trekken. Ik ben de grip volledig kwijt, ook wat financiën betreft. Ik laat voor nu even het budget los en richt me op het uitzoeken en ondergaan. Die grip op het boodschappengeld komt wel weer.....

Hoe zit het met de energie? Ik word wat minder gammel wakker en ik heb energieaanvallen. Ook viel ik 3 (3!) kilo af. Al met al geen slecht resultaat om te bereiken in 10 dagen tijd! Want ik at al geen brood of pasta meer vanwege de gluten, suikervrij ben ik al jaren. Dus wat laat ik nu helemaal staan: rijst, rijstwafels, aardappelen, havermout (en kaas, al at ik dat nauwelijks). Ik denk dat de vooruitgang misschien niet eens komt door wat ik niet meer eet, maar misschien ook juist door wat ik dan wél eet: groente! Héél véél groente! Veel meer groente dan voorheen. Zo dus.

Conclusie tot nu toe: helemaal top!

16 opmerkingen:

  1. Ik heb het wilde plan opgevat om deels de gluten de deur uit te doen. Dochter is er waarschijnlijk gevoelig voor.
    Maar door blogs als deze wordt ik enorm geholpen met ideeën en lekker eten. En ik hoop er ook meer energie door de krijgen. De pnd is het gewoon niet meer aan het winnen, nu is vrijwel geen suiker meer eet (iets met een doel hebben )

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Fijn dat je er meer energie door krijgt en je fitter voelt.
    Ik kan me voorstellen dat je in deze verkennende periode nog zoekende bent naar hoeveelheden en daarom moeilijker kunt plannen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ben het met je eens dat het weleens de grote hoeveelheid groente kan zijn die het positieve effect heeft. Toen ik een half jaar geleden groene smoothies begon te eten/drinken, begon ik ook gelijk gewicht te verliezen, ondanks dat ik verder min of meer hetzelfde bleef eten, en dat terwijl afvallen me in jaren niet was gelukt. Het schijnt ook zo te zijn dat er geen bovengrens is aan het gezonde effect van groente en fruit - het is simpel hoe meer, hoe beter. Ik eet zelf niet paleo, omdat dat op mij niet zo'n goed effect had (ik heb het wel geprobeerd), maar ik ben wel heel erg benieuwd hoe je zoveel groente in je menu weet te 'proppen'. Ik hoop dat je daar iets over schrijft, want naast de smoothies zou ik zelf ook graag nog wel meer groente op een dag willen eten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. het grote verschil met voorheen is dat ik nu ook lunch met groenten, bijvoorbeeld vandaag knolselderfriet (gebakken met beetje olijfolie in de oven) met een ovenschotel van ei, spinazie en bakbanaan, was een leftover van gisteravond. Als je in de avond grotere porties maakt dan heb je al snel wat voor bij de lunch.
      Grijp ik mis dan maak ik een salade. Bijvoorbeeld voor morgen wil ik een salade maken van een meiknolletje met wat ham of gerookte zalm.
      Vanavond eten de mannen noedels en ik wortel'friet'.
      In de ochtend eet ik nu meestal fruit en een gekookt eitje of een smoothie van groenten.
      Tussendoor vaak rauwkost met wat tahin of wat nootjes.
      Ik las ergens dat je op ca 500 gr groente moet rekenenen, vooraf leek me dat heel veel maar daar kom ik met gemak aan nu.

      Verwijderen
  4. Ik koop me ook helemaal suf aan groente en fruit, bijna 75% vd boodschappen schat ik. Ochtends groente fruit smoothie, tussen de middag warme soep, s avonds bij warm eten...voelt alsof je pure energie eet!♥
    Ik zou zelf niet wel varen bij zoveel kokos in een keer geloof ik,

    maar succes met zoeken, heel i teressant om je te volgen!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. WAt fijn voor je. Ik geloof ook,dat juist die vele groenten zo goed doen. Het lukt me nog niet om dat bij het ontbijt te eten. Ik houd niet van smoothies.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Fijn hoor dat het je zo goed bevalt! Ja je hebt wel veel groenten en fruit nodig maar ja,als jeje er beter bij voelt is dat heel wat waard hè?

    Gisteren de mangocustard gemaakt waar je naar verwees in 1 van je stukjes .
    Was lekker, ook manlief vond het lekker dus dat is alweer meegenomen. ;-)
    Die houden we erin.

    Aldi heeft leuke weekendvoordeeltjes nu....de wilde perziken zijn nu goedkoop,evenals de avocado's en puntpaprika's . Of koop je alleen bio?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. nee hoor Marga, ik koop zeker niet alles bio, dat gaat financieel niet. Wel al het vlees altijd. Bewerkte producten zoals mayonaise ook, noten ook. We hadden een tijd een groentetas met biologische groenten toen was het goed te betalen maar de weinige afwisseling brak ons op, er zat continu hetzelfde in. Bij onze Deen zijn wel wat bio groenten te koop, dat gooi ik dan in het mandje en verder kopen we veel bij de turkse winkel, dat is niet bio. de biogroenten van de biologische winkels hier vind ik niet goed. Is vaak al verlept als het in de winkel ligt.
      Een aldi hebben we hier helaas niet.

      Verwijderen
    2. Nee is ook voor ons veel te duur hoor maar wist niet wat jij deed. Vlees hebben we momenteel van Pure Graze, superlekker! Maak je de mayo niet zelf? Is heel makkelijk...
      Groentetas hebben wij ook gehad maar om dezelfde reden als jullie ermee gestopt.
      Jammer dat jullie geen aldi hebben. Wij hebben dan weer geen turkse winkel helaas...lijkt me ook wel ideaal om die in de buurt te hebben.

      Verwijderen
    3. Pure graze ken ik niet, ik zal eens kijken. Wij hebben nu van Natuurvlees.nl, is een biologische slager hier uit de streek. Komt het aan huis bezorgen en ik heb goed zicht op waar het vlees vandaan komt, het meeste komt hier uit de buurt.
      Nee mayo heb ik een tijd wel gemaakt maar we eten het zo weinig dat ik telkens moest weggooien, de mayo die ik koop is toch langer houdbaar.

      Verwijderen
    4. Oh dat is ook prettig ja om goed te weten waar je vlees vandaan komt. Pure Graze bestel ik bij een slager in Veenendaal, vd Geer. Dus tja, bezorgen kost wel wat extra dan, daarom bestellen we meteen grotere hoeveelheden. Ja dat is waar, zelfgemaakte mayo is maar kort te bewaren.

      Verwijderen
    5. ja hier ook grotere hoeveelheden, ik bestel samen met mijn moeder, dan komen we altijd uit boven het bedrag van € 80 en dan is bezorgen gratis....

      Verwijderen
  7. Ja ik zat net even te kijken en zag al dat boven de 80 gratis is, dat is wel super.
    Gaan we de volgende keer daar eens bestellen want ziet er goed uit zoals het beschreven staat.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bij Pure Graze is dus bezorgen niet gratis, ook niet bij grotere hoeveelheden!

      Verwijderen
    2. Ik weet niet of ze bij jou in de buurt bestellen Marga, het is regiogebonden.
      Okvlees.nl levert wel landelijk, is ook een aanrader.

      Verwijderen
    3. Nee zag het al Martine, bezorgen hier niet.
      OK vlees hebben we ook al eens gehad en is ook prima. Maar dan houden we het nu eerst maar op Pure Graze....gewoon omdat het zo lekker is..haha..

      Verwijderen