19 maart 2015

Mislukte wortelen

Soms mislukt iets compleet. In onze supermarkt waren gekleurde wortelen te koop. Niet alleen oranje, zoals we die allemaal kennen, maar ook geel en paars. Ik dacht deze wortelen zacht te stoven in wat kokosmelk met wat kerrie en kurkuma. Tijdens het schillen viel al op dat de paarse wortel wat afgaf, lijken wel bietjes dacht ik.

En inderdaad, volgens mij waren het gewone wortelen die gekleurd waren met bietensap of waren het wortelen die gemuteerd zijn tot bietwortel want toen ik er wat kokosmelk bij deed, kleurde alles diep donker rood, ook de oranje en gele wortel.

Het zag er bijzonder onsmakelijk uit en dat wat het ook. De vis erbij die ik had gestoofd in wat ketjap met gember, knolook, anijs- en venkelzaadje was wel heel lekker. Die wel.

Zoekend op internet lees ik dat juist die afwijkende kleuren de oerwortelen zijn en dat de oranje wortel pas relatief kort in de winkels te krijgen is. Hier vind je er een leuk verhaal over: hoe de Hollanders de wortel oranje maakten.

Niet meer kopen want hier werk ik niet vrolijk van. En als ik ze per ongeluk toch weer koop ga ik de wortelen in de oven roosteren. Misschien wordt het dan wel lekker. Je kunt ten slotte alles roosteren in de oven en dat smaakt dan altijd goed.

6 opmerkingen:

  1. Ow, jammer dat het niet smaakte en er niet uitzag.
    Wij hebben die gekleurde ook eens gehad,1 deel geroosterd en 1 deel maakten we rauwkost van.
    Beide waren lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Gekleurde groente, het wordt steeds gekker...
    Ik heb voor jongste zoon en mezelf tussen de middag een uitgebreide salade gemaakt (rucola, komkommer, tomaat, gekookt ei, stukjes tonijn, wat gebakken aubergine en nog stukjes gebakken bakbanaan. Daar overheen heb ik nog wat omega 3 ketchup gedaan (ketchup met raapzaadolie en schijfjes knoflook). Voor herhaling vatbaar :-)
    Vanavond eten we hier bloemkool, aardappelen en een hamburger. Die maak ik van gehakt op smaak gebracht met diverse kruiden, tamari, gemalen wortel en ui en om te binden heb ik een paar theelepeltjes fiberhusk over het mengsel gestrooid. Ben benieuwd of ik de goede hoeveelheid fiberhusk heb gebruikt. Te weinig en het bindt niet, teveel en je kunt er mee stuiteren. Voorheen gebruikte ik gierstmeel, maar ja dat is een graan. Amandelmeel vind ik niet zo fijn om mee te binden en ik heb het niet in huis.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Misschien oud nieuws maar anders een tip; wij gebruiken geraspte aardappel om te binden (want ei wordt niet verdragen) en dat maakt het rundergehakt (want varkensvlees wordt ook niet verdragen) ook nog wat smeuïger. Groet Pien

      Verwijderen
    2. Dat klinkt ook lekker :-) Bedankt voor de tip!

      Yelena Yeli

      Verwijderen
  3. Ik gebruik ze als rauwkost. Wel apart raspen. Het kleurt leuk.

    BeantwoordenVerwijderen