25 september 2014

Soep met ballen!




Het is weer pompoentijd! In een mailwisseling met mijn echtgenoot, kwam het woord soep voor (ja, eten speelt een grote rol in dit huis). 'Soep met ballen'? vroeg M. mij verlekkerd per mail. Laat ik dat nu nooit maken. Ik gooi van alles in de soep, van worst, tot spek, kip, gedroogde tomaten, maar ballen ontbreken in dit lijstje. 'Ja vooruit dan maar' schreef ik terug. Dit antwoord werd met grote vreugde ontvangen - 'Mooi, ballen in de soep!'  - dus haalde ik snel wat gehakt uit de vriezer.

Soep met ballen dus. Dit is een bewerking van de pompoensoep die ik eerder op mijn oude kookblog plaatste, maar dan zonder aardappelen en kaas en mét ballen. Of jij er wel of niet ook ballen door doet moet je zelf weten, het is lekker met en lekker zonder.

Voor een pan soep heb je nodig:

  • 1 flespompoen 
  • 1 el olijfolie/kokosolie
  • 2 uien gesneden
  • 2 tenen knoflook
  • optioneel: wat spek
  • 1/4 knolselderij in hele kleine blokjes gesneden
  • 500 ml gezeefde tomaten uit pak of blik
  • 1 thl sambal (of 1 pepertje gesneden)
  • laurierblaadje
  • 1/2 thl chilipoeder
  • 1/2 thl kaneelpoeder
  • 1 thl paprikapoeder
  • 1 thl gedroogde munt
  • 1/2 tot 1 liter water (hoe dik of hoe je dun je het maar wilt)
  • peper, zout
  • evt. wat verse peterselie of koriander
  • en misschien nog wat restjes groenten, ik had bijvoorbeeld nog wat doperwten over
  • 250 gram rundergehakt
Schil de pompoen, snijd in stukken en verwijder de pitten.(*)
Verwarm de olie in een pan en bak de uien, de geperste knoflook en wat spek (ik had nog 3 plakjes katenspek, dat geeft net een beetje meer pit in de smaak) een paar minuten uit. Voeg dan de pompoenblokjes toe met de kruiden. Bak even. Voeg de gezeefde tomaten en het water toe (hoeveelheid is indicatief en afhankelijk of je veel of weinig eters hebt of meer van dikke of dunnere soep houdt) en breng de soep aan de kook. Laat ongeveer 15 minuten pruttelen of in ieder geval zo lang tot de pompoenblokjes gaar zijn.

Kruid in de prutteltijd van de soep het gehakt met peper, zout, wat kruiden (ik gebruikte wat cajunkruiden) en draai er kleine balletjes van. Houd ze nog even apart.

Zoek en pluk het laurierblaadje uit de soep. Maak de soep fijn met een staafmixer.

Voeg de knolselderijblokjes toe en kook tot de knolselderijblokjes gaar zijn (ca. 10 minuten), voeg de laatste 5 minuten de balletjes toe.

Maak de soep af met peper en zout en wat verse kruiden.

ps: je kunt de soep nog vullender maken door bijvoorbeeld bataat, wortel of pastinaak toe te voegen.

(*) als je een flespompoen in de oven roostert, hoef je niet te schillen. De schil karameliseert namelijk door de hitte en kan gegeten worden. Maar maak ik soep, dan bak ik de pompoen eerst in de pan. Voordat de schil dan eetbaar is, zijn we weer een heel eind verder en dat duurt me te lang. Vandaar dat ik voor de soep wel een flespompoen schil.

6 opmerkingen:

  1. Fijn dat je zoveel (lekkere) recepten plaatst!
    Linda

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nou, is dat even toevallig. Deze pompoenen groeien voor mijn deur, en ik had er al eentje geoogst en voor de helft opgebruikt, maar ik wist nog steeds niet wat het nou precies was (pompoen? courgette?) en ook niet wat ik er verder mee zou gaan maken. Nu weet ik dus dat ik een halve flespompoen in mijn groentela heb liggen, en heb meteen ook nog een lekker recept. Dubbel bedankt dus!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Nomnomnom...ik ben ook blij met je tips voor kruidenmixen. Ik ben dol op cajunkruiden maar de potjes bevatten 70% (!) zout. Nu kan ik het zelf maken met lowsalt. Thanks!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Leek me erg lekker, dus vandaag (pas) gemaakt. Heerlijk!
    Dank!

    BeantwoordenVerwijderen