23 september 2014

Couscous van bloemkool



Als ik ergens dol op ben is het wel couscous. Vooral in de zomer at ik dat vaak en graag. Met vis, vlees, vegetarisch. Restjes werden verwerkt in een couscousburger. En toen moest ik glutenvrij eten. Tja.

Geen nood, het glutenvrije leven kent ook veel variatie. Op internet las ik over rijst van bloemkool. Dat is bloemkool die wordt fijngehakt in de keukenmachine en dan even gebakken in de olie met wat kruiden. Dat at ik een paar keer als alternatief, als de rest van het gezin aan rijst zat.

Een koud bloemkoolrijstrestje (mooi woord hè, zeg dat maar eens een paar keer achter elkaar) voldoet uitstekend als couscous, zo bleek. Dus aan de couscous!

Wat heb je nodig voor 2 personen:
  • 1/2 bloemkool, fijngehakt in de keukenmachine
  • olijfolie 
  • 1 teen knoflook
  • wat kruiden als gedroogde munt, kaneelpoeder, chilipoeder, gedroogde tijm
  • gemarineerde olijven 
  • zongedroogde tomaten
  • een halve avocado
  • wat geraspte wortel (lag nog in een bakje in de koelkast)
  • wat ongebrande noten en geroosterde amandelsnippers
bak de gehakte bloemkool een paar minuten in de olie met de kruiden en de knoflook. Laat afkoelen en meng het met de rest.

Dit was voor mij voldoende voor een keer avondeten en een keer lunch. Ik at bij de couscous gehaktballetjes en sla met tomaat/komkommer (terwijl de rest van het gezin aan de gebakken haloumikaas  en de gebakken aardappeltjes -en ook aan de sla -zat) 


7 opmerkingen:

  1. Origineel recept, en het ziet er heerlijk uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ziet er lekker uit! Overheerst de bloemkool smaak niet in in dit gerecht? Ben zelf niet heel gek op bloemkool, maar dit is wel een mooie manier om meer groente te eten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee, helemaal niet. Omdat het zo fijngehakt is en gekruid proef je geen sterke bloemkoolsmaak. En inderdaad een supermanier om meer groenten te eten!

      Verwijderen
  3. Maak zo wel eens rijst. BLoemkool fijnmalen, gesmolten boter of kokosolie erover en kaneel, beetje rozijnen erbij... heerlijk! Aan te vullen met nootjes, andere vruchtjes, stukjes appel... bloemkool wordt pas sterk van smaak als je het kookt, vind ik. Maar ik ga het ook eens hartig proberen, goeie tip!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Gebruik je hiervoor rauwe of gekookte bloemkool?

    BeantwoordenVerwijderen