5 maart 2015

Roerbak met bakbanaan


Gisteren schreef ik over de bakbanaan en wat je er allemaal mee kunt doen. Je kunt er heel veel mee maken maar gewoon in plakjes snijden en bakken is ook heel lekker! Zie bijgaande recept voor een snelle lunch. Pak de groenten die je in de koelkast vindt. Bij mij waren dat:

  • 2 winterwortelen
  • een handje sperziebonen
  • een stronk witlof in depressieve toestand
  • een kopje tuinerwten
Verder heb je nodig:
  • 1 ui gesneden
  • beetje kokosolie
  • een kopje kokosmelk
  • 1 thl kerriepoeder
  • wat rasp van een citroen
  • peper en zout
  • wat geraspte knoflook (liet ik achterwege want ik moest na de lunch naar de acupuncturist, ik ga er niet van uit dat hij met me wil zoenen, maar toch...)
  • wat geraspte kokos om erover heen te strooien
  • en ook: 1 zwarte bakbanaan, geschild en in plakjes gesneden
plus: 2 koekenpannen

Snijd alle groenten in stukjes.Verwarm de olie in een koekenpan en verhit de kerrie. Bak de ui en de geraspte knoflook kort en voeg dan de wortel en de sperziebonen toe. Bak even om en om, en dan de kokosmelk in de pan met de geraspte citroen. Deksel erop en pruttelen maar tot de groenten gaar zijn.
 Voeg dan de tuinerwtjes toe (die waren bij mij al gaar) en de witlof. Laat nog even pruttelen.
 
Verwarm ondertussen wat kokosolie in een andere pan en bak de bakbanaan kort. Gewoon omdraaien met een vork, alsof je poffertjes bakt, tot ze mooi goudgeel zijn.

Maak de groenten af op smaak met peper en zout en doe op een bord. Bestrooi met geraspte kokos en leg de bakbanaan erbij. Lekker! Wat sambal erbij en met wellicht wat verse koriander wekt het geheel nóg meer levensvreugde op!

6 opmerkingen:

  1. Ik ga er toch maar weer eentje kopen. Eenmaal geprobeerd een pannenkoek van te bakken maar beviel me totaal niet, ik kreeg het nauwelijks doorgeslikt. Waarschijnlijk was hij nog niet rijp genoeg.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Voor die pannenkoeken heb je juist heel groene bakbananen nodig.
      Bij mij lukte het wel, al blijf je wat harde stukjes proeven alsof er gemalen nootjes door het beslag zitten. Misschien een volgende keer wat langer in de keukenmachine?

      Verwijderen
    2. Ik gebruik juist hele rijpe bakbananen voor pannenkoeken. IK heb het een keer met groene gemaakt en kreeg daarna buikpijn dat heb ik niet met bijna zwarte...

      Verwijderen
    3. Dan ga ik dat ook proberen. Ik heb geen buikpijn gehad, maar mijn darmen moeten wel heul hard werken vandaag en ik blijf maar naar de wc lopen.

      Verwijderen
  2. Ik heb vanmiddag schijfjes bakbanaan gebakken, jummie :-)
    Dat vonden zoons ook :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb vanmiddag pannenkoekjes van rijpe bakbananen proberen te maken. Ik vind dit veel lastiger eant ze vebranden zo snel dat ze al donkerbruin zijn voordat ik ze om kan draaien. Het vuur had ik heel laag staan.
    Ik maak ze de volgende keer toch liever weer van groene bakbananen of iets minder rijpe dan ik nu had. Ze waren bijna zwart. Ik vond de versie van de groene bananen ook lekkerder, maar dat komt denk ik omdat ik graag hartig eet.

    BeantwoordenVerwijderen