13 maart 2015

Energieherstelpan - de praktijk: het 8 wekenplan

Als je al eerder hier las, dan weet je dat ik net ben begonnen met een plan om mijn verteringsenergie een oppepper te geven. Die energie die werkt niet goed en dat zorgt voor problemen. Ik volg de stappen die in het boek Het Energieherstelplan van Marijke de Waal-Malefijt en Tanja Visser worden omschreven en met deze stappen hoop ik een acupunctuurtraject te ondersteunen en versterken.

Sinds 2008 heb ik ME/CVS, een aandoening waarbij ik veel klachten en symptomen heb, onder meer gebrek aan energie (nou ja, zeg maar gerust totale uitputting) en voedselintoleranties. Wil je daar meer over lezen, dan verwijs ik je naar mijn andere blog waar ik op een aparte pagina een en ander uitleg over ME.

Genezen van ME is niet eenvoudig. Sommigen herstellen nooit. Zelf ben ik door altijd blijven zoeken en behandelingen proberen enorm vooruit gegaan. Genezen is voor mij steeds weer een stap zetten met een behandelaar. Door het grote scala aan klachten zijn die stappen dus heel verschillend geweest, maar wel succesvol. Ik kom uit een situatie van geheel bed- en bankliggen maar kom nu weer dagelijks buiten en ben meer zelfredzaam. Zelf je eigen was kunnen draaien is echt prettig als je dat jaren hebt moeten uitbesteden wegens de wasmand niet kunnen tillen. Niet dat de was doen mijn levensdoel is, maar jullie begrijpen vast wel wat ik bedoel.

Eten heeft een enorme rol gespeeld bij mijn vooruitgang. Weten wat ik beter niet meer kan eten en wat ik vooral wel moet eten, maakte veel verschil. De overstap naar eerst glutenvrij & zuivelvrij eten en later naar een paleo eetaptroon heeft mijn darmklachten doen verdwijnen.

Maar voldoende energie heb ik nog steeds niet en ook slaap ik nog steeds slecht en kamp ik al jaren met fors overgewicht. Tijd voor een volgende stap. De acupuncturist is mijn 11e behandelaar. Veel behandelaren staan op een zwarte lijst bij mij, omdat ze of niet luisterden of me niet serieus namen maar deze 11e behandelaar kan er tot nu toe mee door.

Zijn diagnose dat de verteringsenergie niet goed is en dat ik te veel kou in mijn lijf heb, klopt met wat er uit de klachtenregistratielijsten van Het Energieherstelplan kwam (zie hiervoor mijn vorige blogje). Wat onder andere opviel was mijn tong. Die zag er erg wit uit, niet mooi roze zoals het hoort. Zo ziet mijn tong er trouwens al jaren uit. Een witte aanslag op de tong duidt op een slechte spijsvertering en veel afvalstoffen in het lijf.

Wie mij een beetje kent weet dat ik altijd het naadje van de kous wil weten en alles aanpak om beter te worden. Dus tijd voor (weer) een plan. Wel heb ik geleerd niet zomaar wat te proberen maar dingen gedurende een met mezelf afgesproken tijd uit te proberen en te evalueren om daarna wel of niet door te gaan. Ik besluit een periode van 8 weken mijn verteringsenergie aan te gaan pakken volgens de tips van de acupuncturist (meer warm en verwarmend eten) en het boek. Deze periode van 8 weken is natuurlijk niet voldoende om de problemen op te lossen (dat kan maanden zo niet jaren duren) maar ik ga ervan uit dat enige vooruitgang wel in deze periode te merken moet zijn.

Dus, dit is het dan, het plan om mijn vuurtje weer aan te wakkeren:

Matigen
 • vet
 • noten
 • boter (gebruikte ik al nauwelijks)
 • gebakken vlees
 • rauwkost, rauwe groenten, salades (at ik heel veel)
 • fruit (niet meer dan 2 pd, banaan niet dagelijks)

Vermijden
 • kaas
 • mayonaise
 • zuivel (at ik al niet)
 • spa-rood
 • vruchtensap
 • koffie (slik, maar ik ben dan nu afgekickt)
 • chocolade/cacao (o hel!)
 • paracetamol/pijnstillers
 • sterk verkoelende producten
 • suiker en andere zoetmiddelen (at ik al jaren niet)

Eetinstructies:
 • Groenten liefst gekookt, gesmoord, gestoomd of geblancheerd (ik bakte meestal mijn groenten)
 • Drink water op kamertemperatuur (ik dronk liefst zo koud mogelijk)
 • Eet licht verteerbare combinaties (geen eiwit met koolhydraat combineren)
 • Eet geen fruit bij direct na de maaltijd. Eet het alleen 1/2 uur voor de maaltijd
 • Vervang koemelproducten voor geitenmelk of granenmelk/notenmelk. Eet/drink 2 porties per dag
 • Eet indien je geen granen verdraagt glutenvrije granen als mais, gierst, quinoa, teff, rijst, amaranth, boekweit
 • Eet vaker pap, bijvoorbeeld van rijstvlokken of quinoavlokken
 • Eet vaker warm, bijvoorbeeld pap of een warme maaltijdsalade met groenten en gv granen of een maaltijdsoep
 • Eet fruit en vruchtensap op kamertemperatuur
 • Neem elke dag uit alle vier groepen van de lijst Verteringsversterkers minstens 1 product en varieer zoveel mogelijk
 • Neem dagelijks 1 of meerdere ingrediënten uit de lijst ‘als de pan van het vuur is’

Verteringsversterkers:
Groep 1 
Eiwitten
 • Vlees: kip, rundvlees en bouillon. 
 • Vis: alle soorten maar vooral forel, nijlbaars, roodbaars en zalm.
 • Plantaardig: peulvruchten (moet ik met mate doen, verdraag ik niet heel goed)
Groep 2
Groente en sap van bataat, bonen (doperwten, snijbonen, sperziebonen), pastinaak, pompoen, venkel, wortel

Groep 3
Granen: glutenvrije granen zoals quinoa en zilvervliesrijst

Groep 4
Overig:
 • Ayurvedische thee
 • Anijszaad, kurkuma, gember, kaneel, kardemom, kerrie, knoflook, komijn, italiaanse/provencaalse kruiden, pesto, steranijs, rozemarijn, venkelzaad
 • Kuzu (is een bindmiddel van een wortel)
 • Citroenschil of sinaasappelschil (meekoken)

Als de pan van het vuur is – verteringsversterkers
 • Omega 3-6-9 oliemix: 1 el per persoon
 • Algenextract (chlorellapoeder) of rode groente extract: 1 thl per persoon
 • Rijstmiso: t thl per persoon (met met 1 el warm water)
Aanvullend:
 • Tijdelijk Stoppen met supplementen (jarenlang supplementen slikken laat ook afval achter in je lichaam)
 • Heetwaterkuur (5 wel, 2 dagen niet en dat 6 weken lang)

Slechte spijsvertering leidt tot kou in het lichaam. Ik heb het ook altijd koud. Ken je die mop van die vrouw die in de zomer onder wollen dekens slaapt? Dat is geen mop, die vrouw bestaat ;-). Met dat in gedachten ben ik ook meer bewust bezig om mezelf warm te houden. Ik douche nu in de avond voor het slapen gaan. Ook drink ik voor het slapen gaan nu een beker warme amandelmelk (even gekookt met kaneel, anijs en kardemompeulen). Dat zorgt ervoor dat ik al veel makkelijker inslaap.

Het mooie van dit plan is dat ik vrijwel alles al in huis heb, ik heb alleen de kuzu en de spullen voor pap in de ochtend moeten kopen. Het zit hem dus vooral in een andere toepassing van kruiden. Zo bakte ik vrijwel alles altijd, in plaats van koken of blancheren. Ik at veel fruit en altijd koud of in smoothies, tijdens de maaltijd. Het gaat er dus om de nuances te veranderen.  Ik hoef er - gezien hoe ik gewend was te eten - niet ineens alles voor om te gooien, dat is prettig. Ik hoop op vooruitgang!

Die vooruitgang is er vrijwel meteen, curieus genoeg. Na één week verschijnen er mooie roze plekken op mijn tong en ben ik 1 kilo afgevallen. Ook de acupuncturist meet al een vooruitgang. Mijn pols klink rustiger.

Wordt vervolgd. Onder meer met koken uit een tajine!

19 opmerkingen:

 1. Wonderbaarlijk al 1 kilo en roze vlekjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat grappig vanuit macrobiotisch uitgangspunt bekeken moet je in de voedingswijze die je hierboven beschrijft, vooral dus yin voedsel minderen of vermijden. Yin is ook koel en koud. Koud en koel voedsel is prima voor de tropen maar mensen zoals jij (en ik ook) hebben verwarmend voedsel nodig.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Spannend, ik heb een collega die , zo lees ik het, ook op deze manier aan het eten is ivm vermoeidheidsklachten. Ze is in vier weken vier kilo kwijt en veel belangrijker, ze voelt zich veel beter. Meer energie. Ik hoop voor je dat dit een stukje verbetering geeft!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. WAt motiverend,die vooruitgang. Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Geweldig! Wat pak je het gelijk voortvarend aan. Ik heb veel respect voor je.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ben benieuwd of je er ook nu weer wat lekkers van weet te maken.
  Echt bijzonder hoe je er steeds weer 100% voor gaat.
  Linda

  BeantwoordenVerwijderen
 7. psje

  Doe je ook iets van gember door het hete water?
  Linda

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat kan inderdaad Linda, dat versterkt de ongifting. Mij is dat te sterk. Ik reageer heel heftig op een heetwaterkuur,. Het is normaal dat je wat hoofdpijn hebt en wat darmgerommel of soms jeuk. Maar als ik er gember bij doe - of kurkuma dat wordt ook vaak gedaan - kan ik echt niets meer behalve op de wc zitten ;-).
   Ik doe wel wat gember door het eten, dat gaat prima.

   Verwijderen
 8. Ik ben direct begonnen, doe er ook gember door, geen problemen mee gelukkig.
  Ben er ook zo 1 die onder 3 dekens ligt;-]].
  Gestoomde groente vind ik echt bah, bak alles dus ik kijk reikhalzend uit naar recepten die wel te doen zijn.
  Dank voor de inspiratie Martine.
  Linda

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Weet je hoe je de heetwaterkuur moet doen? Het gaat er vooral om het water 20 minuten te koken. Verder is het belangrijk dat je regelmatig pauzes hebt. Dus 5 dagen wel, 2 dagen niet. Dit om je lijf rust te geven, Je kunt er ook bijwerkingen van krijgen. Zijn die te heftig, halveer dan de hoeveelheid die je moet drinken, Ik kan bijvoorbeeld niet meer dan een 1/2 liter per dag heet water doen, ander gaat mijn lijf echt helemaal van de rel.

   Verwijderen
  2. ja dat weet ik , Google is my best friend maar dat klinkt wel erg triest he?

   Verwijderen
 9. Hopelijk is dit dieet een hulp voor je.
  Wees wel voorzichtig met quinoa. Luister goed naar jezelf of je dit vedraagt. Veel mensen met glutenproblemen krijgen hier ook last mee. Vooral mensen met coeliakie, al is dat bij jou niet aangetoond. Glutensensitieve mensen zijn vaak nog gevoeliger dan gemiddelde coeliaken. Er schijnt iets met het eiwit van quinoa te zijn dat klachten kan geven. En verder kruisbesmetting.
  Heb je al eens teff gegeten? Dat kan nogal heftig op je darmen werken. Kun je het beste met een heel kleine hoeveelheid beginnen om je darmen te laten wennen.
  Die omega 3-6-9 begrijp ik niet helemaal. Je moet matigen met vet en dan extra olie erbij nemen. Waarom de olie niet bij de voedselbereiding gebruiken. Desnoods door later een beetje olie over je gestoomde groente te sprenkelen.
  Omega 3 zit in vette vis en in lijnzaadolie, omega 6 krijg je vaak al meer dan voldoende van, omega 9 maakt je lichaam meestal zelf aan. Anders zit het bv in avocado en olijfolie.
  Wordt vaak een dure grap die 3-6-9 olie en als het op een andere manier ook kan, evt.

  Ik schrijf trouwens wel 'leuk' wat van mijn kennis over voeding maar ik blijf ook zoeken. Ik was weer glutenvrije crackers van Schar gaan eten en helaas. Weer spierpijn en een opgezette buik. Tis wel weer duidelijk, helaas. Ik vind paleo best veel werk. Op zich niet erg maar mijn energieniveau is momenteel nogal laag omdat ik erg veel last van mijn longen heb. Astmamedicatie verdraag ik niet vanwege de heftige bijwerkingen. Maar sommige dagen ben ik gewoon de hele dag aan het werk om maar lucht te krijgen. Voor elke ademteug moet gewerkt worden. Slapen gaat dan ook vaak minder, net als denken en praten. Laat staan als ik ook nog iets moet doen.
  Hopelijk wordt het snel echt voorjaar en warmer weer. Daar knap ik meestal van op.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Omdat die olie een beoaalde verhouding heeft die moeilijk te verkrijgen is als je het los uit het eten moet halen zoals avocado of vette vis.
   Teff heb ik nu in huis, ik verdraag het prima maar vind er weinig aan.
   Quinoa vind ik heel vies. Wellicht dat ik eens quinoavlokken ga proberen. Ik heb nu ook gierstvlokken gekocht om pap te maken.
   Jammer dat je zo slecht bent momenteel. paleo is idd veel werk vooral in het begin, Op een gegeven moment wordt het echt wel makkelijker.
   Echt strak paleo ben ik niet met dit eetplan, want vanuit de paleo eet je geen rijst of pseudogranen.

   Verwijderen
 10. Weer wat geleerd over olie en verhoudingen :-)
  Ik weet van het coeliakieforum dat veel mensen teff niet zo lekker vinden en dat het beter smaakt als je het mengt met een andere meelsoort.
  Ik was ook nooit zo weg van quinoa. Ik vond het alleen lekker met veel saus of sterke kruiden. En ik had jaren geleden een kookboek waarin een recept stond van kleine pannenkoekjes van quinoa. Ik heb het boek niet meer. Het heette 'De eerste loodjes'. In dat boek stond een dieet voor mensen met ME en candida en nog zoiets. Ik knapte er toen helaas niet van op. Wel werd ik superslank. Je kon mijn ribben tellen. Wat ook weer niet de bedoeling was.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nog even iver paleo koken. Ik heb nu geen oven. Die moeten we nog uitzoeken en dat zie ik nu even niet zitten. Verder wil ik graag experimenteren met kokosmeel, maar daar kan ik niet makkelijk aankomen. Ik kan het bestellen bij de natuurvoedingswinkel hier. Maar dan is het minimum zes zakken. Dat vind ik een te grote investering als ik niet weet of ik het verdraag. Komende week eens rondbellen bij ander natuurvoedingswinkels. Aman Prana wordt lang niet overak verkocht en dat merk is volgens mij gecertificeerd glutenvrij.

   Verwijderen
  2. Paleo of niet. Het is toch vooral belangrijk dat je een voeding vindt die bij jou past.
   Als ik helemaal gezond was zou ik heel veel vegan eten. Uit idealisme. Nu gaat dat niet. Ik voel heel snel of ik te weinig eiwitten in mijn voeding heb, en ik doe het beter op dierlijke eiwitten. Soja en peulvruchten verdraag ik niet of niet goed genoeg. Ze hebben vaak een glutenbesmetting, seitan valt sowieso al af, granen (ook de glutenvrije) gaan niet goed. Het is me niet duidelijk of dit door glutenbesmetting komt of dat ik een vorm van glutensensitiviteit/coeliekaie heb waarbij je een reactie krijgt op elke graansoort.
   Straks ga ik bananenpannekoekjes bakken van groene bakbananen. In het beslag doe ik fijngesneden lente ui, paprika, champignons. Eens uitproberen hoe dat smaakt.

   Verwijderen
  3. Ik kocht in het begin om die reden ook van aman prana. Maar dat is zo duur dat ik het dat niet waard vond. Toen heb ik op de gok een grote zak van 2,5 kilo besteld bij pit en pit (niet gegarandeerd gv) en het gaat prima. Maar voor jou ligt dat wat anders denk ik, jij bent gevoeliger.

   Verwijderen
 11. Hoi Martine, omdat ik tijdens het lezen van je 'min-of-meer-blog' steeds zoveel herken in je fysieke klachten, nu toch maar je linkje van vandaag aangeklikt. Ben meteen in de spiegel gaan kijken en voor het eerst (!) mijn tong bestudeerd. Oh help! Ik was er al 'bang' voor (vandaar niet eerder je kookblog aangeklikt - lees als van die struisvogel...) dat ziet er beroerd uit! Ik ga deze week een afspraak maken met de acupuncturist in ons dorp (gelukkig nog alles te goed van de zorgverzekering dit jaar voor alternatieve behandelingen)!!
  Gevoelsmatig had ik al lang het gevoel dat ik het juist goed doe op warm en 'stevig' eten - maar niet in die hoek gezocht. Maar, oh hemel, wat ziet het menu er ánders uit. Maar aangezien ik volledig op instorten sta (fysiek en daardoor ook psychisch) en in het afgelopen halfjaar idioot ben aangekomen, lijkt het mij heel gezond voor mezelf om met je mee te doen! Dus nu ga ik ook deze blog van jou volgen.

  Hartelijke groet & liefs van Lilian.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat naar dat je je zo slecht voelt Lilian, ik hoop echt dat je ook iets gaat hebben aan het dieet en een acupuncturist.
   Als het menu er heel anders uit ziet, is het misschien verstandig met kleine stapjes te beginnen. Mijn eetpatroon zag er al behoorlijk anders uit dus voor mij is de overgang niet zó groot. Maar als jij zelf gewend bent een boterham met kaas te eten, is het een hele grote overgang. Wat mij hielp is bijvoorbeeld eerst je ontbijt aanpassen. En als dat ingeburgerd is, je tussendoortjes, dan je lunch en dan je avondeten.

   Verwijderen