5 oktober 2014

Plakkerige kaneelmuffins


Kind heeft het nog vaak over de kaneelbroodjes die ik twee jaar geleden een paar keer achter elkaar bakte.  Van een gistdeeg met bloem en melk en zo zacht en plakkerig dat je er bijna van ging huilen, van geluk wel te verstaan. Dat ik suikervrij en glutenvrij eet, wil niet zeggen dat de behoefte naar dergelijk voedsel ineens verdwijnt. En hoewel ik weet dat je niet altijd maar moet denken in vervangingen weten we allemaal dat we daar soms ook erg van opknappen, mentaal gezien dan.

Dit zijn natuurlijk absoluut geen 'echte' kaneelbroodjes, maar ze zijn wel heel erg lekker! Gebruik voor feest en grote pret roomboter als je dat verdraagt, dat maakt ze nog lekkerder. En voor minder grote pretmomenten maak je ze met kokosolie.

Wat heb je nodig voor 12 kaneelmuffins?
  • 200 gram amandelmeel 
  • 25 gram kokosmeel  
  • snuf zout
  • 1 thl wijnsteenzuur bakpoeder
  • 2 thl kaneelpoeder
  • 60 gram kokosolie of roomboter 
  • 2 eetlepels honing 
  • 4 eieren 
  • 150  ml kokosmelk
  • 1 thl vanille extract 

Voor de topping:
  • 3 el roomboter gesmolten
  • 1 el honing
  • 1 el kaneelpoeder
Hoe maak je het klaar?
Verwarm de oven op 170 graden. Meng de droge ingrediënten in een kom. Smelt de olie e/o de boter. Klop de eieren erdoorheen, samen met het vanille extract en de honing. Doe nu het vloeibare bij het droge. Waarschuwing: dit wordt plakkerig. Ik zet er meestal maar gewoon de staafmixer erop, want kokosmeel (ook al gebruik je heel weinig in dit recept) klontert snel en met een garde is bijna niet te doen.
Verdeel het beslag over 12 muffins vormpjes: schep op met een lepel en schuif het eraf met een andere lepel.

blommetje erbij voor mooi effect
Schuif de plaat in de oven en bak de muffins in 25 minuten af.

Laat ze afkoelen en haal ze uit de vorm. Smelt voor de topping de boter en de honing en voeg daar het kaneelpoeder aan toe. Bestrijk de muffins met een kwastje dat je in het kaneelbotermengsel doopt.

Wil je een gezondere minder slechtere topping, dan kun je ook alleen wat honing met kaneelpoeder verwarmen en de muffins met een kwastje bestrijken met de warme honing/kaneel. Wil jij het daarentegen wel eens heel erg dol maken, maak dan de topping van bruine suiker, boter en kaneel. Alles smelten en over de muffins gieten/bestrijken.

Snijd de muffins door de midden en beleg royaal met suikervrije jam of gepureerd rood fruit. De kaneelsmaak komt beter tot zijn recht als de muffins goed zijn afgekoeld. Je kunt ze makkelijk invriezen. Dat doe ik na het met jam besmeren. Zo hoef ik het alleen uit de vriezer te pakken in de ochtend en tegen de tijd dat kind op school toe is aan een tussendoortje kan hij het zo naar binnen schuiven.

Lekker voor feest en pret, tussendoortje of als ontbijtje


2 opmerkingen: