7 september 2014

Onweerstaanbaar lekkere appeltaart

Natuurlijk weet ik heus wel dat ik als ik me te buiten ga aan baksels van amandelmeel of kokosmeel, ik weinig vooruitgang boek. Toch waren die baksels wel heel handig tijdens mijn overgangsperiode, sinds ik in mei overstapte op de paleo eetwijze. Ontbijtsmoothies werden af en toe afgewisseld met een kokosmeelmuffin omdat vooral in het begin de mond graag iets te kauwen heeft. En met kauwen bedoel ik niet het mondgevoel van een lap vlees uit elkaar scheuren of groenten vermalen. Ik heb het over het gemis dat in de mond optreedt als je stopt met brood eten. Ik had daar echt last van. Die muffins deden wat dat betreft goed dienst.

Nu heb ik daar minder behoefte aan en het eten wordt steeds puurder zonder wraps/muffins of vervangingen voor pasta. Maar even goed vind ik dat het moet kunnen om af en toe een lekkernij te bakken. Ik ga daarbij uit van de Z in de naam, zoals Michael Pollan adviseert. Snoeperijen doe je als er een Z in de naam zit en verder niet. En dan niet smokkelen zoals een bloglezeres laatst deed die vertelde dan onmiddellijk te vinden dat ook dinzzdag en woenzzdag een Z in de naam hebben

Een recept voor appeltaart vind je overal. Een recept voor suikervrije appeltaart, ja dat vind je ook nog wel. Maar zonder gluten is de spoeling al dunner. Zelf uitproberen dus! Eerdere experimenten met glutenvrije havermout in combinatie met amdelmeel waren wel lekker maar snel droog. Toen volgden vele varianten: op basis van kokosmeel (te droog en als je er dan meer vocht bij doet wordt het meer cake dan taart) of amandelmeel (te luchtig).

De oplossing bleek een combinatie van amandelmeel en kokosmeel te zijn en dan wel in de juiste verhoudingen. Dus zie hier mijn glutenvrije suikervrije appeltaart versie 3.0. Helaas is er geen foto om je te verleiden, want ik bakte - heel snugger - de taart in een siliconenvorm waarbij je moet storten. Ja, taartbrokken dus, maar ook heel lekker! En volgende keer bak ik de taart in een gewone taartvorm.

Het recept is goed voor een taartvorm met een doorsnede van 24 cm, pas dus de hoeveelheden aan naar je eigen taartvorm:

Voor de bodem
  • 50 gram kokosmeel 
  • 150 gram amandelmeel 
  • 1/2 thl wijnsteenzuur bakpoeder 
  • flinke snuif kaneelpoeder 
  • wat citroenrasp van een biologische citroen 
  • 1/2 thl zout 
  • 100 gram kokosolie of boter (of half om half) 
  • 50 ml kokosmelk 
  • 3 eieren
Voor de vulling
  • 4 tot 5 kleinere goudreinetten (ik had hele kleine dus pas zelf even de hoeveelheid aan naar de grootte van jouw appels)
  • 2 el honing
  • kaneelpoeder
Voor de topping
  • naar keuze, je kunt bijvoorbeeld 3 el suikervrije jam opwarmen en dat over de taart gieten. Of wat rood fruit pureren en mengen met warme kokosolie en wat geraspte kokos. Of wat honing. Of wat gesmolten santen.....
Verwarm de oven op 180 graden.

Doe de droge ingrediënten in een kom. Smelt de kokosolie e/o boter. Klopt dat met de eieren en de kokosmelk even door en meng dit door de droge ingrediënten. Werk snel en grondig, kokosmeel klontert erg. Rasp dan de citroen en meng ook dat door het deeg.

Het deeg dat je nu hebt, is niet makkelijk uit te rollen, want wat zacht en poreus. Wat ik doe is het in een (ingevette) taartvorm doen en met de achterkant van een lepel verspreid ik het deeg voorzichtig. Je kunt het ook met je handen doen maar dan wordt het deeg snel te warm. Je kunt overigens het deeg ook even laten afkoelen in de koelkast als je meer tijd hebt.

Afijn, uitgedrukt en uitgeperst krijg je dan dit:


(waarbij ik nog eens dringend herhaal: gebruik geen siliconen vorm tenzij je ook brokken wilt)

Schil nu de goudreinetten en snij ze in kleine stukken, doe in een kom en bestrooi rijkelijk met kaneelpoeder. Verwarm de honing even tot het goed vloeibaar is en giet over de appelen. Meng het goed door. De reden dat ik de honing is verwarm is dat het dan makkelijker verdeeld wordt.

Verdeel de appelen over het deeg en schuif de taart in de oven. 45 minuten moet voldoende zijn. Pas de baktijd aan als je een grotere taart maakt.

Maak de topping en giet deze over de taart. Laat alles goed afkoelen (niet dat dit me ooit lukt).

3 opmerkingen:

  1. Ik maak regelmatig een pannenkoekje met groenten als ontbijt.Misschien houd ik mezelf voor de gek,maar het smaakt heerlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zijn er alternatieven voor amandelmeel? Mijn vriend is allergisch aan noten waardoor heel wat gezondere baksels niet kunnen en twee taarten bakken vind ik wat veel van het goede.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. er zijn wel alternatieven voor amandelmeel maar dat moet je even zelf uitproberen. De verhoudingen luisteren best nauw want alleen kokosmeel is te droog en alleen amandelmeel is te vochtig en te luchting. Ik heb best lang ge-experimenteerd totdat dit klopte. Je kunt misschien een appeltaart van mijn vorige blog proberen: http://spaarcentjekookt.blogspot.nl/2013/10/appeltaart-glutenvrij.html
      Daar wordt ook amandelmeel in gebruikt maar heel weinig, je kunt dat vervangen voor havermeel (of gewone bloem als je daar tegen kunt).

      Verwijderen