20 maart 2015

Amandelmelk maken

Sinds kort eet ik drie keer per dag warm, dit om mijn spijsverteringsenergie op te peppen. Ik heb van alles geprobeerd maar ik ben in de ochtend een moeilijke eter. Hartig gaat er niet in, behalve op zijn tijd een roerei of een zacht gekookt eitje. Maar soep of andere warme maaltijden, ik heb het geprobeerd maar het went niet. Ik vind het echt niet fijn.

Dus wordt het pap. Die maak ik meestal met als basis amandelmelk. Omdat ik ook in de avond voor het slapen gaan een beker warme amandelmelk drink, gingen er ineens wel heel veel pakken doorheen. Ik kocht begin van de week 3 pakken en ik ben nu al met het laatste pak bezig. Ik betaal als ik ze per 3 koop, 2,75 per pak. Ik slobber dus voor € 8,24 per week weg. Dat vind ik erg prijzig, zeker gezien het feit dat ik om verschillende redenen ons boodschappenbudget heb verlaagd. Tijd om te zoeken naar goedkopere alternatieven. Ik kan ze ook per 12 inkopen via internet, dan betaal ik € 2,49 per pak. Neemt veel ruimte in en dan kan ik dus 4 weken vooruit. Ik doe meestal eens per 2 maanden een biobestelling dus zou ik natuurlijk ook 24 pakken tegelijk kunnen kopen. Waar laat ik die?

Dan maar zelf maken. Ik schreef het al eerder, ik heb een frisse weerzin tegen elk recept waar kaasdoek aan te pas komt, te veel gedoe. Bovendien heb ik geen kaasdoek. Maar ik heb wel een grote zeef en een theezeef! En een staafmixer. Als ik 1 liter amandelmelk kan maken van 100 gram amandelen, en ik kan bij pit & pit 1800 gram kopen voor 33,98 dan kan ik 18 liter amandelmelk maken, € 1,88 per pak. In totaal ben ik dan € 10 goedkoper uit.

Eerst even testen of het wel oké is dus ik dook uit de kast wat amandelen op en ging aan de slag. Ik vond het resultaat prima. Dus ga ik nu een lading amandelen inkopen. Het voordeel van zelf maken is natuurlijk nóg groter als je ook iets met de overgebleven amandelpulp doet. Ik deed dat daarom in een goed afsluitbare pot en ga er dit weekend amandelpannenkoekjes mee maken. Maar je kunt er ook muffins van maken of de pulp gebruiken als basis voor een pap. Daar ga ik ook eens mee experimenteren.

Dus: amandelmelk

  • 100 gram amandelen een nacht geweekt in ruim water
  • 1 liter water
  • snuf zout 
Giet de amandelen af. Doe ze in een hoge kom samen met het water en het zout. Zet de staafmixer erop (of doe alles in een blender, kan ook). Pak een andere kom en hang daar een grote zeef boven. Hou een theezeefje erboven en schep met een grote lepel telkens wat melk in het theezeefje. Er blijft telkens wat amandelprut achter, druk dat goed met de lepel aan zodat het vocht eruit kan en doe de prut dan in een pot die je later afsluit. Herhaal dit en giet dan de amandelmelk over in een fles of pot. Deze hoeveelheid is bij mij voldoende voor iets minder dan een liter melk.

update: inmiddels hang ik een grote zeef boven een kom en leg daar een theedoek (gewassen met geurloos wasmiddel/wasverzachter) in, giet alles erin, laat het uitdruipen. Op het laatst pak ik de 4 punten van de doek bij elkaar en wring alles uit om de laatste amandelmelk uit te persen. De prut die overblijft kan worden gebruikt als meel om te bakken. Ga je niet meteen bakken, bewaar het amandelmeel dan in een afgesloten pot, maximaal 3 dagen. Wil je het langer bewaren, spreid dan de amandelprut uit op een ovenplaat met bakpapier en laat het in de oven op lage temperatuur (50 graden of zo) drogen.

Wil je een romiger smaak dan kun je zelf variëren met de hoeveelheid amandelen die je gebruikt. Je kunt er ook vanille door doen of wat kaneel.

Mijn bevalt het goed en ik begrijp niet wat me al die tijd tegenhield om het te maken. Het was op het nachtje weken na, hooguit 10 minuten werk.

13 opmerkingen:

  1. Bedankt voor je recept. Ik ben benieuwd hoe het smaakt want die uit het pak is ook heel lekker! Volgende week effe proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dit maak ik altijd zelf, ik vindt amandelmelk echt te duur om te kopen.
    De pulp gebruik ik vooral als ik eens iets met amandelmeel bak. Gaat prima en zo heb je dubbel voordeel van de amandelen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zou je de pulp ook kunnen drogen voor later gebruik samen met amandelmeel? Uitspreiden op doek en in zonnetje voor het raam of lauwe oven.

    Zo maak ik kokosmeel van kokosrasp!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als je de pulp goed uitdrukt kan je het ook invriezen voor later gebruik, dan hoef je het niet eerst te drogen in de zon/oven. En ik gebruik het ook samen met amandelmeel, gaat uitstekend. Alleen even kijken naar het vochtdeel omdat in de pulp altijd iets vocht achterblijft als je het niet droogt.

      Verwijderen
    2. Wat een goed idee, dank je voor de tip. Ga het volgende week meteen proberen. Met kokosmeel waarschijnlijk zelfs handiger zo want dat heeft altijd al veel meer vocht nodig.

      Verwijderen
  4. Heb je al eens melk gemaakt van ongeroosterde cashewnoten? Is ook lekker, lukt goed en is veel voordeliger als je de cashewnoten bij Lidl koopt. Ze zijn dan niet biologisch. Amandelen zijn momenteel erg duur vanwege de misoogsten in Spanje en Californie.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik vries de pulp altijd in om later bananenbrood ofzo van te maken. Je zou kunnen overwegen om een notendoek (het is eigenlijk meer een zakje) aan te schaffen. Ik vind het wel handig en hrt was niet zo duur, meen 5 euro ongeveer.
    Lara

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Waar koop je dat? Ik heb wel nagevraagd voor bijvoorbeeld kaasdoek maar dat wordt hier per strekkende meter verkocht en dan moet je denk ik eerst zefl zomen, daar heb ik geen zin in.

      Verwijderen
    2. ik had m toen online gekocht bij rawfoodwinkel. Maar ook andere webshops hebben het.Het is een nylon zakje met zo'n trektouwtjes sluiting. Gewoon de inhoud van de blender in die zak gieten (boven een schaal), touwtjes aantrekken en uitknijpen. Ideaal!
      Lara

      Verwijderen
  6. misschien stom hoor maar je kan toch ook pap maken met water? Of wil je om een speciale reden amandelmelk?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vind ik echt niet lekker. Ik zoet de pap verder niet, dus dan smaakt het echt nergens naar.

      Verwijderen
  7. Goedmiddag,
    ik zie dat je regelmatig amandelmelk gebruikt in je recepten. Heb je toevallig ook een alternatief bij notenallergie? Zou rijstemelk een goede vervanger kunnen zijn?

    Dank je wel,

    Met vriendleijke groet, Monique

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Monique, rijstmelk is zeker een alternatief voor amandelmelk. Alleen niet als je paleo wilt eten, maar ik weet niet of dat bij jou het geval is. In dat geval zou je (verdunde) kokosmelk kunnen gebruiken

      Verwijderen