9 september 2014

Ovenschotel met bakbanaan, gehakt en véél groenten

Op internet kwam ik paleorecepten tegen van lasagna met bakbanaan. De meeste van deze recepten bevatten, naast bakbanaan en gehakt ook ei. Nu lust kind geen gestold ei in een ovenschotel of quiche. Hij gruwt ervan. Zelf leek bakbanaan, gehakt én ei mij bovendien wat veel van het goede. Ook zie ik in de recepten dat de bakbanaan vaak apart wordt gebakken. Ook dat leek me overbodig, want wat gedoe (luie bui). Zou het zonder kunnen? Dit is een gerecht dat je vooraf klaarmaakt en 1,5 uur voor etenstijd in de oven schuift. Ideaal bijvoorbeeld als je bezoek hebt.

Eén tip: als gezinsleden vragen wat de pot schaft en het tijdperk van gewone pasta en kaas nog niet zo lang geleden is, noem dit dan niet lasagna, zoals ik wel deed. Dat wekt verwachtingen. Ik deed dat dus wel en dat leverde vooral bij kind een grote kater op. Die had zich verheugd op veel lagen pasta zwemmend in de kaas. Evengoed werd het goedgekeurd door man die het heerlijk vond en kind die het oké vond als hij de bakbanaan weg dacht.

(let op: moet lang in de oven)

Wat heb je nodig:
  • 2 zeer rijpe bakbananen (is bijna zwart, zeker geen groene)
  • 1 ui, fijn gesnipperd 
  • 1 teen knoflook 
  • tijm, paprikapoeder, chilipoeder, kaneel, peper, zout (maak het zo pittig als je wilt, misschien ook wat sambal erbij)
  • 2 pakken gezeefde tomaten à 500 ml per pakje 
  • 200 gram champignons 
  • 250 gram rundergehakt 
  • 1 zoete aardappel, geschild en in hele dunne plakken gesneden 
  • 1/2 courgette 
  • 1 rode paprika 
  • 1 winterwortel 
  • Wat kokosolie of olijfolie om te bakken 
Verwarm de olie in een pan en bak de ui met de knoflook. Voeg het gehakt toe en bak rul. Doe de kruiden en de champignons er bij en bak om en om. Tot slot voeg je de gezeefde tomaten toe. Laat de saus zeker 15 minuten zacht pruttelen

Snijd de groenten/zoete aardappel en de bakbananen in hele dunne plakjes.  Ga bouwen in een ovenschaal:

  




  

Laagje saus, banaan, groenten/aardappel, saus, banaan, groenten, etc laag om laag in de schaal. Eindig met saus met daarop wat banaan. Dek af met aluminiumfolie, schuif in de oven en bak minimaal 75 minuten op 200 graden. De laatste 10 minuten zonder folie.

Heb je minder tijd? Je kunt ook de wortel en de zoete aardappel een paar minuten garen in kokend water. Als dat al gaar is, is 45 minuten in de oven voldoende.



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen