10 maart 2015

Energieherstelplan - de praktijk

Zo, ik ben afgekickt van de koffie, heb me ingelezen en er hangt in de keuken een blaadje met wat ik moet doen. Mijn verteringsenergie heeft een oppepper nodig.

In september 2013 startte ik een traject bij een orthomoleculaire voedingstherapeut en vulde een aantal vragenlijsten in. Die gingen in op hoe je je voelt, slaapt, wat je eet, hoe je libido is, hoe je haar er uit ziet, wat je gewicht is, je conditie van je gebit, je nagels, etc. heel divers dus. Per vraag geef je een punt of je er altijd, regelmatig, af en toe of nooit last van hebt. Die vragenlijsten zijn onderverdeeld in verteringsenergie, reserve-energie en leverpatronen. Het is de bedoeling dat je van de lijsten afzonderlijk de punten optelt. Zo zie je hoe je scoort. Wat de score betekent begreep ik eerder niet maar later wel, omdat ik het boek waar de vragenlijsten in staan, heb gekocht.

Voor de voedingstherapeut was de score en mijn verhaal aanleiding om eerst mijn darmproblemen aan te pakken en ik ging glutenvrij en lactosevrij eten. Dat had effect. Mijn andere problemen: te weinig energie en overgewicht werden niet echt aangepakt. Ik viel wel wat af maar dat is die beroemde zelfde 6 kilo die ik altijd afval als ik begin met een ander eetpatroon (en die er altijd weer aankomt). En meer energie kreeg ik niet. Dat lag niet alleen aan de therapeut maar ook aan mij. Het glutenvrije en lactosevrije eten slokte me nogal op, er was veel om aan te wennen en de bereidheid om te experimenteren was na een tijdje zoek. Ook was de begeleiding soms wat vaag. Als ik niet weet waarom ik iets in mijn mond moet stoppen, dan haak ik af.

Uiteindelijk kocht ik het boek, Het Energieherstelplan, waar zij de behandeling o.a. op baseerde, zelf. Ik deed toen in februari nog eens de test maar dan uitgebreider. Het ontbrak me op dat moment aan puf om er echt iets mee te doen. Ik bleef wel glutenvrij en latosevrij eten en maakte in mei vorig jaar de overstap naar paleo. Toen werd het pas echt rustig in mijn darmen. Maar nu, bijna een jaar later snak ik nog steeds naar meer energie, en die kilo's mogen er nog steeds af. Zo maar paleo eten is bij mij blijkbaar niet voldoende om dat te bereiken. Ik heb me jaren suf geslikt aan supplementen en me helemaal blauw betaald en altijd is het effect of kortdurend of niet te voelen. Ik besteed dat geld liever aan voeding.

Omdat het boek en de methode (via voeding) me erg aanspreekt wil ik nu wél aan de slag en ik deed weer de test. Zo zijn er al 3 meetmomenten in 1,5 jaar tijd. Dat is een mooi uitgangspunt en ik zet het hier even op een rij:

klachtenregistratielijst
sept.2013
feb. 2014
mrt-15
verteringsenergie
29
25
24
reserve-energie: rustgevende
21
26
27
reserve-energie: activerende
36
36
32
leverpatronen: uitgeputte lever
niet gemeten
16
18
leverpatronen: stagnatie
niet gemeten
21
23
leverpatronen: leverhitte
niet gemeten
15
16


Uitleg aantal punten:
0 -10 punt = in goede conditie
10 - 20 punten = niet in optimale conditie
20 - 30 punten = uit balans
30 - 45 punten = erg verzwakt

De verteringsenergie is iets vooruit gegaan. Dat heb ik zelf ook gemerkt natuurlijk, in die zin dat ik vrijwel geen darmproblemen meer heb zo lang ik maar niets verkeerd in mijn mond stop. Maar dat is niet helemaal goed natuurlijk, want ze kunnen dus veel niet verteren. Bij de overige gemeten klachten van de reserve-energie en de lever zie je een kleine achteruitgang ten opzichte van het eerste meetpunt.

Als ik werk volgens het stappenplan in het boek 'Het Energieherstelplan' waar ook de vragenlijsten uitkomen, dan begin ik met de verteringenergie. Maar wat is dat? Het zorgt ervoor de we energie en voedingstoffen kunnen halen uit wat we binnenkrijgen. Dat gebeurt in de maag, alvleesklier en de darmen. Vervolgens verspreid de lever het door het lichaam. Doet de verteringsenergie niet goed zijn werk, dan krijgt de lever daar ook mee te maken. Voedingstoffen die niet goed worden verteerd, zorgen namelijk voor restafval en gifstoffen en de lever moet dan harder werken om de gifstoffen eruit te halen. Want dat is weer één van de taken van de lever, gifstoffen verwijderen.

Sommige voeding en sommige voedselcombinaties tasten de verteringsenergie aan (bijvoorbeeld fruit eten tijdens/in de maaltijd). Andere voeding versterkt juist die energie. Hoe en wat dat lezen jullie dan weer een volgende keer.

Natuurlijk is meer energie niet alleen afhankelijk van voeding. In het boek schrijven de auteurs ook over het belang van je leefstijl (bijvoorbeeld vermijden van stress en meditatie). Dat zijn zaken die ik al uitgebreid toepas en daarom ga ik er hier niet op in.

Zie voor meer informatie: Het energieherstelplan

ps: ik ben geen voedingsdeskundige en schrijf het op zoals ik het begrijp.

5 opmerkingen:

 1. Ik stelde net -bij je vorige blogje- de vraag of je de lijsten al had ingevuld.
  Ja dus :D
  Ik ga ze ook eens deze week doen en dan echt in kleine stapjes gaan beginnen (alhoewel ik wel al gezond eet en bepaalde voeding mijd).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi karoeza, ik ben benieuwd hoe het bij jou uitpakt. Ik at ook heel gezond maar ik leer door het boek dat gezond minder gezond kan worden door verkeerde bereidingen. Ik bakte bijvoorbeeld te vaak mijn groenten, in plaats van stoven of koken en at altijd een koud ontbijt met fruit.
   Dat is dus voor iedereen anders, afhankelijk van wat er uit de vragenlijsten komt.

   Verwijderen
  2. Ik moet idd eerst de lijsten nog doen. Ik heb wel op twee verschillende momenten de constitutietest gedaan... deze week maar de andere testen.
   Ik bak ook vaak groente..lekkerder dan koken.. zucht. Kleine stapjes mogen gelukkig :).
   Er zijn nog teveel momenten (bij stress, volop nu ons huis te koop staat) ik grijp naar bijv koek. Terwijl ik niet goed tegen gluten kan en de suiker....

   Verwijderen
  3. Ja dan is het ook moeilijk. Hier is het relatief rustig. Ik eet al jaren suikervrij en nu 1,5 jaar gluten- en lactosevrij. Koek, wat is dat ;-)
   Ik ben nu groenten aan het stoven in een tajine, voor het eerst maar het wordt wel heel lekker volgens mij. Het is gewoon even zoeken naar andere manieren.
   Succes met de verkoop!

   Verwijderen
 2. Ik ben heel benieuwd, wat dit met je gaat doen. Net als jij las ik dit boek een keer. Maar het maakte weinig indruk. Jouw persoonlijke verhaal is boeiender.

  BeantwoordenVerwijderen