14 september 2014

Groenten geroosterd in de oven


Niets makkelijker dan een heleboel groenten lekker roosteren terwijl jij gewoon iets anders doet. In geval van weinig tijd of weinig energie gooi ik gewoon allerlei eetbaar lekkers op een bakplaat en de oven doet het werk. Ik geef in onderstaand recept geen hoeveelheden, het luistert niet zo nauw. Ook maakt het niet zoveel uit wat voor groenten je gebruikt, het is allemaal lekker: bataat, pastinaak, knolselderij, pompoen, courgette, aubergine, wortelen: het kan allemaal!

Dus: groenten naar keuze

Ook heb je nodig:
  • een bakplaat
  • bakpapier
  • 2 el olijfolie of gesmolten kokosolie
  • kruiden (bijvoorbeeld munt/kaneel/chilipoeder  of de combi: tijm/basilicum/oregano)
  • evt. wat knoflook in stukken gesneden
  • evt. wat citroen in stukken gesneden
  • zout en peper
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200/220 graden.
Maak de groenten schoon, schil indien nodig en snij in stukken, niet te klein.
Leg een vel bakpapier op de plaat en verspreid de groenten. Giet er 2 el olijfolie over. Doe eventueel wat stukken knoflook en citroen hier en daar ertussen, bestrooi met je favoriete kruiden en maak op smaak met zout en peper.

Schuif in de oven en laat het in ongeveer drie kwartier gaar worden.Schep het elk kwartier even goed om. Als je kleinere blokjes snijdt, is 40 minuten voldoende.

Dit combineert goed met zo'n beetje van alles. De  geroosterde groenten op bovenstaande foto (bataat, pastinaak, wortel) aten we bijvoorbeeld met een salade van sperziebonen, mango en gegrilde kipfilet (recept volgt deze week).


Opmerkingen:
  • je moet wel de gaartijd van sommige groenten in de gaten houden. Pastinaak wordt bijvoorbeeld wel heel knapperig en wortel niet. 
  • met pastinaak moet je uitkijken, want de onderkant is heel dun en wordt snel gaar. Je kunt ook die hele dunne stukken later in de oven doen
  • heb je groentehatende kinderen: die van mij eet dit wel. Wat helpt is de groenten in de vorm van friet snijden en mayonaise op tafel zetten...
ps: bewerking van een eerder op mijn oude kookblog verschenen recept.

8 opmerkingen:

  1. Wat een goed idee, lekker makkelijk en nog gezond ook.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb nog een aubergine liggen... die zal ik eens even in de oven gaan leggen dan ;) Lekker voor bij de zelfgemaakte kidney bonen burgers van vanavond :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dank je voor de inspiratie. Dit was heerlijk. Ik heb er zelf een blogje over geschreven hier: http://shelikesbento.blogspot.com/2011/09/weekend-cooking-103-lots-of-veggies.html

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Daarom heb ik die nieuwe oven gekocht. Laatst had ik bietjes in dunnen plakjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Venkel is ook erg lekker uit de oven, samen met kwart stukjes aardappel en wat rozemarijn en thijm.
    Bietjes werden al genoemd.

    Groet,Greet

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dat ziet er lekker uit!
    Van pastinaak kan je ook lekkere chips maken: schaven met de kaasschaaf en frituren. Minder gezond, maar wel lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Heerlijk in de oven. Zo eet ik altijd bloemkoop, gekookt krijg ik het echt niet weg, ik hou niet van koolsmaken en in de oen verdwijnt die mede door de kruiden natuurlijk. Zelfs een paar spruitjes lust ik zo, na jaren alle andere manieren te hebben geproefd.
    Ik gebruik ook wel eens koekkruiden/spekkruiden bij zoete aardappel etc.

    BeantwoordenVerwijderen