6 september 2014

Citroen kooktip



Je ooit afgevraagd waarom een citroen of een sinaasappel zo mooi glanst? Omdat hij met een mooi waslaagje is bespoten voor het verleidelijke glanseffect. En onder die glanslaag zit een giflaag met een schimmelwerend goedje. Dat wil je niet naar binnen krijgen, ook al staat er in veel recepten 'was de citroen goed voordat je over gaat tot raspen'. Dat gif was je er echt niet zomaar even af.

Ik koop zeker niet alleen maar onbespoten fruit en groente omdat ook mijn portemonnee een bodem kent, ik moet dus keuzes maken. En één van die keuze is dus alleen nog maar biologische citroenen gebruiken.  Ik gebruik citroenen namelijk vooral vanwege de overheerlijke citroenrasp door gerechten. En het sap dat ik eruit pers, gooi ik dan door de smoothie.

Maar ja, ik gebruik niet dagelijks citroenen en het gebeurt me regelmatig dat ik één citroen nodig heb voor een recept. Dus koop ik die ene citroen. Alleen bakken gebeurt bij mij meestal spontaan (en in het weekend) en is vaak afhankelijk van wat ik in de voorraadkast aan tref of van wat er op moet. Citroenen heb ik zelden op voorraad en zeker weten dat als ik ze wél inkoop voor 'als ooit',  ze drie weken later nóg in de fruitschaal liggen. En een biologische citroen ziet er door het ontbreken van alle schimmel- en waslaagjes al snel onappetijtelijk uit.

Het is een beetje gênant om toe te geven want ik kook en bak al jaren en noem mezelf een kookfee, maar pas héél recent kwam ik op het lumineuze idee in één keer een flinke voorraad citroenen in te slaan en in de vriezer te stoppen. Heb ik nu wat citroenrasp nodig, dan rasp ik gewoon een bevroren citroen, dat gaat prima. Vreemd dat ik hier niet eerder op kwam!

Duurt het bij jou soms ook zo lang voordat het kwartje valt?

ps: Echt Eten, Puur Koken is ook te vinden op Facebook!

5 opmerkingen:

  1. Kun je het sap dan ook nog gebruiken?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ja hoor, maar het perst niet heel goed uit op een gewone pers omdat de schil heel zacht wordt nadat het in ingevroren geweest. Ik knijp het meestal gewoon uit met mijn hand.

      Verwijderen
  2. Zou je ook eerst veel kunnen raspen en dan invriezen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat wordt erg prutterig in de vriezer. Daarbij komt dat je meestal vrij weinig nodig hebt, hoe bewaar je dat?

      Verwijderen
  3. Ik heb ook altijd bevroren citroenen. Ik snijd ze eerst in plakken en vries ze dan in. De bevroren plakjes zijn in de zomer lekker in een glas water of koude thee. Ontdooien snel en worden dan door mij met een stampertje " uitgeperst" in het glas.
    Bevroren raspen vind ik ook een goed idee!

    Groet Wilma

    BeantwoordenVerwijderen