Oké, dan komt hier het recept voor groentebouillon, echt doodeenvoudig. Als je slim bent maak je meteen 3 liter tegelijk en vries je de bouillon in bakjes in. Dan heb je altijd iets vooradig als je een soep maakt. Moet je wel een 3 literpan hebben natuurlijk. Is die even uit wandelen, reken dan de receptuur om naar 1 liter bouillon.
Groentebouillon
- een grote pan
- 3 liter koud water
- 1 el olie
- 3 uien, grof gesneden
- 1 klein rood pepertje, in stukken
- 3 tenen knoflook in stukken gesneden
- 3 stukken prei, in grote stukken gesnenden (ook het groen!)
- 3 grote wortelen, in stukken gesneden
- 4 stengels bleekselderij
- 3 laurierblaadjes
- 3 takjes tijm
- 15 zwarte peperkorrels
- 1/2 bosjes peterselie
- evt. ook wat extra selderijgroen
- zout en peper
Verwarm de olie in de pan en bak de ui, de knoflook, het pepertje en alle groenten een paar minuten. Voeg dan 3 liter koud water toe en alle kruiden. Breng het water aan de kook en laat dan 20 tot 30 minuten zachtjes trekken.
Zeef de bouillon, Ik doe dat door een vergiet met een dunne theedoek in een grote pan (of bak) te zetten. 3 liter bouillon met groenten gieten is wat teveel voor mijn spierballen dus ik schep met een grote soeplepel uit de pan in het vergiet. Halverwege is het vergiet vol met groenten en stop ik even met scheppen. Dan pak ik de theedoekpunten en draai die rond zodat ik er nog meer vocht uit pers. Gooi dan de groenten weg (die hebben hun smaak afgegeven) en ga door met scheppen tot je klaar bent.
Proef even en maak af op smaak met zout en peper. Als je gewone buillonblokjes gewend bent dan is deze bouillon even wennen want in die blokjes zit heel veel zout. Voeg gewoon zoveel toe tot je tevreden bent en doe er dan de volgende keer iets minder zout bij, zo kun je langzaam wennen aan de subtielere smaak.
Ikzelf ben dol op Oosters getinte soepen en vervang de laurierblaadje vaak voor limoenblaadjes.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten