8 maart 2015

Mijn verteringsenergie een oppepper geven

Deze week ging ik om verschillende redenen naar een acupuncturist. Ik heb al jaren ME/CVS en dat gaat natuurlijk gepaard met klachten. Even natellen leerde dat dit de 11e behandelaar is waar ik naar toe ga, sinds ik ziek werd begin 2008.

Sommige behandelaars staan sindsdien op mijn zwarte lijst maar van anderen heb ik veel geleerd. ME is een aandoening met klachten die voorkomen op allerlei niveaus: van neurologische klachten tot gewrichts- en spierpijnen en voedselintoleranties. Omdat de klachten heel divers zijn, zijn ook de oplossingen en behandelingen heel divers. Ik geloof niet meer in 1 wondermiddel. Genezen zie ik als heel veel kleine stapjes nemen en per keer bekijken wat op dat moment het meest zinnig lijkt.

De acupuncturist constateerde onder meer dat mijn verteringsenergie te laag is. Dat pakte hij onder meer aan door een behandeling met naalden maar hij adviseerde ook om 3 keer per dag warm voedsel te eten. Dit zou bijdragen aan mijn herstel. Meer voedingsadviezen gaf hij niet omdat hij wel door had dat ik al heel erg mee bezig ben met gezonde voeding: geen suiker, matig met alcohol, geen bewerkte producten, veel groenten/fruit/noten, zoveel mogelijk onbespoten en tot slot geen gluten en lactose omdat ik dat niet verdraag

Als anderen gaan eten zoals ik (paleo) hoor ik daarna vaak verhalen dat men kilo's afvalt en over daken springt wat energie betreft. Ik niet. Ik heb wel zo mijn darmproblemen opgelost. Maar dat verhaal van anders eten en dan zo veel meer energie hebben, dat werkt (nog) niet bij mij.

Een verklaring zou dus inderdaad kunnen zijn dat de verteringsenergie niet werkt. Nu heb ik toevallig nog een boek in de kast staan, Het Energieherstelplan van Marijke de Waal en Tanja Visser, dat hier op ingaat. Ik kocht het vorig jaar toen ik een traject bij een orthomoleculair voedingstherapeute volgde, maar deed er weinig mee omdat de behandeling zich toen vooral richtte op het onder controle krijgen van de darmproblemen. Ik bladerde het boek toen wel door maar het daalde niet in.

Nu pakte ik het toch maar weer uit de kast. Het boek is gebaseerd op ideeën uit de Chinese voedingsleer/geneeskunde én de ayurveda. Het gaat in op de leverenergie die we allemaal hebben. De lever is enorm belangrijk voor hoe we ons voelen, alle stoffen uit de voeding worden hier immers verwerkt en indien nodig schoongemaakt, van gif ontdaan.

Om de lever goed te laten werken, hebben we ook een verteringsenergie en een reserve-energie. Ook deze systemen kunnen uitgeput raken, wat dan ook weer zijn weerslag heeft op de lever. Elk leeg energiesysteem gaat gepaard met specifieke klachten.

Het boek is heel praktisch, via vragenlijsten kun je meten hoe het met je is (hoe je verschillende systemen er aan toe zijn) en vervolgens kun je aan de hand van de scores zien wat je moet gaan aanpakken. Hoe je dat doet wordt uitgebreid beschreven en ondersteund met recepten. Er wordt uitgebreid ingegaan op welke klachten waar bij horen en dat was een feest der herkenning. Bijvoorbeeld als de verteringsenergie niet goed werkt, dan houd je vocht vast en val je maar niet af ondanks gezond eten. Je kunt de verteringsenergie weer activeren door je eetpatroon aan te passen. Bijvoorbeeld door je eten vooral te stomen in plaats van te bakken of door bepaalde verwarmende kruiden toe te voegen (waar lijsten van zijn opgenomen).

Ik geloof dat ik hier nu wel aan toe ben. Ik denk ook dat ik hiermee de behandeling van de acupuncturist kan versterken, Wat ik dan precies ga doen, lezen jullie een volgende keer. Pluspunt vind ik dat ik hier niets voor hoef aan te schaffen maar dat ik alles in mijn voorraadkast kan vinden. Door het een meer te gaan gebruiken en het ander vaker te laten staan (koffie) kan ik aan de slag.

Eerst maar weer eens - voor de 1000ste keer afkicken van de koffie. Het is nu dag 4 zonder koffie, geen hoofdpijn meer maar ik wil wel ruzie maken, de hele dag, met iedereen. Maar dat ligt natuurlijk niet aan mij ;-).

15 opmerkingen:

  1. Wonderlijk,dat zo'n boek dan ineens wel boeit. Ik hoop,dat je smakelijk meer energie krijgt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb koffie vervangen door chocoladewater. ( cacao, oerzoet, heet water en soms doe ik er nog kokosolie of kokosmelk door). Het werkt bij mij oppeppend zonder dat ik hoofdpijn krijg van de caffeine.
    Ayurveda heb ik me ook in verdiept. Ik vind alleen het indiase eten niet echt lekker. Teveel kruiden naar mijn smaak. En soms vraag ik me af bij ayurveda of het wel zo past bij Nederlanders in Noord-Europa. Ander klimaat, andere lichaamsbouw, meer verschil in dag en nacht, ander voedselaanbod.
    Je zal maar een kapha zijn. Dat wordt in India als heel gunstig zijn, maar in het rijkere westen zijn dat nu juist de mensen die heel snel obesitas ontwikkelen met de nadelige gevolgen van dien.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk dat je idd het beste lokaal kunt eten. Maar ook cacao komt hier oorspronkelijk niet vandaan ;-).
      Ik ben dol op kruidig eten hoe heter hoe beter. Maar je kunt met kleine dingen veel bereiken bijvoorbeeld gemberdrank maken of meer kaneel gebruiken.
      Ik heb de eerste dagen om af te kicken chocolademelk gemaakt van kokosmelk en cacao. Nu ben ik wel door de ergste ontwenningen heen en ermee gestopt, Want ook cacao tast de verteringsenergie aan.
      Ik ga het gewoon een kans geven. Werkt het niet ook goed. Maar ik ben toch al dol op koken en voeding bereiden dus het is geen straf ;-)

      Verwijderen
    2. Veel succes en hopelijk voel jij je er beter bij!
      Hie gaat gember bij jou? Ik krijg van gember in thee of hete drank altijd maagzuur. Maar misschien past dat ook wel bij mijn type want ik ben een pitta-vata en in zekere zin nogal warmbloedig. En ik verbruik heel veel calorien. Wat deels fijn is eant ik kan veel eten zonder echt veel aan te komen en het is er meestal ook zo weer af als ik een paar kilo zwaarder ben.
      Weet jij welk type je bent en heb je daar wat aan?
      Dat ik deels vata ben herken ik ook wel. Problemen met de luchtwegen en niet goed tegen harde wind kunnen.

      Verwijderen
    3. Nog een vraagje over debakbanaanpannenkoeken. Ik had er heel rijpe bananen voor gebruikt. Nog net niet zwart en zo kleurde. Mijn pannenkoekjes ook :-( Ze verbrandden heel snel, dus op laag vuur en dan ging het nog steeds maar net goed. Lekker earen ze wel, al vind ik ze met groene bananen lekkerder.

      Verwijderen
    4. Bij mij verbranden ze niet. Ik bak ze in kokosolie, misschien gebruik jij een andere olie?
      Ik was altijd een een zeer sterke pitta met wat kapha. Nu dacht ik kom ik ga weer eens mijn constitutie testen en ik ben nu een overwegend vata (54%( kapha 25% en pita 21 %.
      Omdat ik het zo vreemd vond heb ik elders de test opnieuw gedaan en er kwam hetzelfde uit.
      Ik ben dus een pitta zwaar uit balans.
      Maar ik trek me daar niet zoveel van aan van die constituties. In het boek dat ik heb geven ze etenadviezen volgens de constituties naast adviezen uit de chinese voedingsleer over de verteringsenergie, de reserve-enerige en de leverenergie. Ik richt me vooral op die energiestelsels en de voedingsadviezen die daar bij horen.
      Het gaat om kleine nuances, meer warm eten (ik at vaak hele koude smoothies) en bijvoorbeeld geen fruit bij het eten (deed ik altijd).

      Verwijderen
    5. Ik gebruikte ook kokosolie en mijn ervaring is dat wanneer ik kokosolie gebruik dingen sneller verbranden dan bij zonnebloemolie.

      Die koude smoothies zouden bij mij ook niet goed gaan. Ik heb trouwens een hekel aan ijs en aan koud drinken. Ik drink alleen maar warm.
      Ik ben vandaag toch weer rijst gaan eten en heb een paar fette crocanti crackers gehad van Schar. Ik kon het gewoon niet volhouden, voelde me raar in mijn hoofd en had ongelooflijk veel honger. Nu moet ik erbij zeggen dat paleo mij nogal laat afvallen terwijl dat niet nodig is. Ik zit op een bmi van 21.
      Ik probeer het nu beter af te wisselen. Dus minder crackers eten en regelmatig een paleo lunch en verder zoveel mogelijk vitamines en mineralen smokkelen :-)

      Verwijderen
    6. Las onlangs dat koud water nou juist wél goed is voor spijsvertering, onderaan artikel by 'did you know'
      http://healthywildandfree.com/11-side-effects-of-dehydration-makes-you-fat-sick-and-age-faster/#sthash.nYxGpCl1.dpbs

      Verwijderen
  3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ach ja, die koffie... Dat is op dit moment nog mijn grootste verslaving. Met alcohol en suiker ben ik al drastisch gaan matigen. Ik heb geprobeerd alleen nog in het weekend koffie te drinken, maar dat heb ik maar twee weken volgehouden.

    Zuivel vind ik ook een lastige. Waar doe ik mijn havermout door? Melk is eigenlijk voor de kalfjes en de lammetjes, soja gebruik ik niet omdat er een relatie schijnt te zijn met borstkanker (dat hoor je trouwens ook zeggen over koeienmelk), en plantaardige melksoorten als amandelmelk en kokosmelk zijn vaak bewerkt: vol suiker en andere toevoegingen gestopt om ze langer houdbaar te maken. Die vallen dus ook niet bepaald in de categorie 'echt eten'. Dan blijft er wel weinig over. Momenteel zit ik weer aan de geitenmelk, omdat ik niks beters weet.

    En wat ik verder lastig vind zijn de tegenstrijdige adviezen over suiker. Zijn fruitsuikers nou wel of niet gezond? Het ene (anti-kanker)dieet zegt dat je veel blauwe bessen, frambozen en gedroogde abrikozen moet eten. Dan hoor ik weer: matig fruit, want anders krijg je teveel fruitsuikers binnen.
    Dat maakt het wel lastig om je dieet te bepalen...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. dat klopt. Ik zou ook vooral kijken hoe jij reageert op fruit. Ik weet wel dat ze vaak zeggen dat als je wil afkicken van suiker in je eten, je de eerste tijd ook moet uitkijken met fruit eten omdat het de trek in zoet in stand houdt.
      Toen ik 5 jaar geleden suikervrij ben gaan eten, heb ik om die reden de eerste 2 weken ook geen fruit gegeten. Maar daarna ben ik het wel weer gaan eten.
      Fruitsuikers die aan eten zijn toegevoegd zijn niet oké volgens mij. Dus ik heb het nu over echt vers (of diepgevroren) fruit.

      Verwijderen
    2. Als ik pap eet kook ik het graag in rijstemelk van de natuurvoedingswinkel. Daar is geen suiker aan toegevoegd en is volgens mij niet zo erg bewerkt. Ik vind rijstemelk erg goed combineren qua smaak in de pap. Havermelk is misschien ook een optie, ik zou me kunnen voorstellen dat dat goed smaakt in combinatie met havermout.

      Verwijderen
    3. Bedankt voor de tips! Ik hen niet zo snel behoefte aan zoet, ben meer van de hartige trek. Dus dat fruit moet dan niet zo'n probleem zijn. En die haver- en rijstemelk ga ik proberen.

      Verwijderen
  5. Dat boek heb ik laatst ook aangeschaft! Ik omarm de theorie, maar nu nog de praktijk :) . Ik eet al redelijk gezond (geen paleo) maar ik leer weer veel. Het gebrek aan energie... dat speelt mij nu even parten. Midden in de verkoop van ons huis, 10 (!) bezichtigingen en vorige week duidelijk over mijn grens gegaan en daar pluk ik nu nog de vermoeide vruchten van.
    Ik ga het boek gelijk weer op de tafel leggen, zodat ik telkens stukjes kan lezen. Heb jij dan ook alle lijsten ingevuld? Of was je al sowieso verder? x

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh ja een ps. Toen ik 2 jaar geleden bij een bioresonantiemeneer was, gaf dat ding ook aan dat de lever was overbelast.

      Verwijderen