18 september 2014

Chocolade muffins met kokosmeel



Het was weekend en dus 'mocht' ik bakken (en op eten!).

Wat heb je nodig:
  • 40 gram kokosmeel 
  • 20 gram cacao  
  • 60 gram gesmolten kokosolie (of half om half kokosolie en roomboter) 
  • 4 eieren 
  • snuf zout 
  • 1/4 theelepel wijnsteenzuur bakpoeder (*)
  • 1 banaan 
  • muffinvormpjes 

(*) verdraag je geen bakpoeder, gebruik dan een extra ei

Verwarm de oven op 180 graden.
Doe alle ingrediénten bij elkaar in een kom en zet de staafmixer erop. Tja meer is het niet….Kokosmeel zuigt trouwens als een tierelier dus werk snel.

Verdeel met een lepel het beslag over de muffinvormpjes en schuif in de warme oven. Bak in 20 minuten af. Controleer met een houten prikker of de muffin gaar is als je twijfelt (het is goed gaar als de prikker er droog uitkomt).

Je kunt trouwens verschillende manieren gebruiken om ze te zoeten. Ik doe het meestal met banaan maar het kan ook met een paar eetlepels honing of wat gedroogde dadels zonder pit.

Deze muffins zijn uitstekend in te vriezen. Wat ik meestal doe is bakken, laten afkoelen en dan snijd ik ze doormidden en beleg het met wat gepureerd rood fruit (indien het voorradig is) of wat suikervrije jam. Dan gaan ze de vriezer in (of wat er overblijft, ze zijn erg lekker). Ons kind neemt dit vaak mee als tussendoortje naar school.

Goed voor 12 kleinere muffins. Kokosmeel vult enorm dus houd ik de muffins wat kleiner. Heb je een grotere maag, enorme trek of een feestje dat om grotere muffins vraagt: gebruik dan deze hoeveelheid beslag voor 6 muffins en verleng de baktijd met 5 of 10 minuten. 

8 opmerkingen:

  1. Welke kokosmeel gebruik jij? En staat daar ook een glutenvrij logo op?
    Amandelmeel is helaas niet gegarandeerd glutenvrij, dus ik wil wel kokosmeel gaan uitproberen. Nu gebruik ik rijstmeel en kleefrijstmeel om mee te bakken.

    Recept ziet er lekker uit :-)
    Groetjes, VeggieMo

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. VeggieMo, ik gebruik kokosmeel van Pit en Pit, dat is niet gegarandeerd glutenvrij maar ik heb er zelf geen last van. Het merk Amanprana verkoopt wel 100% glutenvrij kokosmeel. Maar daar betaal je wel de hoofdprijs voor. Voordeel is dat je maar heel weinig gebruikt van kokosmeel en dat je er dus lang mee doet.

      Verwijderen
  2. Dankjewel voor het opzoeken. Ik woon in een dorp en kan het spul hier niet kopen. Ik denk dat ik de Amanprana ga uitproberen omdat wij hier wel last kunnen krijgen van niet gegarandeerd glutenvrij.
    100% is ook niet te garanderen volgens mij. Er mag op een verpakking staan dat iets glutenvrij is, maar dan mag het nog 20 ppm gluten per kilo bevatten. Dat mag volgens Europese wetgeving. Voor ons kan dat al teveel zijn.

    Groetjes, VeggieMo

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Is wijnsteenzuur bakpoeder te vervangen door baking soda (zuiveringszout) in dit recept? Ik heb namelijk geen idee waar ik hier aan wijnsteenzuur zou moeten komen...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. nee niet 1 op 1 want bij baking soda moet je ook wat zuurs gebruiken, anders rijst het niet. Je zou een scheutje appelazijn of wat yoghurt (als je dat verdraagt) kunnen toevoegen.

      Ikzelf koop wijnsteenzuur bakpoeder bij de natuurwinkel,maar bestel het soms ook via internet als ik veel bioproducten insla. Ik bestel het dan hier: http://www.biologischetoko.nl/

      Verwijderen
    2. Ik vind het bakresultaat met wijnsteenbakpoeder beter dan met baking soda plus azijn. En lekkerder ook.

      VeggieMo

      Verwijderen
  4. Dankjewel! Logisch van dat zuur, niet aan gedacht. Ik zal eens online zoeken dan.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hallo, deze zien er lekker uit. Ga ze vanmiddag proberen te maken. Ik ben gek op alles wat met kokos te maken heeft, en ik denk dat deze muffins ontzettend lekker zullen zijn met een lik kokosroom. Dat gebruiken wij als slagroom vervanger. Ik koop de room kant en klaar in de Indische toko (een langwerpig smal pakje). Ze hebben het echter niet altijd. Het schijnt dat je het ook goed zelf kunt maken, ik heb dit nooit geprobeerd, maar op deze site wordt uitgelegd hoe je dit voor elkaar kunt krijgen: http://www.barbaraeet.nl/kokosroom-kokosslagroom/ Bedankt voor je recept, groetjes...

    BeantwoordenVerwijderen