29 maart 2015

"Turkse pizza"



Toen we nog in Amsterdam woonden, haalden we regelmatig Turkse pizza bij de bakker bij ons vlakbij. Echt een versnapering. Nu had ik dit al jaren niet meer gegeten en was ook nooit op het idee gekomen om dit zelf te maken. Tot kind een Turkse pizza bij me bestelde. Op zaterdag mag hij meestal kiezen wat we gaan eten en dit was zijn keus voor deze week.

Omdat het me zelf ook wel weer eens lekker leek, besloot ik te gaan voor een paleoproof Turkse pizza en deze te maken van mijn recept voor tortilla's. Gewoon iets dikker bakken en besmeren met lekkers, moet kunnen toch?

Voor een eerste poging was ik heel tevreden. De pizza's waren alleen een beetje te zacht geworden aangezien ik ze had gestapeld met telkens aluminumfolie er tussen en dat in de oven had geschoven om warm te houden. En volgende keer ga ik stapelen zonder folie. Wordt het vast minder zacht van. Het is natuurlijk geen echte Turkse pizza - ik heb eerlijk gezegd ook geen idee wat voor kruiden er gebruikt worden, maar het is wel heel lekker!

Onderstaande hoeveelheid was voldoende voor 9 pizza's.

Voor het gehaktbeleg:
  • 250 gram rundergehakt
  • 1 ui 
  • 2 grote tomaten
  • paar takken verse peterselie
  • 1 teen knoflook
  • 1 klein rood pepertje, van zaadjes ontdaan
  • 3 eetlepels tomatenpuree
  • scheutje olijfolie
  • peper, zout
  • paprikapoeder
  • chilipoeder
Voor de pizza:
  • 90 gram kokosmeel
  • 160 gram tapiocameel
  • zout
  • 6 eieren
  • 250 ml water
  • wat vet om in te bakken
Het gehaktbeleg:
Meng alle ingrediënten behalve het gehakt in een keukenmachine. Als alles goed fijn is, doe je het gehakt erbij en doe je nog een paar pulsen met de machine. Haal het eruit en controleer of het goed smeerbaar is. Zo niet doe er dan nog een scheutje olie door.

Maak het beslag:
Meng alles met een staafmixer. Let wel op dat het goed mengt, kokosmeel heeft de neiging heel snel te klonteren als er vocht bijkomt. Dus ook even goed langs de randen en de bodem van je kom gaan met de staafmixer.

Verwarm de oven op ca 50 tot 80 graden.

Bak de 'pizza's: eerst de ene kant bakken en dan omdraaien. Op de bovenkant leg je nu een flinke schep gehaktbeleg en dat verdeel je met een spatel zo gelijkmatig mogelijk over de hele pannenkoek. Laat met een deksel op de pan in 5 minuten het gehakt gaar worden. Haal de pannenkoek uit de pan en houd hem warm in de oven. Zo bak je door tot je door je beslag heen bent.

Serveer met sla met kleine stukjes tomaat en komkommer die je over de pizza verdeeld. Door er wat flinke klodders knoflookmayonaise over, rol de pizza op en omwikkel het eind met wat aluminiumfolie. Met twee handjes vasthouden en zo naar binnen schuiven. Of gewoon met mes en vork de opgerolde pizza naar binnen werken, dat mag ook.

Wil je geen knoflookmayonaise dan kun je voor jezelf ook een lekkere pittige rode saus gebruiken.

Bij een volgende poging om dit te maken ga ik eens kijken of ik echt een deeg kan maken, misschien met rijstmeel en tapiocameel....

7 opmerkingen:

  1. Lekker! En wat vond je zoon er van?
    In de Turkse keuken worden vooral komijn, paprika, uien, knoflook, tomaat, peper en munt gebruikt. In de toko kun je zakjes 'pul biber' kopen. Dat is gedroogde Turkse paprika. Het smaakt heel lekker ergens over heen. Dan is het niet super heet. Doe je het door een gerecht dan wordt het wel snel heet.
    Harissa is een Noord-Afrikaanse kruidenpasta. Die wordt bij mijn weten niet in de Turkse keuken gebruikt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Martine, net als jij ben ik een aantal jaren geleden op basis van o.a. het boek Het Energieherstelplan warme maaltijden met verwarmende ingrediënten gaan eten. Ik zit ook laag in mijn totale energie en het leek me helemaal van toepassing. Ook in andere boeken gebaseerd op deze filosofieën werd verwarmd eten aangeraden bij ziekte, vermoeidheid etc.

    Een tijdje later kwam ik bij een arts-acupuncturist terecht en zij bevestigde het lage energieniveau op zowel yin als yang. Ik vertelde haar dat ik al verwarmd at. Zij legde me toen uit dat dit zeker bij een tekort in yin niet de weg was om het evenwicht weer te herstellen. Jouw klachten een beetje volgende kan ik me bijna niet voorstellen dat jij een overschot aan yin energie hebt. Dus wellicht heb jij ook iets aan wat ik destijds geleerd heb. Als ik de recepten die je geplaatst heb bekijk zitten die vol met warme en super hete ingrediënten. Door dit eten geef de yang energie een enorme impuls. Dit heeft echter tevens tot gevolg dat yin nog verder daalt. In plaats van dat je het evenwicht herstelt en energie toevoegt put je jezelf op termijn nog verder uit. In de Chinese voedingsleer kun je ook neutraal eten door gebruik te maken van neutrale voedingsmiddelen of door een evenwicht tussen de verschillende ingrediënten te vinden. Ook met de bereidingswijze kun je invloed uitoefenen. Afhankelijk van het seizoen, het weer en jouw specifieke energetische toestand kun je dan aan die maaltijd wat verwarmende of verkoelende accenten toevoegen. Een neutrale maaltijd werkt altijd evenwichtsherstellend. Uiteindelijk moet je altijd zelf blijven voelen of het je goed doet en zoeken naar de voor jou beste balans.
    Door yang zo sterk te stimuleren als jij doet gaat de energiestroom omhoog naar je hoofd. Het kan onrustig maken en je slaap verstoren.

    Misschien kun je bij je acupuncturist nog eens navragen hoe het bij jou precies zit.
    Het kan ook nog per orgaan en element verschillen. Er zijn allerlei variaties mogelijk. In boeken wordt het toch vaak gesimplificeerd.
    Zowel de ayurveda als de Chinese voedingsleer zijn beide best complexe systemen die in het Energieherstelplan ook nog eens gecombineerd worden. Ik heb me uiteindelijk beperkt tot de puur Chinese filosofie, omdat die me het meest aansprak en die filosofie een mooi kader biedt om je fysieke, emotionele en mentale gesteldheid te plaatsen en handvatten biedt om de balans te herstellen.

    Een boekje wat ik behulpzaam vind is Voeding voor moeder en kind volgens de vijf elementen van Barbara Temelie. Laat je niet afschrikken door het kind en zwangerschapsdeel, ik heb zelf geen kinderen en ben niet zwanger. Ze heeft ook andere boeken geschreven, maar ik vind dit heel inzichtgevend bij energietekort. Er zit ook een uitklapblad in waarop je meteen kunt zien wat het thermische karakter is van bepaalde voedingsmiddelen.

    Ik heb nog even gegoogled om te kijken of ik nog wat info kon vinden over wat ik hier geschreven heb:

    http://www.5elementenvoeding.nl/tcm-en-voeding/waak-voor-hitte-in-de-winter/

    http://www.jreinders.nl/yin-yang.html
    (verder worden onder het kopje 'anders bekeken' veel klachten vanuit het perspectief van de chinese geneeskunde toegelicht)

    http://www.jeaninehofs.nl/
    (interessante blogs, in een bepaalde reactie op een van haar blogs gaat zij ook in op wat ik geschreven heb, ik weet zo niet welke dat is. Ze heeft ook een heel leuk en verhelderend boek geschreven)

    Misschien is een vorm van qi qong zoals tai chi tao wel iets voor je om energie toe te voegen. Die laatste vorm kun je gewoon op een stoel doen. Geen inspannende beweging, maar wel heel helend.
    Rust, aarden, meditatie, uit je hoofd in je lichaam naar je voeten, bekken en buik blijft zoals ik het ervaar toch de basis voor elke verandering. De katten komen letterlijk en figuurlijk wel weer op hun pootjes terecht;-)

    Misschien heb je iets aan dit alles en anders gewoon lekker negeren;-). Ik ben ook maar een leek, maar ik vond dat ik het toch even moest laten weten. Dan kun je zelf kijken wat je ermee doet.

    Alle goeds voor jou!

    Groetjes,
    Alice

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Eerst lekker uitrusten he, al dat eetgedoe is alleen al genoeg om een berg stress van te krijgen. Althans voor mij wel;-).

    Hoop dat je je snel weer wat beter voelt!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Turkse pizza's zelf maken was ik ook nog niet opgekomen (hoewel we wel eens iets met wraps doen dat erop lijkt). De soort van Turkse snackbar annex delicatesse zaak in Winterberg was ook dit jaar weer blij met onze komst. Al zijn varianten vinden we lekker: alleen tomatenpuree en salade (iets zurig, daarom vermoed ik iets met kool dat doen de Duitsers vaak tenslotte en het zal wel aan de lokale smaak zijn aangepast), met tzatziki erbij (lekker fris door de yoghurt en met zijn lading knoflook ook pittig), of ook nog vlees (döner van kip) erop. Allemaal lekker! Overigens hadden wij het vermoeden dat er (een soort van) paprikapoeder door het deeg van de pizza zat of door het tomatenpuree mengsel, hoewel precies kopieëren natuurlijk nooit echt goed lukt. Maar toch, misschien ga ik zelf ook wel eens aan het experimenteren..

    Groetjes Lily

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Gisteren en vandaag het Mungbonenmeel geprobeerd. Ik heb 2 eieren geklutst en kikkermeel en mungbonen in ongeveer gelijke hoeveelheden en water flink gemixed. Bijna nooit doe ik echt aan meten en wegen, dit soort experimenten is toch uitproberen.

    Eerst kleine kwakjes gedaan en die waren lekker, een grotere 20 cm waren iets te dik, die met tahin gesmeerd en wat komijnpoeder erover, lekker!!!!!!!!!!!! Vanmorgen nog wat water toegevoegd, het is best dun beslag nu en weer geprobeerd, was nog beter.
    De smaak is vrij neutraal, de kikkererwten hebben toch een specifieke smaak en die was er nu niet meer. Volgende keer met tapioca of kokosmeel proberen voor mer experiementen.
    Later zag ik dat ik de mungbonenmeel al in de kast had staan en die gebruikte ik als paneermeel gaat ook heel goed. Het meel staat ook bekend onder de namen Besek en Obie mocht je gaan zoeken.

    BeantwoordenVerwijderen