12 september 2014

Koffie verkeerd maar dan andersNiets lekkerder dan een bak koffie in de ochtend met een sloot melk erin (nou ja, buiten chocola dan). Alleen die melk verdraag ik niet en dus is de herinnering aan koffie verkeerd heel diep weg gezakt. Het lezen over Bullet Coffee veranderde dat. Voor wie het niet weet: men neme zwarte koffie, gooit daar een flinke klont roomboter in en zet de staafmixer er even op. Eén en ander nog afgemaakt met kokosolie

Afijn na dit fenomeen met mijn van alle markten thuis zijnde en altijd over eten pratende fysiotherapeute te hebben besproken, was ik zover om deze koffie uit te proberen met roomboter en op haar advies ook  MCT-olie voor een te verwachten super kick die langdurig energie geeft. Over MCT-olie ga ik binnenkort meer schrijven (het werkt!).

Dusss koffie gezet, roomboter en olie erin, staafmixer erop en o hosanna, er kwam zelfs een schuimlaagje op! Afgemaakt met wat kaneel- en cacaopoeder was dit zo lekker dat de tranen in mijn ogen sprongen. Wat had ik dit gemist!

Na 5 dagen van grote vreugde diende de eerste ellende zich aan. Ik verdraag geen lactose. Harde kazen gaan nog net mits heel matig geconsumeerd maar met roomboter moet ik me echt houden aan een hele lage drempelwaarde. Met andere woorden: er is een omslagpunt waarboven roomboterconsumptie toiletbezoek aanzienlijk doet stijgen. En dat omslagpunt ligt zeer ver van een dagelijkse bak met roomboter vandaan.

Niet voor één gat te vangen verzon ik een alternatief dat zo lekker is dat ik het moet delen: koffie met kokosmelk. Gewoon een klein scheutje kokosmelk opwarmen. Dan de koffie met de kokosmelk staafmixeren voor het gewenste kleine schuimlaagje, kaneelpoeder en cacao erover, krantje erbij, het leven is goed...


3 opmerkingen:

 1. Ben benieuwd naar die olie! Maar wat fijn dat je nu echt weer van je bakkie kan genieten!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bij mij gaat koffie niet echt lekker en ik heb mijn eigen 'chocolademelk' bedacht. Voor mij echt een opkikker waar ik van geniet :-)
  Een paar schepjes cacaopoeder in een mok, twee schepjes oerzoet en aanvullen met water en dit verwarmen. Soms doe ik er nog wat kokosolie bij. Dat laatste doe ik vooral in periodes dat ik wat extra's nodig heb en de neiging heb teveel af te vallen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat betreft de roomboter en lactose: ik ben ook lactose-intolerant en gek op roomboter. Oplossing: de boter klaren (zoek maar eens op ghee DIY en je vind een prima handleiding). Je verwijdert zo de lactose en melkeiwitten uit de boter en houdt de botervetten over. Best snel voor mekaar en je kunt toch genieten van de roombotersmaak (in sommige recepten vind ik die nu eenmaal lekkerder dan kokosolie). Bovendien is de geklaarde boter ook lang houdbaar, dus je kunt gemakkelijk een voorraadje aanleggen en er dan zorgeloos mee koken en bakken.

  BeantwoordenVerwijderen