15 maart 2015

Koken in de tajine

Oké, de verteringsenergie moet worden versterkt en één van de manieren is door groenten te koken, blancheren, stomen of stoven. Een beetje vet gebruiken kan, maar groenten gaar bakken is niet de bedoeling.

Nou  ben ik niet heel erg dol op gekookte of gestoomde groenten, wegens smakeloos. Ik houd van kruiden en wat pit. Alternatieven zijn dan

 • een klein beetje olie in de pan doen, even bakken en dan een scheutje water/ bouillon of bijvoorbeeld een beetje kokosmelk of sojasaus
 • een römertopf of een tajine
Deze laatste methoden hebben weinig vet nodig omdat de groenten vooral door vocht gaar worden. Maar je kunt makkelijk kruiden toevoegen voor de smaak. Toevallig heb ik een tajine staan die ik nog nooit had gebruikt, omdat ik eigenlijk niet zo goed wist wat ik ermee moest doen. Beetje zoeken op internet levert op dat koken met de tajine inderdaad een goede methode is om met weinig vet te koken. Door de puntvormige deksel gaat de stoom omhoog en vallen de druppels zo weer naar beneden. Voor wie niet weet wat een tajine is, dat ziet er zo uit:De tajine wordt meestal gewoon op gas gebruikt en niet in de oven zoals ik eerst dacht. Dat was ook de reden dat ik hem nooit gebruikte, want hij past niet in onze oven. Maar op gas? Ik vond het een beetje vreemd omdat er handvatten ontbreken. Ook zag ik niet goed hoe je de deksel op zou kunnen tillen als de tajine.

De praktijk is veel eenvoudiger dan ik dacht. Het onderstel wordt van binnen wel heet maar de rand is niet heel warm. Je kunt dus makkelijk roeren en omscheppen. De deksel wordt weliswaar wel heet maar de bol bovenop niet, daar pak je hem vast.

Voordat je een tajine gebruikt moet je hem gebruiksklaar maken:
 • laat alles 24 uur weken in water (ik deed dat in een emmer)
 • maak alles droog en wrijf de tajine in met olijfolie, aan de binnen- en buitenkant
 • zet de tajine 2 uur in een oven op 150 graden
 • laat de tajine na die 2 uur in de oven afkoelen
Nu is de kans op scheuren in het aardewerk minder. De tajine is gebruiksklaar. 

Ik maakte er een heerlijke kipschotel in. Het gaar maken duurt iets langer dan je gewend bent, dus neem de tijd, Ik zal het recept deze week plaatsen, wij waren erg enthousiast over het resultaat.

3 opmerkingen:

 1. Ik heb een kleine eenpersoons tajine. Die gebruik ik,als ik alleen voor mezelf kook.Behalve een lekker gerecht ook weinig afwas.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb er ook eentje, al gebruik ik hem te weinig. Ik vind gerechten uit de tajine erg lekker. Het krijgt een rokerig smaakje.
  Op de een of andere manier vind ik de tajine vooral bij de zomer passen. Bij de groentes die je dan in overvloed ziet.

  BeantwoordenVerwijderen